19 Mayıs 2020 Salı

DSÖ’den koronavirüs salgınıyla ilgili bağımsız soruşturma talebine olumlu yanıt

Dünya Sağlık Örgütü koronavirüs salgını ile ilgili bağımsız soruşturma çağrılarına olumlu yanıt verdi. Örgütün genel kurul toplantısına ABD-Çin gerginliği damga vurdu. ABD reform yapılmazsa örgüte katkısını kalıcı olarak keseceğini belirtirken Çin 2 milyar dolar bağış sözü verdi.

BOLD – Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) internet üzerinden düzenlenen genel kurul toplantısında, korona salgını sürecini nasıl yönettiğine ilişkin bağımsız soruşturma çağrılarına olumlu yanıt verdi.

ABD, Dünya Sağlık Örgütü’nün koronavirüs salgınına müdahalesini yetersiz bulmuş ve örgüt bütçesine yaptığı katkıyı geçici süreyle askıya almıştı. Çin’i virüsle ilgili zamanında bilgi paylaşmamak ve şeffaf olmamakla suçlayan ABD, Dünya Sağlık Örgütü’nü de “Çin merkezli” davranmakla eleştirmişti.

BAĞIMSIZ SORUŞTURMA YAPILACAK

Dünya Sağlık Örgütü, Pazartesi günü düzenlenen yıllık genel kurul toplantısında salgın sürecini nasıl yönettiğine ilişkin üye ülkelerden gelen talepleri kabul etti. DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün salgını yönetme sürecinin mümkün olan en kısa sürede bağımsız şekilde değerlendirileceğinin sözünü verdi.

Afrika, Avrupa ülkeleri ve diğer ülkelerden oluşan bir koalisyon tarafından talep edilen bağımsız değerlendirme sürecinde Dünya Sağlık Örgütü’nün salgına küresel çapta müdahaleden çıkarılan dersleri ve edinilen tecrübeyi ortaya koyması bekleniyor. Ancak bu değerlendirmede salgının ilk olarak nerede başladığı gibi hala tartışma konusu olan ayrıntılar ele alınmayacak.

ABD, virüsün Çin’deki bir laboratuvardan yayılmaya başladığına ilişkin güçlü bulgular gördüğünü savunmuş, Trump yönetimi Pekin’den Wuhan’daki araştırma laboratuvarına giriş izni vermesini talep etmişti.

Toplantıda, Fransa, Güney Kore, Almanya ve Güney Afrika liderleri Dünya Sağlık Örgütü’ne destek verenler arasında yer aldı.

ÇİN’DEN DSÖ’YE 2 MİLYAR DOLAR

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, koronavirüsle ve salgının ekonomik etkileriyle mücadele için örgüte 2 milyar dolar bağışlayacaklarını açıkladı. Çin geçen yıl örgüte 86 milyon dolar bağışlamıştı.

Çin Devlet Başkanı Xi, ülkesinin salgının Wuhan’da tespit edilmesinden itibaren açık, şeffaf ve sorumluluk sahibi olduğunu konusunda ısrar etti. Çin’in virüsün genetik dizilimi de dahil gerekli tüm verileri Dünya Sağlık Örgütü ve diğer ülkelerle zamanında paylaştığını savundu.

Xi, koronavirüs salgını karşısında küresel çapta atılan adımların gözden geçirilmesine destek verdi, ancak bunun salgın kontrol altına alındıktan sonra yapılması gerektiğini savundu.

ÇİN’DEN AŞI JESTİ

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, bulacakları aşıyı tüm dünyayla paylaşacakları mesajı vererek puan toplamaya çalıştı.

Ülkesinin koronavirüse karşı bir aşı geliştirmesi durumunda bunu tüm dünyanın kullanımına sunacakları sözü veren Xi, “aşının tüm dünyaya ait bir kamu malı” olacağını söyledi. Çin Devlet Başkanı, böylece aşıya gelişmekte olan ülkelerin de ulaşabileceğini ve aşının satın alınabilir uygun fiyatlarda olacağını kaydetti.

ÖRGÜTE REFORM TAVSİYESİ

Dünya Sağlık Örgütü’nün iç denetim birimi de örgütün salgına müdahalesiyle ilgili ilk değerlendirmesini 11 sayfalık bir rapor olarak yayınladı.

Raporda örgütün koronavirüs salgınıyla mücadelede liderlik performansının gözden geçirilmesi gerektiği, ancak bunun salgınla mücadele edildiği sırada yapılmasının sürece zarar verebileceği belirtildi.

Bağımsız komisyon, Ocak-Nisan arasındaki dönemi kapsayan raporunda uluslararası acil durum ilan etmeden önce ülkelerin dikkatini daha erken aşamalarda çekebilmek amacıyla kademeli bir uyarı sistemi getirilmesini de kapsayan bir dizi reform tavsiyesinde bulundu.

TRUMP, DSÖ’YÜ “ÇİN’İN KUKLASI” OLMAKLA SUÇLADI

ABD Başkanı Donald Trump, DSÖ’ye gönderdiği 4 sayfalık mektupta, Birleşmiş Milletler’e bağlı örgütü “Çin’in kuklası” olmakla suçladı.

Trump, DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus’a gönderdiği mektupta örgütün Çin’in etkisi altında kaldığını ve bağımsız davranmakta yetersiz olduğunu belirtti.

ABD, REFORM YAPILMAZSA FONLARI KALICI OLARAK KESECEK

Trump, Çin Devlet başkanı Xi Jinping’in DSÖ’ye virüs salgınına yönelik acil durum ilan etmemesi için baskı yaptığını, DSÖ’nün önce bu baskıya boyun eğdiğini, sonra yöntem değiştirdiğini savundu.

Trump DSÖ’nün 30 gün içinde önemli reformlar yapmaması halinde örgüte sağlanan fonun kalıcı olarak dondurulacağı ve örgüt üyeliğinin gözden geçirileceği tehdidinde de bulundu.

Trump, mektubu Twitter hesabından “Mektup kendini yeterince açıklıyor” mesajıyla paylaştı.

ABD’li ilaç firması: İnsanlar üzerindeki korona aşısı deneyi sonuçları olumlu

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder