11 Haziran 2021 Cuma

Erdoğan’ın Kabil Havalimanı planı Taliban engeline takıldı: Biden görüşmesi zora girdi

AKP hükumetinin NATO ve ABD ile ilişkileri yumuşatmak için sunduğu Kabil Havalimanı önerisi suya düştü. Taliban, Ankara’nın Kabil Havaalanı’nın güvenliğini sağlama önerisini reddetti.

BOLD – Taliban, Türkiye’nin ABD öncülüğündeki NATO güçlerinin çekilmesi sonrasında Kabil’deki Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı’nın güvenliğini sağlama önerisini reddetti.

Bir Taliban Sözcüsü, ABD’yle geçen yıl varılan asker çekme anlaşması çerçevesinde, Türkiye’nin de askerlerini çekmesi gerektiğini söyledi ve böylece Ankara’nın ABD’nin öncülüğündeki NATO güçlerinin çekilmesinin ardından Kabil Havaalanı’nın güvenliğini sağlama önerisini reddetti.

Reuters’ın sorularını yanıtlayan Taliban’ın Doha’daki sözcüsü Süheyl Şahin, Türk askerlerinin çekilmesi gerektiğini belirtti.

Şahin, “Türkiye son 20 yılda NATO güçlerinin bir parçasıydı, bu nedenle ABD’yle 29 Şubat 2020’de imzaladığımız anlaşma uyarınca çekilmeliler” dedi.

Sözcü ayrıca “Diğer taraftan Türkiye büyük bir İslam ülkesi. Afganistan’ın tarihi bağları var. Gelecekte yeni bir İslami hükümet kurulduğunda onlarla yakın ve iyi ilişkiler içinde olmayı umuyoruz” diye konuştu.

ABD İSTİHBARAT RAPORU: TALİBAN TÜM ÜLKEDE İKTİDAR OLUR

Afganistan’da nihai bir anlaşmaya varılmadan yabancı güçlerin ülkeden çekilmesi dolayısıyla Taliban’ın tüm ülkede iktidar olmasından korkuluyor.

ABD istihbaratının hazırladığı bir raporda, ABD liderliğindeki koalisyonun desteğini çekmesi halinde Afgan hükumetinin Taliban şiddetiyle mücadele etmesinin zor olacağı uyarısında bulunuldu.

ABD istihbaratının Kongre’ye gönderdiği rapor, Kabil yönetiminin savaş alanında yenilgiye uğramayı sürdürdüğü ve Taliban’ın askeri zafer elde edeceğinden emin olduğu şeklinde tespitler içeriyor.

Taliban’ın Türkiye’nin önerisini reddetmesi, topyekun bir savaşın Kabil’i tehdit etmesi durumunda Kabil’de misyonları bulunan ülkelerin ve örgütlerin personellerini nasıl güvenli bir şekilde tahliye edebilecekleri konusunda ciddi soru işaretleri yaratıyor.

Avustralya geçen ay güvenlik gerekçesiyle ülkedeki büyükelçiliğini kapattı. Türkiye’nin havalimanını koruma önerisinin kabul edilmemesinin başka ülkelerin de diplomatik temsilciliklerini kapatmasını beraberinde getirebileceği belirtiliyor.

Ülkede savaş son dönemlerde artmış durumda.

TÜRKİYE NE ÖNERMİŞTİ?

Savunma Bakanı Hulusi Akar, “siyasi, mali ve lojistik destek” karşılığında Türk ordusunun Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nda güvenliği saylayabileceğini söylemiş ve bu konuda Amerikalı yetkililerle görüştüklerini bildirmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, teklifle ilgili, “Bunları müttefiklerle, ABD’yle, diğer ülkelerle ve NATO’yla görüşüyoruz. Türkiye’nin önerisi, NATO çatısı altında olmasa bile, NATO ve önemli ülkelerin desteğiyle bazı ülkeler bu sorumluluğu üstlenebilir” demişti.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de çarşamba günü görüşmelerin yapıldığını doğrulamıştı. Kirby “Havaalanındaki güvenlik, hangi şekilde olursa olsun sadece ABD’nin değil aynı zamanda diğer ulusların da Kabil’de diplomatik varlıklarını sürdürebilmeleri için önemli olacak” demişti.

S-400 krizi ve Suriye’deki anlaşmazlıklar nedeniyle ABD-Türkiye ilişkilerinin dipte olduğu dönemde yapılan teklif ABD Başkanı Joe Biden’ın AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la gelecek hafta yapılacak ilk yüzyüze görüşme öncesi Ankara’nın Washington’la ilişkileri düzelte girişimi olarak değerlendirilmişti.

AKP’nin bu son girişiminin de Taliban engeline takılması nedeniyle 14 Haziran’daki Biden-Erdoğan görüşmesinin oldukça zorlu geçmesi bekleniyor.

ABD 11 EYLÜL’E KADAR ÇEKİLECEK

ABD, 29 Şubat 2020’de Katar’ın başkenti Doha’da Taliban ile anlaşma yapmış ve anlaşma gereğince 1 Mayıs’ta Afganistan’daki askerlerinin tamamını çekeceğini taahhüt etmişti.

20 Ocak 2021’de görevi devralan ABD Başkanı Joe Biden 1 Mayıs’ta tamamen çekilmenin mümkün olmadığını açıklamış daha sonra ise 11 Eylül’ün yıl dönümüne kadar ülkedeki tüm Amerikan askerlerinin çekilmesi talimatını vermişti.

ABD’nin çekilme takvimi açıklanmadan önce ülkede 2 bin 500 kadar ABD askeri bulunuyordu. Pentagon’un verdiği bilgilere Afganistan’daki ABD askerlerinin çekilmesinin yüzde 50’sinden fazlası tamamlandı. Afganistan’da 500’den fazla askeri olan Türkiye ABD’den sonra ülkedeki en büyük yabancı güç konumunda. Afganistan’da NATO kapsamında bulunan diğer ülkeler de Washington’dan sonra çekilme takvimlerini açıklamışlardı.

Bu yıl 16 Nisan’da Türkiye’nin düzenlemeyi planladığı uluslararası Afganistan Konferansı da Taliban’ın katılmaması üzerine 2 kez ertelenmiş, ardından rafa kaldırılmak zorunda kalınmıştı.

Recep Tayyip Erdoğan ‘Kabil teklifi’ ile NATO’da prestij peşinde

Erdoğan’ın Kabil Havalimanı planı Taliban engeline takıldı: Biden görüşmesi zora girdi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder