29 Aralık 2020 Salı

Anayasa Mahkemesi Kavala’nın ‘hak ihlali’ başvurusunu reddetti

Anayasa Mahkemesi, 3 yıldan fazla bir süredir Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan iş adamı Osman Kavala’nın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlali iddiasıyla yaptığı başvuruyu reddetti.

BOLD – Anayasa Mahkemesi, Gezi Parkı davasından beraat kararı verilerek tahliye edilen ancak 15 Temmuz kapsamında darbeye teşebbüs ve casusluk iddialarıyla tutuklanan Osman Kavala’nın “kişi hak ve özgürlüğü güvenliğinin ihlal edildiği” gerekçesiyle yaptığı başvuruyu reddetti.

Osman Kavala’nın hak ihlali başvurusunu uzun süredir bekleten AYM 1. Bölümü, 15 Aralık’ta dosyayı Genel Kurul’a sevk etme kararı almıştı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Kavala’nın bireysel başvurusunu bugün karara bağladı. Mahkeme Kavala’nın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edilmediğine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, Kavala hakkındaki kararı 7’ye karşı 8 üyenin oyçokluğuyla verdi.

AYM DAHA ÖNCE DE REDDETTİ

Kavala’nın avukatlarının, “tutuklama tedbirinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluk incelemelerinin hakim/mahkeme önüne çıkarılmaksızın yapılması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği” iddialarıyla ilgili daha önce yaptığı bir bireysel başvuru, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca 5’e karşı 10 üyenin oyçokluğuyla 22 Mayıs 2019’da reddedilmişti

Gezi Parkı eylemleriyle ilgili açılan davada 1 Kasım 2017’de tutuklanan Osman Kavala, 3 yılı aşkın süredir cezaevinde bulunuyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Aralık 2019’da Gezi davasında tutuklu yargılanan Kavala’nın siyasi nedenlerle tutuklandığına hükmederek, ihlalin ortadan kalkması için derhal tahliye edilmesine karar vermişti.

AKP düşüşte MHP sınırda CHP ise herkesin bildiği gibi…

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder