MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Gelecek ve DEVA partilerinin önünü kesmek için vekil transferinin yasaklanması önerisinin detayları belli oldu. AKP ve MHP, seçime belli bir süre kala milletvekili transferinin tamamen yasaklanması üzerinde duruyor.
BOLD – Diğer bir formülün ise istifa eden milletvekilinin başka bir partiye geçişi için en az 6 ay gibi belirli bir süre konulması olduğu belirtiliyor.
Gazete Duvar’ın haberine göre, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, iki hafta önce yaptığı Gelecek ve Deva partilerinin önünü kesmek amacıyla Seçim Kanununda değişiklik yapılarak milletvekili transferlerini önlenmesi çağrısına AKP’den dün iki farklı açıklama geldi. AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın, “Bizim bu konuda bir hazırlığımız yok” derken, aynı gün sosyal medyadan açıklama yapan AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, “Hukuki çalışmayı MHP’yle yürütüyoruz” dedi. Bostancı, çalışmayı haziran ayında TBMM gündemine getirebileceklerini açıkladı.
SEÇİME 1 YIL KALA VEKİL TRANSFERİ YASAKLANACAK
Haziran ayı içinde Meclis Başkanlığına sunulması hedeflenen teklifte milletvekili transferini önlemek için şimdilik iki formül konuşuluyor. Bunlardan biri milletvekilinin partisinden istifa ettikten sonra 6 ay gibi sınırlı bir süre başka bir partiye geçişi mümkün olmayacak. Bu süreçte milletvekili Meclis çalışmalarına bağımsız üye olarak katılacak. İkinci formüle göre ise seçimlere belli bir süre kala, örneğin 1 yıl, milletvekilinin istifa edip başka bir partiye geçişine izin verilmeyecek. Her iki formülün de hem istifa eden milletvekiline dair gündeme getirilen kimi spekülasyonları engelleyebileceği hem de milletvekilinin geçiş yapacağı partiye sağlayacağı menfaatin ortadan kaldırılabileceği ifade ediliyor.
MHP: 6 MADDEYE BÜTÜN OLARAK BAKILMALI
AKP, milletvekili transferini önleyecek bir düzenleme için çalışma başlatıldığını açıkladı, ancak MHP yöneticileri Bahçeli’nin açıklamasındaki 6 maddelik çağrıya bir bütün olarak bakılması, bunların birbirinden ayrılmaması görüşünde. Bir parti yöneticisi, “Farklı emeller doğrultusunda siyasete yön vermek isteyenlerin olduğu bir ortamda milli iradenin korunması için devletin, Türkiye’nin ev ödevi hükmünde yapması gerekenler var. Yeni sistem doğrultusunda Yasama sürecinde yarım kalan işlerin tamamlanması gerek” dedi. Bu çalışmaya Yasama organının güçlendirilmesi olarak bakan MHP, Yürütme’nin de milletvekillerinin sunduğu kanun teklifleri ile ilgili fikirlerini, etki analizlerini sunacağı bir mekanizmanın oluşturulması, kesin hesap komisyonu ve kalıcı bir denetim komisyonu kurulması gibi önerilerin de ele alınması gerektiğini düşünüyor.
medyaboldAKP’de Bahçeli çatlağı: Seçim Kanunu hakkında iki farklı açıklama!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder