1 Ocak 2021 Cuma

Cumhur İttifakı anlaştı: HDP’de ilk hedef hazine yardımını kesme, sonra kapatma davası

Cumhur İttifakı HDP’yi kapatmak için ilk adımları atmaya hazırlanıyor. İddiaya göre HDP ilk önce Hazine yardımından muaf tutulacak. Ardından da Siyasi Partiler Yasası’nın 101’inci maddesine göre kapatma davası açılacak.

BOLD – AKP ve MHP’nin Halkların Demokratik Partisi’ni kapatmak için anlaştığı ileri sürüldü. İddialara göre HDP ilk önce anayasanın 68. maddesinde yer alan “Siyasi partilerin suç işlemesi teşvik edilemez” hükmü gereğince Hazine yardımından muaf tutulacak. Ardından da Siyasi Partiler Yasası’nın 101. maddesine göre parti hakkında kapatma davası açılabilecek.

Cumhuriyet’in haberine göre iktidar kanadından HDP’ye yönelik ilk yaptırım Hazine yardımının kesilmesi olacak. TBMM’de kabul edilen 2021 yılı bütçesine göre, HDP’nin 57 milyon 550 bin TL Hazine’den yardım alacağı belirtiliyor. Bu paranın da ocak ayı itibarıyla partilerin hesaplarına yatması bekleniyor.

6-7 EKİM OLAYLARI GEREKÇE YAPILACAK

Cumhur İttifakı, HDP’nin, 6-7 Ekim olayları nedeniyle Anayasanın ‘suç işlenmesine teşvik’ hükmüne sokulabileceğini ileri sürüyor. Ayrıca HDP milletvekillerinin terör örgütü üyelerinin cenazelerine katılması,  PKK’nın siyasi eylemlerini desteklemeleri anayasanın ilgili hükümlerine aykırılık olarak değerlendiriliyor.

Bununla birlikte anayasanın 69. maddesinin 6. fıkrasında ise “Bir siyasi partinin, 68. maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına, ancak, onun bu nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiğinin anayasa Mahkemesi’nce tespit edilmesi halinde karar verilir” hükmü yer alıyor. Bu aşamada iktidarın, Hazine yardımı yaptırımının ardından ilgili maddelerce anayasa Mahkemesi’ni göreve davet edebileceği ifade ediliyor. İktidar cephesi “HDP’nin gerek Hazine yardımından mahrum kalması gerekse kapatılması için yasalarda her türlü yaptırım mevcut” yorumunda bulunuyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder