2 Ocak 2021 Cumartesi

Asker ocağında işkence: Temizliğe katılmayan ere darp ve tehdit

Askerlik görevini yapan er Hasan Düdük’e, temizlik faaliyetine katılmadığı gerekçesiyle üstleri tarafından işkence yapıldı. Darp edilen ve üzerinde sigara söndürülen Düdük, birliğinden firar ederek şikayetçi oldu.

BOLD – Temizlik görevine katılmadığı gerekçesiyle üstleri tarafından darp edildiğini ve üzerinde sigara söndürüldüğünü iddia eden Mardinli er Hasan Düdük işkenceden şikayetçi oldu.

İŞKENCE DARPLA BAŞLADI

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Düdük, 6 ay zorunlu askerlik yapmak üzere 1 Temmuz 2020 tarihinde birliğine teslim oldu. Çerkezköy’deki 3’üncü Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda 10 Kasım günü temizlik faaliyetine katılmadığı gerekçesiyle Uzman Çavuş R.K. tarafından darp edildi.

Boynunda ve kolunda morluklar oluşan Düdük, 13 Kasım’da kışladan firar edip, yaklaşık 8 saat sonra birliğine geri döndü. Ancak iddiaya göre kendisine yönelik kötü muamele ve tehditlerinin devam etmesi üzerine 25 Kasım’da tekrar firar edip, geldiği memleketi Mardin’de şikayetçi oldu.

DARP RAPORUNA ENGEL OLUNMAK İSTENDİ

İlk darp olayının ardından rapor almak için hastaneye sevk edilme talebiyle revire gittiğinde, kendisine refakat eden uzman çavuşun doktoru hastane sevk belgesi vermemesi yönünde ikna etmeye çalıştığını söyleyen Düdük, sevk raporu almasına rağmen bölük komutanının hastaneye gitmesine izin vermediğini ancak bir yolunu bularak Çerkezköy Devlet Hastanesi’nde gidip darp raporu aldığını belirtti.

PSİKOLOJİK BASKI VE TEHDİT İDDİASI

Düdük’ün yaşadığı sıkıntılar bununla sınırlı kalmadı. İddiaya göre olaydan sonra “nöbette usulsüzlük” gerekçesiyle hakkında tutanak tutulduğunu paylaşan Düdük, darp raporu almasının ardından bölük komutanının ‘Eğer şikayetçi olursan askerliğini uzatırım. Sana en ağır yaptırımları uygularım. Ufacık bir hatanda sana tutanak tutarım’ şeklinde tehditlerde bulunduğunu söyledi.

Yaşananlarından ardından birliğinden firar eden Düdük hakkında geri döndüğünde ‘firar’ gerekçesiyle dava açıldı. Düdük, askeri savcılıkta ifade vermeye götürüldüğünde yaşadıklarının tümünü anlattığı bir savunma hazırladığını, ancak ifadesini değiştirmediği için Başçavuş rütbesindeki bir başka üsttü tarafından darp edilip, ayak tırnağının kırıldığını söyledi.

“2 ASKER İNTİHAR GİRİŞİMİNDE BULUNDU” İDDİASI

Kışlada olduğu sırada iki askerin intihar girişiminde bulunduğunu da belirten Düdük, “Tugayda sık sık intihar ve firar vakaları yaşanıyordu. Komutanların baskısı yüzünden. İnsanlık dışı muamelelerde bulunuyorlar. Sürekli hakaret ediyorlar, aşağılayıcı kelimeler kullanıyorlar” diye anlattı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder