10 Haziran 2021 Perşembe

Orhan İnandı için Avrupa Parlamentosu önünde protesto

Hakan Fidan’ın başında bulunduğu MİT tarafından 10 gün önce kaçırılan eğitimci Orhan İnandı için Avrupa Parlamentosu önünde bir eylem gerçekleştirildi.

BOLD – Merkezi Belçika’da bulunan insan hakları derneği Solidarity with OTHERS, 31 Mayıs’ta Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te kaçırılan Orhan İnandı için bugün Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nun önünde bir basın açıklaması yaptı.

Orhan İnandı’nın kaçırılmasının, İstanbul’daki Suudi Konsolosluğu’nda katledilen Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’nın vakasını hatırlattığını belirten OTHERS, Avrupa Parlamentosu’na çağrıda bulunarak çok geç olmadan harekete geçmelerini istedi.

“ÇİFTE STANDART OLMAMALI”

Muhaliflere Avrupa topraklarında bile saldırılar gerçekleştiğini vurgulayan OTHERS’ın açıklamasında “Ülkelerinin dışında yaşayan savunmasız muhalifler, otokratların uzun kollarına karşı korunmalıdır. Sadece çok uzaklardaki Kırgızistan’da değil, Avrupa’da da otokratların uzun kolları Bahar Kimyongör, Abdullah Bozkurt gibi insan hakları aktivistilerine, gazetecilere, Berivan Aslan ve Zuhal Demir gibi siyasetçilere ulaşmaya çalıştı. Onlar bizi burada, Avrupa’da da susturmak istiyorlar. Bu suistimale karşı koymada herhangi bir çifte standart olmamalıdır.” denildi.

26 yıl önce ailesiyle birlikte Kırgızistan’a göç eden Sapat Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Orhan İnandı, 31 Mayıs akşamı Hakan Fidan’ın başında olduğu Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından evinin önünde kaçırıldı. Arabası evinden 7-8 kilometre uzaklıktaki bir mahallede kapıları açık halde bulundu. Arabada İnandı’nın ceketi, iki telefonu ve gözlüğü vardı.

Eşi Reyhan İnandı’nın yaptığı açıklamaya göre 10 gündür haber alınamayan Orhan İnandı Bişkek’teki Türk Büyükelçiliği’nde tutuluyor. Dünyaca ünlü insan hakları kuruluşları, uluslararası gazeteciler ve Avrupalı parlamenterler İnandı’nın kaçırılmasını ikinci Cemal Kaşıkçı vakası olarak değerlendiriyor. Günlerdir hükumet meydanında Orhan İnandı’nın ortadan kaybolmasını protesto eden Kırgız halkı ve meclisi de İnandı’nın bulunması için çağrı yapıyor.

Öte yandan Türkiye’ye dün resmi bir ziyarette bulunan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Erdoğan’a Orhan İnandı hakkında sorular sordu. Erdoğan ise İnandı’yı tanımadığını, hiçbir bilgiye sahip olmadığını söyledi. Gülen Hareketi taraftarları hakkında hiçbir şey duymak istemediğini de sözlerine ekledi.

Kırgız Devlet Başkanı Caparov Erdoğan’a Orhan İnandı’yı sordu!

Orhan İnandı için Avrupa Parlamentosu önünde protesto yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder