1 Ocak 2021 Cuma

Kadın cinayetleri 20 yıldır hep artıyor: Katledilen anne, eş, kız kardeş…

İçişleri Bakanlığının 2020 yılının ilk 6 ayı için hazırladığı rapora göre 115 kadın katledildi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun verilerine göre ise yılın ilk 11 ayında 202 kadın öldürüldü.

BOLD ÖZEL – Türkiye’de yeni yıla günler kala 24 saat içinde 4 kadın öldürüldü. İstanbul’da özel bir üniversitede öğretim görevlisi olan Aylin Sözer, tanıdığı bir erkek tarafından önce boğazı bıçakla kesilerek öldürüldü. Sonra da üzerine yanıcı madde dökülerek yakıldı. Bu vahşet haberinin ardından Malatya’da Selda Taş, çok sayıda sabıkası olan kocası tarafından başından vurularak öldürüldü. İzmir’de Betül Tuğluk oğlunun 13 bıçak darbesiyle katledilirken, Gaziantep’te ise Vesile Dönmez, tartıştığı oğlu tarafında rehin alındı. Ardından pompalı tüfekle öldürüldü.

ACİL ÇÖZÜM BEKLİYOR

24 saate sığan bu vahşet, son olmadığı gibi ilk de değildi. Daha bir buçuk ay önce de bir gün içinde 4 kadın katledildi. 12 Kasım’da Aksaray’da Saadet Korkmaz, Muğla’da Hafize Günakın, Malatya’da Emine P, İzmir’de de Çilem Kılıç’ın hunharca öldürülmesi Türkiye’yi sarstı. İşlenen cinayetlere başta kadın örgütleri olmak üzere sivil toplum kuruluşlarından tepki geldi. Farklı adreslerde protesto gösterileri düzenlendi. Ancak değişen bir şey olmadı.

RAKAMLAR KORKUTUYOR

Rakamlara göre Türkiye’de kadının can güvenliği yok. Kadın cinayetleri  2000’li yıllardan itibaren büyük artış gösterdi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, 2017’de 409, 2018’de 440, 2019 yılında ise 474 kadın cinayete kurban gitti. Öldürülen kadınların büyük bir bölümü erkekler tarafından, ekonomik sıkıntı, boşanmak istemesi ya da barışma isteğini reddetmesi gibi nedenlerle hayata veda ettiler. 474 kadının öldürüldüğü 2019 yılı, son 10 yılda en fazla kadının öldürüldüğü yıl oldu. 2019’da işlenen kadın cinayetlerinden 115’i şüpheli olarak kayıtlara geçti ve failler bulunamadı.

DEVLET KORUMASI BİLE ÇARE OLMUYOR

2019 yılında İçişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre ise, sadece son 5 yılda 94 kadın devlet koruması altında iken hayatını kaybetti. 2020 yılında da bu tablo değişmedi. Yine Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na göre 11 ayda en az 202 kadın öldürüldü. Platform, sadece kendine ulaşan bilgileri kamuoyu ile paylaşıyor. Bu sebeple gerçek rakamların daha fazla olduğu belirtiliyor.

RAKAMLAR BİRBİRİ İLE ÖRTÜŞMÜYOR

Türkiye’de kadın cinayetleri ile ilgili güncel resmi verilere ulaşmak zor. Açıklanan gecikmeli resmi verilerle sivil toplum kuruluşlarının  verileri arasında ise uçurum var. İçişleri Bakanlığı’nın 2020 yılının ilk 6 ayı için hazırladığı “Aile İçi Şiddet ve Kadın Cinayetlerinin Önlenmesinde Kolluğun Önemi ve Rolü” raporuna göre Türkiye’de, 2019’un ilk 6 ayında 173 kadın, cinayet sonucu hayatını kaybetti. 2020 yılının aynı döneminde ise cinayet kurbanı kadın sayısı 115 oldu. İçişleri Bakanlığı’nın kadına karşı şiddette düşüş yaşandığı açıklamasına karşın, kadın hakları örgütleri ve muhalefet aksini iddia etti.

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı da 2020 yılında ‘Kadın Cinayetleri Raporu’ hazırladı. Rapora göre, Türkiye’de 2003 yılında erkekler tarafından öldürülen kadın sayısı 83 iken, 2020 yılının sadece dokuz aylık bölümünde rakam 369’a ulaştı.

MECLİS’TE KADIN CİNAYETLERİNE 57 SANİYELİK ZAMAN AYRILDI

Yine 2020 yılında “Şiddet Nereden Çıktı?” başlıklı raporunu açıklayan CHP Milletvekili Tekin Bingöl’e göre, AKP döneminde en az 7 bin 600 kadın öldürüldü. Ve bu dönemde kadın cinayetleri 7 kat arttı. 2020 yılının en çarpıcı açıklaması ise CHP‘li Sezgin Tanrıkulu’dan geldi. Tanrıkulu, TBMM Genel Kurulunda kadın cinayetlerinden söz edilen sürenin sadece 57 saniye olduğunu açıkladı.

YÜZDE 700 ARTIŞ

Sezgin Tanrıkulu’nun açıkladığı 2002-2020 Yılları Arasında Türkiye’de Kadın Hakkı İhlalleri Raporu’nda ise rakamlar daha da ürkütücü. Bu raporda AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında Türkiye’de öldürülen kadın sayısının 66 iken 2019’da bu rakamın 474’e çıktığına dikkat çekiliyor. Yani 18 yılda kadın cinayetleri 7 kat arttı. Raporda AKP iktidarında 15 bin 557 kadının öldürüldüğü belirtiliyor.

STK’LAR İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN UYGULANMASINI İSTİYOR

Kadın STK‘ları “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” ya da kısa adıyla İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını talep ediyor. Sözleşmenin şartlarının tam anlamıyla uygulanması halinde kadına yönelik şiddet, ayrımcılık ve kadın cinayetlerinin engellenebileceğine dikkat çekiliyor. Sözleşme kadınları şiddete karşı korumada devletlerin gerekli önlemleri almasını hedefliyor.

AKP SÖZLEŞMEYİ KALDIRACAK MI?

Ancak Şubat 2020’de Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul Sözleşmesi’nin gözden geçirilebileceğini gündeme getirdi. Aynı günlerde AKP’ye yakın medya organlarında sözleşmenin ‘Türk aile yapısını bozduğu‘, ‘eşcinselliğe yasal zemin hazırladığı‘ yönünde değerlendirmeler yapıldı. Erdoğan “Halk istiyorsa kaldırın. Halkın talebi kaldırılması yönündeyse, buna göre bir karar verilsin. Halk ne derse o olur” açıklamasıyla tartışmaları alevlendirdi.  Ancak 2020 aralık ayında  MetroPOLL Araştırma Şirketi yaptığı kamuoyu araştırmasında halkın yüzde 64’ünün sözleşmeden çekilmeyi onaylamadığını, AKP seçmeninde sözleşmeden çekilmeyi onaylamayanların yüzde 49,7 olduğunu açıklandı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder