8 Haziran 2021 Salı

Erdoğan medyası Orhan İnandı’nın kaçırılmasında Kırgız İstihbaratını suçladı

Orhan İnandı’nın Kırgızistan’da kaçırılmasının ardandan patlak veren skandalda eleştiriler Türk istihbarat servisine yönelirken, Erdoğan’ın kontrolündeki medyada MİT’in konuyla ilgisi olmadığı, kaçırma olayını Kırgızistan istihbaratının yaptığı iddia edildi.

BOLD – Gülen Hareketi’ne bağlı Kırgızistan’daki eğitim kurumlarının kurucusu olan Orhan İnandı, 31 Mayıs akşamı ortadan kayboldu ve aracı birkaç saat sonra terkedilmiş, lastikleri patlatılmış ve kapısı açık biçimde bulundu. Reyhan İnandı kocasının kaçırıldığını ve Türkiye’ye götürülmek istendiğini belirterek suç duyurusunda bulundu. Ardından, İnandı’nın kurucusu olduğu Sapat Eğitim Kurumlarının yüzlerce mezunu Bişkek’teki Türk Büyükelçiliği’nin önünde insan zinciri oluşturdu. Reyhan İnandı, eşinin Büyükelçiliğin alt katında işkenceyle sorgulandığını, Kırgızistan vatandaşlığından çıkmak istediğine dair belgeler imzalatılmaya çalışıldığını iddia etti. İnandı, bu iddiasını güvenilir kaynaklara dayandırdı. 26 yıldır Kırgızistan’da yaşayan Orhan İnandı, 2010 yılında Kırgızistan vatandaşlığına geçmişti.

BÜYÜKELÇİLİKTE SIKIŞTILAR

Turkishminute’ten Cevheri Güven‘in haberine göre, Milli İstihbarat Teşkilatı başkanı Hakan Fidan, Gülen Hareketine ait dünyanın farklı ülkelerindeki eğitim kurumlarının 95 çalışanının çeşitli yöntemlerle kaçırılarak Türkiye’ye götürülmesini organize etti. Çoğunlukla Afrika, Balkan ve Uzak Asya ülkelerinde gerçekleşen kaçırılmalarda ya yerel mafya grupları ya da yerel istihbarat teşkilatları kullanıldı.  MİT, kaçırdığı kişilerin hemen tamamını önce Türk Büyükelçiliklerine götürülerek sorgulanıp fotoğraflandıktan sonra özel uçaklarla Türkiye’ye kaçırıldı. Bu fotoğraflar Erdoğan’a yakın medya kurumlarında MİT’in büyük başarısı olarak yayınlandı. Ancak İnandı’nın kaçırılmasında işler MİT için ters gitti ve İnandı, Türkiye’nin Bişkek Büyükelçiliğindeki sorgusunun ardından binadan çıkartılamadı.

TÜRKİYE’NİN KAŞIKÇI OLAYI

Türk halkının hafızasında Suudi Arabistan’ın İstanbul Konsolosluğunda sorgulandıktan sonra öldürülen gazeteci Cemal Ahmed Kaşıkçı olayı hala tazeyken gerçekleşen bu olay, “Türkiye’nin Kaşıkçı skandalı” olarak yorumlandı.

Erdoğan’a yakın medya kuruluşları, krizin uzaması üzerine devreye girdiler ve İnandı’nın kaçırılmasında MİT’in hiçbir rolünün olmadığını savunan yazılar yayınlamaya başladılar.

Türk medyasının neredeyse tamamını kontrolünde bulunduran Erdoğan’a en yakın medya kuruluşu Sabah Gazetesi. Gazeteyi, Erdoğan’ın damadının kardeşi yönetiyor.

Ferhat Ünlü, gazetenin en bilinen yazarlarından ve Türkiyeli gazeteciler tarafından MİT’in gayri resmi sözcüsü olarak niteleniyor. Ünlü, MİT Başkanı Hakan Fidan’a en yakın birkaç gazeteciden biri. Ünlü, kaçırılma olayından 6 gün sonra yayınladığı yazıda; Orhan İnandı’nın kaçırılmasında Türk istihbarat servisi MİT’in hiçbir dahli olmadığını, kaçırılmanın Kırgız Gizli Servisi Gosudarstvenniy Komitet Nasyonalnoy Bezopasnosti’ye (GKNB) tarafından yapıldığını yazdı.

Ünlü, kaçırılma olayını en ince detaylarına kadar anlattığı yazısında, asıl hedefin MİT olduğunu savundu. Ünlü’ye göre, İnandı’nın Türk büyükelçiliğinde tutulduğu bilgisinin yayılmasıyla Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi arasında bağlantı kuruldu ve MİT aynı yöntemleri uygulayan bir kurum olarak gösterilmeye çalışılıyor.

Ünlü, İnandı’nın Kırgız istihbarat servisinin elinde olduğunu vurguladığı yazısında şunları yazdı:
“Kırgız polisi, İnandı’ya ait aracı incelemek ve gizemli (!) olayı çözmek üzere ‘deneyimli müfettişlerden oluşan bir soruşturma-operasyon grubu’ oluşturdu. Hâlbuki İnandı’nın aracını durduranlar, Kırgız Gizli Servisi Gosudarstvenniy Komitet Nasyonalnoy Bezopasnosti’ye (GKNB), yani Devlet Milli Güvenlik Komitesi’ne mensup kişilerdi. Yani ortada bir operasyon varsa da bu, Kırgız Servisi’nin yürüttüğü bir operasyondu.”

FERHAT ÜNLÜ: İNANDI KIRGIZ İSTİHBARATININ ELİNDE

Ferhat Ünlü, Twitter hesabından duyurduğu yazısında ise İnandı’nın Kırgız istihbaratının elinde olduğunu daha açık biçimde yazdı:  “İyi pazarlar. Bugün haber değeri yüksek bir konunun bilinmeyenlerini yazdım. FETÖ’nün Orta Asya İmamı Orhan İnandı, Kırgız Gizli Servisi GKNB’nin elinde. FETÖ, iadeyi engellemek için İnandı’nın kayıp olduğunu ifşa etti.

Ünlü, İnandı’nın Kırgız İstihbarat servisi tarafından kaçırılmasından Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un da haberinin olduğunu belirtti.

Ünlü’nün iddiasına göre Kırgızistan, yakın dönemde Tacikistan’la yaşadığı çatışmada Rusya ve Çin’den destek görmedi ve Kırgız Cumhurbaşkanı Caparov, Türkiye’nin desteğini alabilmek için İnandı’yı kaçırtıp Türkiye’ye iade etmek istedi.

Ünlü, kaçırılma olayıyla ilgili MİT’in hiçbir dahli ve talebi olmadığını savunurken; ilginç biçimde Caparov’un 8-10 Haziran öncesi Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesi Kırgız Vatandaşı İnandı’nın Türkiye’ye gönderilmesinin iyi bir jest olacağını da yazdı.

EKİM’DE SİYASİ DARBE OLABİLİR

Ünlü, Caparov’un Orhan İnandı’yı Türkiye’ye göndermemesi ve Gülen Hareketi’ne karşı işbirliği yapmaması halinde Kırgızistan’da Ekim ayında siyasi bir darbe olabileceğini de yazısında belirtti. MİT Başkanı Hakan Fidan’a en yakın gazeteci olan Ferhat Ünlü, bu bilgiyi nereye dayandırdığını ise yazmadı.

Avrupa Parlamentosu’ndan Orhan İnandı çıkışı: Kırgızistan gerekli tüm adımları atmalı

Erdoğan medyası Orhan İnandı’nın kaçırılmasında Kırgız İstihbaratını suçladı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder