19 Mayıs 2020 Salı

Her 4 gençten 1’i Türkiye’yi terk etmek istiyor

Türkiye’de, gençlerin memnuniyetsizlik oranı günden güne artıyor. Her 4 gençten biri başka ülkelere yerleşip orada eğitim görmek, çalışmak istiyor. Özgürlükler ve yaşam tarzı algısı bu kararda temel sebep.

BOLD – Habitat Derneği, 2017’de başlattığı ‘Gençlerin İyi Olma Hali Raporu’nun ikincisini bir süre önce yayımladı. Rapor, şehirli genç nüfusu temsilen 16 ilde, 18-29 yaş arası bin 214 katılımcıyla hazırlandı. Infakto RW Araştırma’ca yapılan 6-18 Nisan 2019 tarihli araştırmada, yüz yüze görüşme gerçekleştirildi. Katılımcı gençlerin yüzde 44’ü çalışan, 31’i işsiz, 13’ü iş arayan ve 11’i evde oturanlardan oluşuyor.

Euronews’ten Menekşe Tokyay’ın haberine konu rapora göre ekonomik kriz, gençlerin memnuniyetsizlik oranını artırıyor. Her dört gençten biri başka ülkelere yerleşip orada eğitim görmek, çalışmak istiyor. Sonuçlar 2017 verileriyle kıyaslandığında, gençlerin hayat memnuniyetinde yüzde 71’den 60’a doğru 11 puanlık düşüş görülüyor. Yine gelecekten umutlu olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 67’den 55’e düştü. Erkeklerdeki umut oranı (yüzde 26), kadınlara göre biraz daha yüksek (yüzde 21).

İş arayan oranında yüzde 8’den 13’e yükselme var. Öğrencilerin iş arama oranı, yüzde 27’den 31’e çıktı. İş aramaktan vazgeçen oranı ise yüzde 9’a yükseldi. Gençlerin yarısı, yaşadığı yerde yeterli iş imkanının olmadığından şikayetçi. 2017’de iş bulma zorluğundan yakınan oranı yüzde 69 iken 2019’da 71,5’e ulaştı.

RAPORDAKİ VERİLER TÜİK VE İŞKUR RAKAMLARIYLA ÖRTÜŞÜYOR

Veriler, 15 Mayıs’ta yayımlanan ve her dört gençten birinin işsiz olduğunu kaydeden Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) paylaşımını da destekliyor. Türkiye İş Kurumunun (İŞKUR) Nisan kayıtlı işsizlik verilerine göre ise 831 doktora mezunu ve 18 bin 802 yüksek lisans mezunu iş kuyruğunda bekliyor.

ÖZGÜRLÜKLER VE HAYAT TARZI ALGILARI DIŞARI SÜRÜKLÜYOR

Infakto RW Araştırma Şirketi kurucu ortağı Emre Erdoğan, gençlerin yurt dışında gelecek hayali kurmalarının temel sebebini “Türkiye’de özgürlükler ve yaşam tarzı konusundaki algıları” diye açıklıyor.

“Vafıkbank’ta bloke sürüyor, paralar ihtiyaç sahiplerine verilsin”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder