Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, 2019 yılında cezaevleri için 6 milyar 993 milyon 138 bin lira ayrıldığını açıkladı.
BOLD – CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye’de cezaevleri için harcanan paranın Meclis, Anayasa Mahkemesi ve 6 bakanlığın bütçesinden daha fazla olduğunu söyledi. Tanrıkulu, “Sorduğum soru önergesine Adalet Bakanlığı cevap verdi. Cezaevlerine harcanan para 7 milyardan fazla. 6 bakanlığın bütçesinden çok daha fazla para cezaevlerine harcanıyor şu anda. Bu da bir devletin Türkiye’yi nasıl cezaevine dönüştürdüğünü, hukuktan, demokrasiden uzaklaştırdığının başka bir kanıtı.” dedi.
TBMM, AYM VE YARGITAY’IN BÜTÇELERİ
Cezaevleri için 2019 yılında ayrılan para birçok kuruma ayrılan bütçeyi geçti. 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı’na 2 milyar 818 milyon 899 bin lira, TBMM’ye 1 milyar 748 milyon 982 bin lira, Anayasa Mahkemesi’ne 69 milyon 959 bin lira, Yargıtay’a 595 milyon 593 bin lira, Sayıştay’a 367 milyon 378 bin lira, Milli İstihbarat Teşkilatı’na 2 milyar 157 milyon 761 bin lira bütçe ayrıldı.
Ayrıca cezaevlerinin bütçesi 6 bakanlığı da aştı. Dışişleri Bakanlığı’nın 4 milyar 635 bin 760 lira, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın 2 milyar 44 milyon 280 bin lira, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 4 milyar 168 milyon 578 bin lira, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2 milyar 544 milyon 238 bin lira, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2 milyar 573 milyon 286 bin lira, Ticaret Bakanlığı’nın 5 milyar 689 milyon 948 bin lira bütçe verildi.
Türkiye’de cezaevleri için harcanan para Meclis, Anayasa Mahkemesi ve 6 bakanlığın bütçesinden daha fazla.
Bu bütçe, Akparti hükümetinin Türkiye’yi nasıl bir cezaevine dönüştürdüğünü gösteriyor.https://t.co/DMbFZY2Z8Y— Sezgin Tanrıkulu (@MSTanrikulu) August 3, 2020
“ADLİYELERDE ADALET DEĞİL, RÜŞVET VE YOLSUZLUK KOKULARI”
Diyarbakır’da meydana gelen bir nitelikli dolandırıcılık olayını takip ettiğini söyleyen Tanrıkulu, adliyelerde rüşvet ve yolsuzluk kokuları geldiğini de ifade etti. Dosyada gizlilik kararı olduğunu belirten Tanrıkulu, “Birçok kamu görevlisinin parasının bir kuyumcuda battığı bilgisi var. Adliye mensuplarının para yatırdığı konusunda bilgi var. Hep şunu ifade etmiştim. Bir adliye mensubu, bir savcı, bir hakim, nasıl olur da parasını kayıt dışı bir biçimde bir kuyumcuya verir ve buradan bir gelir elde etmeye çalışır. Eğer bu bir kara para değilse… Rüşvet, görevi kötüye kullanmadan elde edilen bir para değilse neden kayıt dışı olarak tutulur?” dedi.
Adalet Bakanlığı’na seslenen Tanrıkulu, kamuoyuna bilgilendirme yapmak zorunda olduğunu hatırlattı:
“Bununla ilgili olarak kamuoyunu aydınlatıcı bir bilgilendirme yapmak durumundasınız. Çünkü insanların özellikle iş adamlarının yersiz iddialarla gözaltına alındığını, daha sonra da rüşvet veya diğer vaatlerle serbest bırakıldıklarını Diyarbakır’daki bütün iş adamları biliyor. Böyle berbat bir durumla karşı karşıyayız. Adliyelerinizde adalet değil, rüşvet ve yolsuzluk kokusu geliyor.”
medyaboldMustafa Varank ‘yerli ve milli elektronik kelepçe’yi gururla tanıttı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder