20 Mayıs 2020 Çarşamba

Koronavirüs asgari ücretliyi daha da yoksullaştırdı

İşlerinden olan işçilerin daha da yoksullaştıkları resmi rakamlara da yansıdı. Kısa çalışma ödeneği kapsamında 3 milyon 50 bin 854 işçiye 4.8 milyar lira ödeme yapıldı. Bu işçiler, mevcut ücretlerinden çok daha düşük bir ücretle geçinmek zorunda kaldı.

BOLD – AKP hükumetinin övündüğü destekler işçilerin düştüğü yoksulluğu ortaya koydu. Resmi verilere göre, 3 milyon 50 bin kişi kısa çalışma ödeneğinden yararlandı ve maaşının çok daha azıyla geçinmek zorunda kaldı. 878 bin kişi ücretsiz izne çıkarılırken bu kişiler de ayda 1168 liraya mahkûm edildi.

İŞÇİLER ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA GEÇİM MÜCADELESİ VERİYOR

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre hükumetin açıkladığı kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği ve işsizlik ödeneği verileri, emekçinin yaşadığı geçim zorluğunu ortaya koydu. Verilere göre, milyonlarca işçi asgari ücretin de altındaki düşük ücretlerle ayın sonunu getirmeye çalışıyor.

ALDIKLARI DESTEK BRÜT MAAŞLARININ YÜZDE 60’I

Kısa çalışma ödeneği kapsamında 3 milyon 50 bin 854 kişiye, 4.8 milyar lira ödeme yapıldı. Bu veri aynı zamanda 3 milyonun üzerinde işçinin mevcut ücretlerinden çok daha düşük bir ücretle geçinmek zorunda kaldıklarını ortaya koyuyor. Günlük kısa çalışma ödeneği, işçinin son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ına denk geliyor.

NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ ALANLARIN DURUMU DAHA KÖTÜ

Bakanlık verilerine göre, 878 bin 614 işçiye 441.1 milyon lira nakdi ücret desteği verildi. Bu işçiler günlük 39, aylık da bin 168 lira geçinmeye çalışıyor. Sosyal destek programları kapsamında geliri olmayan hanelere biner lira ödeme yapılıyor. Bugünkü salgın koşullarında bin lira ile geçinebilmek ise olanaksız.

 

Silivri Cezaevinde vahim korona tablosu: 39 pozitif mahkuma 15 kişilik yemek veriliyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder