1 Ocak 2021 Cuma

Almanya AB dönem başkanlığını Portekiz’e devretti

Altı aylık aralıklarla üye ülkeler tarafından gerçekleştirilen Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığı 1 Ocak itibarıyla Almanya’dan Portekiz’e geçti.

BOLD – Portekiz, tarihinde 4. kez Avrupa Birliği dönem başkanlığı yapacak. AB önümüzdeki 6 aylık dönemde yeni tip koronavirüs (Kovid-19), Brexit ve Doğu Akdeniz’de Türkiye-Yunanistan arasında yaşanan kriz üzerinde yoğunlaşacak.

AB’nin bu süreçte özellikle salgınının sosyoekonomik etkisini azaltmaya yönelik alınan kararların uygulanması, aşılanma süreci ve Brexit anlaşmasının sonuçlarının yaratacağı ortama odaklanması öngörülüyor.

Almanya’nın dönem başkanlığında AB’nin 2021-2027 bütçesi ve kurtarma planı için anlaşma sağlansa da fonların üye devletlere ulaşmaya başlaması için tüm teknik unsurların tamamlanması Portekiz’in liderliğinde yönetilecek.

AB’nin son yıllardaki öncelikleri, ekolojik ve dijital geçiş planları da Portekiz’in dönem başkanlığı sırasında gündeme gelecek.

Uluslararası gündemin sıcak konuları olan Doğu Akdeniz, Libya ve Suriye dışında Türkiye-AB ilişkileri de Portekiz’in dönem başkanlığı sürecinde ele alınacak konular arasında olacak.

ABD’nin 46. Başkanı seçilen Joe Biden’ın 20 Ocak’ta göreve başlamasının ardından, Donald Trump döneminde hızla bozulan ABD-AB ilişkilerinin de düzelme eğilimine girmeye başlaması öngörülüyor.

AB dönem başkanlığı Portekiz’in ardından 1 Temmuz’da Slovenya’ya geçecek.

İngiltere Başbakanı’nın babası Brexit’e tepki için Fransız oluyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder