8 Haziran 2021 Salı

AİHM Bulaç hakkında ihlal kararı verdi: Tazminat ödenecek

15 Temmuz sonrası yaklaşık 2 yıl cezaevinde kalan gazeteci Ali Bulaç’un başvurusu ile ilgili AİHM ifade özgürlüğü ve güvelik haklarının ihlal edildiği kararı verdi. Bulaç’a 12 bin 240 euro tazminat ödenecek.

BOLD – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Zaman gazetesi yazarı Ali Bulaç’la ilgili kararını açıkladı. Hak ihlali verilen karar nedeniyle Türkiye Bulaç’a tazminat ödeyecek.

KARAR EMSAL OLACAK

AİHM 30 Temmuz 2016’dan 11 Mayıs 2018’e kadar tutuklu kaldıktan sonra örgüt üyeliği iddiasıyla 8 yıl 9 ay hapisle cezalandırılan gazeteci Ali Bulaç’ın ifade özgürlüğü ve güvelik haklarının ihlal edildiğine hükmetti. Bulaç’a 12 bin 240 euro tazminat ödenecek. Karar, Gülen Hareketi nedeniyle suçsuz yere hapiste yatan on binlerce kişi için de emsal olacak.

AYM DE İHLAL KARARI VERMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi (AYM) da gazeteci Ali Bulaç’ın bireysel başvurusunda hak ihlali kararı vermişti. 2019 Mayıs’ında verilen kararda Anayasa Mahkemesi, gazeteci Bulaç’ın “kişi özgürlüğü ve güvenliği ile ifade özgürlüğü” haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti. Bulaç, “uygulanan gözaltı ve tutuklama tedbirlerinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının, gazetecilik faaliyeti ve ifade özgürlüğü kapsamındaki eylemlerin tutuklamaya konu edilmesi nedeniyle ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği” iddialarına ilişkin bireysel başvuruda bulunmuştu.

YARGITAY DA HAPİS CEZASI KARARINI BOZDU

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 11 sanıklı davada Bulaç’la ilgili verilen hapis cezasını bozdu. Kararında, “anayasal düzeni değiştirmeye kalkıştıklarına yönelik delil olmadığını” vurgulayarak, sanıklara bu suçtan ceza verilmemesi kararını yerinde buldu. Bulaç’a örgüt üyeliği suçundan verilen ceza konusunda “yanılgıya düşüldüğü” yorumu yapan daire, Bulaç’ın yeniden yargılanmasını istemişti. Yeniden yargılama İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde geçen mart ayında yeniden başladı. Mahkeme, ikinci duruşmayı 9 Eylül’e erteledi.

Kaçırılan Orhan İnandı protestosu Kırgız Milli Marşı ile başladı

AİHM Bulaç hakkında ihlal kararı verdi: Tazminat ödenecek yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder