22 Mayıs 2020 Cuma

Saray’a bağlı Basın İlan, Cumhuriyet’in Fahrettin Altun haberine 35 gün ilan kesme cezası verdi

Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Boğaz’da 248 liraya kiraladığı vakıf arazisiyle ilgili habere “basın tarihine geçecek rekor ceza” verildi. Altun’un avukatının başvurusu üzerine Altun’a bağlı Basın İlan, Cumhuriyet’e 35 gün resmi ilan ve reklam kesme cezası verdi.

BOLD – Basın İlan Kurumu’nun kararında haberin gerçeği yansıtmadığı,  kamu yararı olmadığı öne sürüldü. Cumhuriyet’in basının haber verme ve ifade özgürlüğünün sınırlarını aştığı savunuldu.

Cumhuriyet, Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi’nde yer alan ve Kuzguncuk’ta vakıflardan aylık 248 liraya kiraladığı araziye yol, şömine ve çardak gibi peyzaj düzenlemesi yaptırdığını ve bu yapıların İBB zabıta ekipleri tarafından yıkıldığını ortaya çıkarmıştı.

Haberin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı terör örgütlerine hedef gösterme iddiasıyla muhabir Hazal Ocak, foto muhabiri Vedat Arık, Sorumlu Yazıişleri Müdürü Olcay Büyüktaş Akça ve Yazıişleri Müdürü İpek Özbey hakkında soruşturma başlatmıştı. İstanbul Anadolu 8. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından “koronavirüsle mücadele döneminde Avrupa ülkeleri başarısız olurken Türkiye’nin başarısını sekteye uğratmak ya da gizlemek” gerekçesiyle 17 Nisan’da jet hızıyla erişim engeli getirmişti.

BİK’TEN GAZETECİLİK DERSİ!

Haberin ardından Altun’un avukatı Sezgin Tunç’un BİK’e yaptığı başvuru üzerine Altun’a bağlı BİK tarafından Cumhuriyet’e ve internet sitesine 35 gün ilan kesme ve reklam cezası verildi. Kararda, Altun’un İstanbul Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğünden araziyi güvenlik ve ıslah amacıyla kiraladığı savunuldu. Araziye kiralama sözleşmesine aykırı bir yapılaşma yapılmadığı öne sürüldü. Kararda, Cumhuriyet gazetesinin, basının haber verme ve ifade özgürlüğünün sınırlarını aşarak, bu haberini gereğince araştırma yapmadan yayınladığı, şikayetçi Altun’un hakkında da haksız isnatlarda bulunduğu iddia edildi.

KAMU YARARI YOKMUŞ

Kararda Altun’un haberi olmadan evinin adresinin yanı sıra evinin fotoğrafının yayımlanması ile özel hayatın gizliliğinin de ihlal edildiği öne sürülerek şu ifadelere yer verildi: “Haberin bu içerikte yayımlanmasında kamu yararı olduğu da söylenemez; zira haber gerçekleri yansıtmamaktadır. Dolayısıyla, gazetenin şikayet konusu haberinde, Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı’nı hedef gösterircesine evinin adresinin yanı sıra evinin fotoğrafını da yayınlayarak ‘kamu yararını ilgilendirmeyen durumlarda bireylerin özel hayatlarının gizliliği ihlal edilemez’ şeklindeki Basın Ahlak Esasları hakkında 129 sayılı Genel Kurul kararının 1. maddesinin (i) bendinin de ihlal ettiği görülmüştür.”

BİK, Cumhuriyet’e ve internet haber sitemize resmi ilan ve reklamlarda 35 gün süre ile kesilmesi cezası verdi. Cumhuriyet gazetesinin avukatları karara itiraz edecek.

RTÜK, Sevda Noyan’ın katıldığı yayın hakkındaki kararını açıklayacak

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder