30 Aralık 2020 Çarşamba

AYM iltisak iddiasıyla çıkarılan KHK’li işçiler hakkında ihlal ve tazminata hükmetti

Anayasa Mahkemesi, Tatvan Belediyesinde çalışırken iltisak iddiasıyla KHK ile işten atılan işçilerin başvurusunda adil yargılanma hakkı ihlali kararı verdi. KHK’lı işçilere tazminat ödenmesine de hükmeden AYM kararına göre yargılama yeniden yapılacak.

BOLD – Anayasa Mahkemesi, Bitlis’in Tatvan ilçesinde 2017 yılında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen Tatvan Belediyesi işçilerinin açtığı davada hak ihlali ve tazminat kararı verdi.

Tatvan Kaymakamlığı OHAL Bürosu, bazı işçilerin terör örgütüyle irtibat ve iltisakı olduğu iddiasıyla Tatvan Belediyesine yazı gönderdi. Belediye, 667 sayılı KHK’yı gerekçe göstererek, işçilerin iş akitlerini feshetti. İşçiler, Tatvan Asliye Hukuk Mahkemesine  Asliye Hukuk Mahkemesi İş Mahkemesi sıfatıyla baktığı davaların reddine karar vermiştir. Mahkeme, işçilerin davasını reddetti. OHAL bürosunun iltisak yazısına dikkat çeken mahkeme, taraflar arasındaki güven ilişkisinin zedelendiği, işverenden iş akdinin devamının beklenemeyecek derecede şüphe oluştuğu bu nedenle davalı işveren bakımından feshin zorunlu hâle geldiğini öne sürdü. Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 6. Hukuk Dairesi de kararı onadı.

İşçiler bunun üzerine AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. AYM 1. Bölümü, işçilerin adil yargılanma hakkı, makul sürede yargılanma hakkı ve adli yardım talebi hakkının ihlaline karar verdi. AYM, oybirliğiyle aldığı kararda ihlalin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama ve makul sürede yargılanma hakkının ihlali nedeniyle manevi tazminata da hükmetti.

MAHKUMİYET KARARI OLMAYANLAR İŞTEN ÇIKARILAMAZ

AYM’nin kararını Gazete Duvar’a değerlendiren işçilerin vekili Avukat Diyar Orak, AYM’nin işe iade kararı vermesinin hukuken mümkün olmadığı için, yeniden yargılanmak üzere yerel mahkemeye gönderilmesinin “işe iade” anlamına geldiğini belirtti. İş akdinin feshedilmesinin hiçbir hukuki dayanağı olmadığını sadece OHAL bürosundan gelen listeye dayandığını kaydeden Orak, AYM’nin verdiği karara göre hakkında kesinleşmiş mahkumiyet bulunmayan birinin iş akdinin kamu otoritelerinin tasarrufuyla feshedilemeyeceğinin altını çizdi. Avukat Diyar Orak “Yapmış olduğumuz başvuruda haklarında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı bulunmayan kişiler hakkında bu şekilde iş sözleşmesinin feshedilemeyeceğini ve kamu otoritelerinin kendilerine verilen yetkiyi kullanmada sınırsız hak sahibi olamayacaklarını bu nedenle iş sözleşmelerinin feshinin hukuki zeminde bir karşılığı bulunmadığını ifade ettik. Anayasa Mahkemesi tarafından bu şekildeki başvurumuz da kabul edildi ve hakkında kesinleşmiş mahkûmiyet kararı bulunmayan işçiler açısından bu şekilde iş sözleşmesinin feshedilmesinin hukuken mümkün olmadığına hükmetti” dedi.

Osman Kavala’dan AYM kararına tepki: Akıl alır gibi değil!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder