30 Aralık 2020 Çarşamba

Bloomberg: Çin koronavirüs aşısıyla siyasi ve ekonomik nüfuzunu artırmak istiyor

ABD’li ünlü medya kuruluşu Bloomberg, Çin’in koronavirüs aşılarıyla gelişmekte olan ülkelerde siyasi ve ekonomik bir nüfuz elde etmeye çalışacağını öne sürdü.

BOLD – Amerikan medya kuruluşu Bloomberg, yapılan anketlere ve resmi açıklamalara göre Çin’in ürettiği koronavirüs aşılarının denendiği gelişen ülkelerde aşıya güvenin tam olarak sağlanamadığını yazdı. Aşılara duyulan güvenin sağlanamaması durumunda ise bu diplomasi adımının başarılı olmakta zorlanabileceği ifade edildi.

Makalede, gelişmekte olan ve fakir ülkelerde yaşayan vatandaşların daha kalitesiz bir aşıyı olduklarını düşünmeye devam etmesi halinde Çin’in başının ağrıyacağı kaydedildi.

Yoksul ülkelere satış yapmayı amaçlayan Çin’in ürettiği aşıların bir diplomatik kazanım olmasını umduğunu ancak aşının son faz çalışmalarına dair çok az bilgi paylaşıldığı aktarıldı.

Çin’de CNBG, CanSino ve Sinovac aşıları Çinli şirketler tarafından koronavirüse karşı üretiliyor.

SADECE 2 ÜLKEDE ACİL KULLANIM İZNİ VERİLDİ

Çin’de üretilen aşının acil durum kullanım iznine şimdiye kadar sadece Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin’de izin verildi. ABD ve Avrupalı şirketler ise aşılarının güvenliğini ve etkinliğini verilerle yayımlayarak uygulama safhasına geçti.

Bloomberg, bu belirsizliğin Çin’in Asya, Afrika ve Güney Amerika’daki siyasi nüfuzunu artırma emellerine engel olabileceğini yazdı.

“DİPLOMASİYİ BECEREMİYORLAR”

Çin’in yedi yıllık Kuşak ve Yol projesiyle yerel elit kadrolar için milyarlarca dolar değerinde kredi ve proje yarattığı, ancak bu çabanın kötü yönetim yüzünden çoğu zaman geri teptiği ifade edildi.

McLarty Associates adlı şirketin kıdemli yöneticisi olan ve altı yıl boyunca Meksika’nın Çin büyükelçisi olarak görev yapan Jorge Guajardo, Bloomberg’e yaptığı açıklamasında, “Çin, aşı diplomasisi yaparak ve bu hayati ürünü dağıtarak büyük bir şansa sahip. Benim tecrübeme göre ise her diplomasi denemelerinde ellerine yüzlerine bulaştırıyorlar; yardımı alan ülkeyi üzmeyi beceriyorlar” yorumunda bulundu.

“HUAWEİ, 5G TEKNOLOJİSİNİ ALMALARI İÇİN ZORLAYABİLİR”

Guajardo, Çin’in aşının karşılığında ülkelerden Huawei 5G teknolojisini almalarını ya da kritik sektörlerine yatırım yapmayı isteyebileceğini söyledi.

Çin’in hükumetleri ve insanları aşısının etkinliğine ve güvenliğine ikna etmek için dünya çapında turlar düzenlendiği, ekim ayında 50 Afrika ülkesinin ilaç şirketi Sinopharm’ın fabrikasını ziyaret ettiği vurgulandı.

Şu an Çin şirketleri 16 ülkede aşı denemeleri gerçekleştiriyor.

Brezilya’daki Butantan Enstitüsü, Sinovac’ın ürettiği aşının onay alması için gereken yüzde 50 etkinlik eşiğini aştığını belirtti.

Türkiye’de ise Bilim Kurulu Sinovac aşısının etkinlik oranının yüzde 91,25 olduğunu açıkladı.

Brezilya’da gerek vatandaşlar gerek Devlet Başkanı Jair Bolsonaro Çin aşısına güvenmediklerini aktarırken Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ise aşıyı ilk olan kişiler arasına gireceğini söyledi.

Reuters: Açıklanan çelişkili veriler Çin’in aşısına güvenin sorgulanmasına neden oluyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder