9 Haziran 2021 Çarşamba

Erdoğan Joe Biden ile görüşmeye eli boş gidiyor

Trump’un yeniden ABD Başkanı seçilememesi sonrası planları alt üst olan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce birçok kez görüştüğü Biden ile başkan seçilmesi sonrası ilk kez bir araya gelecek. Dış politikasının temel unsuru insan hakları saygılı olunması olan Biden’le görüşmeye Erdoğan, insan hakları alanında yapamadığı ilerlemeler nedeniyle eli boş gidecek.

BOLD – 15 Temmuz sonrası hızla demokrasiden uzaklaşan Türkiye, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2018’de “başkan” seçilmesinin ardından Kuzey Kore, Rusya, Çin gibi demokrasinin rafa kaldırıldığı ülkelerle anılır hale geldi. Joe Biden’in başkan seçilmesi sonrası makas değiştirip yeniden demokrasiye yönelen Türkiye’de AKP Hükumeti geçen 7 aylık sürede kendinden beklenenleri yapamadı.

GÖRÜŞMEDE ANA GÜNDEM İNSAN HAKLARI

14 Haziran’da Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenecek olan NATO zirvesinde Biden ile Erdoğan, ABD seçimleri sonrası ilk kez bir araya gelecek. Yapılacak toplantılarda öncelikli konular değerler, insan haklarında yaşanan sorunlar olacak. Erdoğan Hükumeti’nin Suriye, Libya, Dağlık Karabağ’a gönderdiği “paralı askerler” de masada ele alınacak.

7 AYDIR SOMUT ADIM YOK

Geçen yıl Kasım ayında ABD başkanlığını Joe Biden’in kazanması AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tüm planlarını alt üst etti. Daha önce eski başkan Donald Trump ile görüşüp işlerini dizayn eden Erdoğan, Biden’in seçildiğinin kesinleşmesinin hemen ardından yeni yönetimle aralarında sorun olacak konularda temizlik çalışması yaptı. Erdoğan’ın ilk yaptığı açıklamalardan biri insan hakları eylem planı açıklamak oldu. ABD ile aralarında sorun olabilecek Hakan Atilla gibi birçok isim görevden alındı. Ancak geçen 7 aylık sürede insan hakları konusunda ABD’nin istediği gibi somut bir adım atılamadı.

AÇIKLANAN PLANLAR SÖZDE KALDI

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı sözde kaldı. Plan sonrası amacın insan hakkı değil, göz boyama olduğu yaşanan olaylarla ortaya kondu. İçişleri Bakanı Süleyman soylu imzasıyla yayımlanan genelge ile eylemlerde görüntü almak yasaklandı. Bu şekilde son aylarda eylemlerde giderek artan polis şiddeti örtülmeye çalışılıyor. Siyasi tutukluların serbest bırakılması yönündeki AİHM’in kararlarını uygulama yönünde bir adım atılmadı.

BİDEN’E GÖRE ERDOĞAN BÖLGEDE ÇATIŞMAYI KÖRÜKLÜYOR

Suriye, Libya ve son olarak da Dağlık Karabağ’da gündeme gelen Erdoğan rejiminin paralı askerleri, geçen yıl ABD seçiminde malzeme konusu oldu. Biden, adaylığı döneminde Türkiye’nin Karabağ’a paralı asker gönderip çatışmayı körüklediğini ifade etti. Türkiye’nin bölgeye paralı asker gönderdiği suçlamasını yapan Biden, “Çatışmayı körüklemeyin” dedi.

KONGRE’DEN ERDOĞAN’A YAPTIRIM GELECEK

Amerika’dan insan hakları karnesi zayıf olan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP hükumeti üyeleri ve bürokratların başını ağrıtacak yeni bir hamle geldi. Amerikanın önde gelen senatörlerinden Massachusetts Senatörü Edward J Markey ve Oregon Senatörü Ron Wyden ile yine Oregon Senatörü Jeff Merkley geçen ay Türkiye’deki insan hakları ihlallerine dair hazırladıkları yasa tasarısını Kongre’ye sundu. Yasalaşmasına kesin gözüyle bakılan tasarı ile başta AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere AKP hükumeti üyeleri ve insan hakları ihlallerine karışan tüm bürokratlara yaptırım gelecek.

Saray Kovid-19 cezalarını affetmedi

Erdoğan Joe Biden ile görüşmeye eli boş gidiyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder