20 Mayıs 2020 Çarşamba

Evde kalan tüketici kabaran faturalardan şikayetçi

Salgın nedeniyle evde kalmak zorunda kalan vatandaşlar, artan internet kullanımı sonrasında gelen faturalarla şok üstüne şok yaşıyor. Yasak sürecinde faturaları katlanan tüketiciler, indirim ya da fatura dondurma bekliyor.

BOLD – Türkiye’de 4 kişilik bir aile cep ve ev telefonu ile internete yılda 3 bin 225 TL ödüyor. “EvdeKal” sürecinde faturaları katlanan tüketici, indirim bekliyor.

ARTAN İNTERNET KULLANIMI FATURALARI KABARTTI

Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’ın haberine göre evden çalışmayla birlikte birçok işveren çalışanların iletişim faturalarını karşılamazken giderler de yükseliyor. Bu dönemde daha fazla yurttaş eve internet bağlamak durumunda kalırken cep ile sabit telefon ve internet faturaları da arttı. Vatandaşlar, bu dönemde cep telefonu operatörleri ve internet servis sağlayıcılarından fatura indirimi ya da faturalarının bir süre dondurulmasını istedi.

FATURALI HATTAN KONTÖRLÜYE GEÇENLERİN SAYISI ARTTI

Bu dönemde faturalı hattan kontörlü hatta geçmek isteyenler de yükselişe geçerken, bazı aboneler de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı ve daha sonra birçok belediyenin de katıldığı ‘askıda fatura’ uygulamasının cep telefonu ya da internet faturaları için de yapılmasını istedi. İşleri bozulan ya da işsiz kalan binlerce kişi de operatörler arası geçişte ya da tarife ve paket üyeliklerinde uyguladıkları 1-2 yıl şartlarını da esnetmesini istedi.

YÜKSEK FATURA ŞİKAYETLERİ ZİRVEDE

Normal dönemlerde bile mobil sektörde yurttaşın en fazla şikayet ettiği konu yüksek faturalar olurken, koronavirüsle yüksek fatura ve paket aşımlarıyla ilgili şikayetler zirveye çıktı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verilerine göre, 2019’un son çeyreğinde mobil sektörde 4 bin 332 şikâyet (yüzde 32.2) faturalandırmayla ilgili olurken 1.070 şikayet ise tarifeler ve kampanyalarla ilgili oldu. Sabit telefon hizmetlerinde ise şikayetlerin yüzde 11.2’si yüksek faturalarla ilgili.

3 BİN 225 LİRANIN 655 LİRASI VERGİ

Türkiye’de 2019 yılında evlerinde bir sabit telefon ile genişbant internet aboneliği bulunan ve her bireyi cep telefonu hattı sahibi olan 4 kişilik bir ailenin aylık ortalama haberleşme giderinin yüksek vergilerin de etkisiyle ortalama 268.83 TL. Bu rakam yılda 3 bin 225 TL’ye ulaşıyor. Koronavirüsle bu fatura yüzde 50 oranında arttı. Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği’nin (TELKODER), 2019 sonu verilerine göre 3 GSM operatörünün abonelerinin ortalama aylık ödemeleri vergiler dâhil 42.4 TL’ye ulaşıyor. 4 kişilik bir aile, haberleşme gideri için devlete aylık 54.61 TL yıllık ise 655 TL vergi ödüyor.

 GENİŞBANT ABONE SAYISI 76.6 MİLYON

2018’in sonunda abonelerin aylık ortalama data kullanımı, sabit genişbantta 97.5 GB, mobil genişbantta ise 4.8 GB idi. Diğer bir ifadeyle son bir yılda aylık ortalama data kullanımı sabitte 21.8 GB, mobilde ise 1.9 GB arttı. Yıl geneline bakıldığında 2018 yılında 17.1 milyon Tbyte olan Türkiye’nin toplam genişbant internet data trafiği, geçen yıl yüzde 33.6 artışla 22.8 milyon Tbyte’a yükseldi. Türkiye’de 2019 itibarıyla genişbant internet abone sayısı 76.6 milyonu aştı.

 

Silivri Cezaevinde vahim korona tablosu: 39 pozitif mahkuma 15 kişilik yemek veriliyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder