30 Aralık 2020 Çarşamba

Helikopterden atılan vatandaşların avukatı: Hükumet soruşturmayı etkilemeye çalışıyor

Van’da helikopterden atılan 2 vatandaşın avukatı Baran Bilici, ‘Hak arama hürriyeti ve adil yargılama hakkının engellendiği’ gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu. Avukat Bilici, hükumet yetkililerinin yaptığı açıklamaların soruşturmayı yürüten makamları etkilemeye yönelik olduğunu ileri sürdü.

BOLD – Van’ın Çatak ilçesinde Osman Şiban ve Servet Turgut’un helikopterden atılması olayı Anayasa Mahkemesine taşındı. Mağdurların avukatları, hükumet yetkililerini soruşturmayı etkilemeye çalışmakla suçladı.

SORUŞTURMADA HÜKUMET GÖLGESİ

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Van’da helikopterden atılan köylülerin avukatı Baran Bilici, hükumet yetkililerinin müvekkillerine ilişkin açıklamalarını, “Dosya gizliliği ve soruşturmayı yürüten makamları etkilemeye dönük” olarak değerlendirdi.

11 Eylül’de Van’ın Çatak ilçesi kırsalında askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra helikopterden atılan Osman Şiban ve yaşamını yitiren Servet Turgut ile ilgili açılan soruşturma devam ediyor. Ancak dosya üzerinde gizlilik kararı olduğu için, son durum hakkında bir bilgi yok.

Bunun yanı sıra Meclis gündemine getirilen olaya dair hükumet kanadından açıklamalar devam ediyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 2 köylü hakkında “milis” iddiasında bulunmuş, helikoptere vatandaşların bindirildiğini kabul etmekle birlikte atılma olayının olmadığını ileri sürmüştü. Ardından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesine verdiği cevapta “Bakanlığımızda buna ilişkin bilgi, belge kayıt bulunmamaktadır” demişti.

AVUKAT BİLİCİ: BAKANLAR GİZLİLİĞİ İHLAL EDİYOR

2 köylünün avukatlarından Baran Bilici, “Hak arama hürriyeti ve adil yargılama hakkının engellendiği” gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Avukat Bilici, hükumet yetkililerinin yaptığı açıklamaların ise soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiğini belirterek, açıklamaları “soruşturmayı yürüten makamları etkilemeye dönük” olarak değerlendirdi. Bilici, “gizlilik” nedeniyle soruşturma kapsamında şüpheli olup olmadığını, yine ifadesine başvurulan kişi ya da kişilere ilişkin bilgi sahibi olmadıklarını dile getirdi. Bilici, “Osman Şiban’ın tedavisi halen devam ediyor. Kendini iyi hissettiği takdirde müşteki olduğu dosyada gelip ifade verecek” dedi.

 “DELİLLERİ TOPLAYANLAR FAİLLER”

Kolluğun fail olduğu dosyaların “cezasızlık” ile sonuçlandığına dikkat çeken Bilici, adli makamların failleri koruduğunu kaydetti. Bilici, “Hemen hemen dosyaların tamamında bir aklama söz konusu oluyor. Çok düşük bir ceza aldıkları görülüyor. Bölgedeki bu tür dosyalarda maalesef sonuç olumsuz oluyor. Çünkü soruşturma gizli yürütülüyor, içeriğini bilmiyoruz. Delilleri toplayan ve fail olan kolluk görevlisinin aynı kişi olma ihtimali ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle önemli oranda deliller karartılarak, soruşturma takipsizlikle sonuçlanabiliyor” ifadelerini kullandı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder