8 Haziran 2021 Salı

AKP’nin Almanya’daki ‘iki uzun kolu’: Uluslararası Demokratlar Birliği ve Almanyalı Osmanlılar

Sedat Peker’in eski AKP milletvekili Metin Külünk’e her ay 10 bin dolar para gönderdiği ve aynı zamanda Almanya’da Külünk’le ilişkili olduğu iddia edilen bazı Türk derneklerine de ‘el altından’ para yolladığını söylemesinin yankıları sürüyor. Peki bu dernekler hangileri?

BOLD ANALİZ – Sedat Peker, Pazar günü yayınladığı videoda eski AKP milletvekili Metin Külünk’e her ay 10 bin dolar para yolladığı iddiasının detaylarını açıkladı.

Peker, “Almanya’daki o dernekler var ya, onlara rica ederdi ‘para yollar mısın’ diye, el altından onlara para yollardım. Ama öyle her ay giden 10 bin yok, seçim zamanı geldiğinde arabasına para bırakırdım” ifadelerini kullandı.

Peker’in açıklamalarında işaret ettiği AKP’nin Almanya’da ‘uzun kolu’ olarak görev yapan 2 kuruluş bulunuyor. Uluslararası Demokratlar Birliği ve Almanyalı Osmanlılar.

BİRİ YASAKLANDI BİRİ İSTİHBARAT RAPORLARINDA GEÇİYOR

Peker’in bahsettiği kuruluşlardan ‘Almanyalı Osmanlılar BC’ (Osmanen Germania Boxing Club) 2018 yılında yapılan baskınlar sonrası kapatıldı ve faaliyetleri Almanya’da tamamen yasaklandı.

AKP’nin Almanya’daki diğer ‘uzun kolu’ Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) ise ülkede yasaklı değil ve faaliyetleri Alman iç istihbarat teşkilatı ‘Anasayı Koruma Teşkilatı’ tarafından izlenmiyor. Ancak Alman iç istihbarat teşkilatı yayınladığı yıllık raporlarında UID’in faaliyetlerinden bahsediyor.

  • ULUSLARARASI DEMOKRATLAR BİRLİĞİ (UID)

2004’te Köln’de kurulan Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD), misyonunu genişletince ismini de ona uygun hale getirip Mayıs 2018’de Saraybosna’da düzenlenen 6’ncı olağan genel kurulunda Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) adını aldı.

UID, Türkiye’deki seçimler öncesinde Avrupa’da AKP’li politikacıların miting ve etkinliklerine ev sahipliği yapmasıyla ön plana çıktı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yıl Şubat ayında Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Başkanı Köksal Kuş ve beraberindeki heyeti Dolmabahçe’de ağırladı. Kabul sonrası AKP’li vekillerin katılımıyla İstanbul’da üç günlük çalıştay düzenlendi.

UID başkanlarını bizzat AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirlediği ifade ediliyor. UID başkanlığına getirilen isimlerin, birlikteki seçim öncesi ve sonrası Türkiye’ye gelerek Erdoğan’ı ziyaret etmesi neredeyse bir gelenek haline geldi.

UID 2017’DEN BERİ ALMAN İSTİHBARAT RAPORLARINDA

Eski adıyla UETD ve şimdiki adıyla UID, Almanya iç istihbaratı olan Anayasayı Koruma Teşkilatı‘nın raporlarında (BfV) 2017’den itibaren yer almaya başladı. UID’in MİT’in Almanya’daki çalışmalarının özetlendiği “Casusluk ve diğer istihbarat faaliyetleri” başlığı altındaki bölümde anılması 2016’da yaşanan bir dizi gelişme sonrasına denk geldi.

Bunlar arasında 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi ve Almanya’ya yansımaları, Ermeni Soykırımı tasarısının Alman Federal Meclisi’nde kabul edilmesiyle belirgin biçimde artan tepki ve protestolar ile organize suç örgütü Almanyalı Osmanlılar’ın izlenmesi ve ona yönelik operasyonlar geliyor.

Alman istihbaratının 2016 yılını büyüteç altına aldığı 2017 tarihli yıllık raporunda UID, “Erdoğan’ın isteğiyle kurulan, Almanya ile Avrupa’da AKP’nin çıkarlarını temsil eden bir kuruluş” olarak niteleniyor ve “AKP’nin gayriresmi yurt dışı örgütlenmesi” olarak tanımlanıyor.

UID’in 2017’de Türkiye’deki anayasa değişikliği referandumunda Almanya’daki seçmenin evet oyu vermesi için çalıştığı ve AKP’li bakanların da katıldığı çok sayıda seçim etkinliği düzenlediği belirtiliyor. Tüzüğünde siyasi hedefler gütmeyen bir dernek gibi görünse, siyasi partiler ile dünyaya bakış konusunda tarafsız olduğunu savunsa da UID’in kesinlikle Türkiye kökenli göçmenlerin çıkarlarını savunan bağımsız bir örgütlenme olmadığı, siyasi ve toplumsal açıdan AKP’nin çıkarlarını gözeten bir lobi yapılanması olduğu belirtiliyor.

DİNLEMEYE TAKILAN SİLAHLANMA ÇAĞRISI

Uluslararası Demokratlar Birliği adlı oluşumun eski yöneticilerinden Yılmaz İlkay A. ile Metin Külünk arasında geçen bir konuşma Alman basınında detaylarıyla yayınlandı. Buna göre, İlkay A., Almanya’daki AKP destekçilerinin silahlanmasını talep ederken, Külünk ise Almanya’da AKP karşıtı eylemlere katılan Kürtler’in dövülmesini, bunun görüntülenmesini ve görüntülerin de Türk hükümetine aktarılarak, muhaliflerin korkutulmasında kullanılmasını önerdi.

  • ALMANYALI OSMANLILAR (OSMANEN GERMANİA BC)

2014 yılı sonlarında Hessen eyaletinde ‘boks kulübü‘ olarak kurulan yapılanmaya 2018 yılında Almanya’nın farklı eyaletlerinde birçok kez baskın düzenlendi. 2018 yılı Mart ve Temmuz ayında düzenlenen baskınlar sonrası yasaklandı.

Çete üyelerine yönelik uyuşturucu, silah ticareti, kara para aklama, şantaj, belgede sahtecilik, cinayete teşebbüs, kadın ticareti ve fuhşa zorlama gibi iddialarla davalar açıldı.

Alman soruşturma ekiplerine göre Almanyalı Osmanlılar adlı grubun kendi yasaları ve üyeliğe alınma ritüelleri var. Grubun ana gelir kaynağını uyuşturucu ve kadın ticareti oluşturuyor.

2018 yılında yapılan baskınlar sırasında ülke genelinde gruba üye yaklaşık 1500 kişinin olduğu ifade ediliyordu.

Kendilerinin tanımlamasına göre boks kulübü olarak kurulan yapılanma kısa sürede Almanya, Türkiye, Avusturya, İsveç ve İsviçre’de örgütlendi.

Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Anayasayı Koruma Teşkilatı (eyalet iç istihbarat kurumu) Başkanı Burkhard Freier, “Almanyalı Osmanlılar” çetesi üyelerinin Türk hükümetini destekleyen etkinliklerde bir nevi “koruma” olarak görev yaptıklarını söylerken, Eyalet İçişleri Bakanı Herbert Reul de çete üyelerinin “PKK, aşırı solcu Türkler ve Gülen Hareketi’ni” hedef alan faaliyetler içinde olduğunu ve bu faaliyetlerin Türk hükümetinin temsilcileri tarafından “terörle mücadele olarak görülerek desteklendiğini” ifade etti.

2018 Temmuz’unda “Almanyalı Osmanlılar” ait 60’a yakın mekanda arama yapıldı, aramaya binden fazla polis katıldı. Ardından Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, “Almanyalı Osmanlılar insanların canı, malı, özgürlüğü ile genel olarak kamu güvenliği için ağır tehdit oluşturuyor” diyerek derneği yasakladı.

ALMANYALI OSMANLILAR VE METİN KÜLÜNK BAĞLANTISI

Almanyalı Osmanlılar yapılanmasıyla, AKP ve özellikle AKP MYK üyesi Külünk arasında ilişki olduğu çokça yazıldı.

Hessen’deki Darmstadt Savcılığı Kasım 2018‘de Metin Külünk hakkında soruşturma başlatılacağını duyurdu. Metin Külünk bu karar sonrasında bir kez daha Almanya’ya gelmezken, AKP tarafından 2018 seçimlerinde milletvekili adayı gösterilmedi, ancak bu yıl 24 Mart’ta yapılan parti kurultayında MKYK üyesi oldu.

2016-2018 yıllarında federal meclise veya farklı eyalet parlamentolarına sunulan soru önergelerine verilen cevaplarda Almanyalı Osmanlıların üyelerinin hem AKP hem UID, (Eski UETD) hem de ülkücü ve milliyetçi çevrelerle ilişkisi olduğu belirtildi.

ERDOĞAN’IN DANIŞMANI İLNUR ÇEVİK İLE GÖRÜŞME

Baden-Württemberg eyalet parlamentosuna sunulan bir soru önergesinde ise Almanyalı Osmanlıların “Dünya Başkanı” diye niteledikleri liderleri Mehmet Bağcı’nın bir grupla Erdoğan’ın Başdanışmanı İlnur Çevik’i ziyareti ve ziyarete dair paylaştıkları fotoğrafa dikkat çekildi. Ziyaret ile ilgili olarak yapılan paylaşımda “Saygıdeğer kurucumuz ve Cumhurbaşkanımızın danışmanlarından İlnur Çevik, Almanyalı Osmanlıları Cumhurbaşkanlığı’nda kabul etti” deniyor. Paylaşılan fotoğrafta da Mehmet Bağcı’nın yanındaki İlnur Çevik’in gömleğinin üzerine Osmanen Germania (Almanyalı Osmanlılar) logolu gri bir tişört giydiği görülüyor ve Cumhurbaşkanlığının yurt dışındaki terör örgütlerine karşı mücadele eden Türk vatandaşlarının arkasında olduğunu söylediği belirtiliyor.

ALMAN POLİSLERİ ŞAŞIRTAN OLAY: ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTÜ DİNLEMESİNE ERDOĞAN TAKILDI

Alman güvenlik birimlerinin uyuşturucu, şantaj ve fuhşa zorlama gibi suçlardan dolayı takibe aldığı organize suç çetesine yönelik takibat kapsamında AKP’li vekil Metin Külünk, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da dinlemeye takılmıştı.

Haziran 2016 tarihli konuşmada Külünk’ün, Berlin’de Ermeni Soykırımı tasarısına karşı düzenlenmesi hedeflenen bir gösteriyle bağlantılı olarak önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile konuştuğu, daha sonra telefonu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a uzattığı ve ondan talimat beklediğini bildirdiği Hessen emniyet güçlerinin notları arasında yer aldı. Güvenlik güçlerinin, bir organize suç örgütüne yönelik dinlemesinde bir cumhurbaşkanının telefonunu dinlemiş olması karşısında yaşadıkları şaşkınlığın da raporlarına yansıdığı görüldü.

SİLAH ALIMI İÇİN PARA VERİLDİ İDDİASI

Bir ayağı sürekli Almanya’da olan, her hafta birkaç UID etkinliğine katılan veya teşkilat ziyareti yapan Külünk’ün suç çetesi Almanyalı Osmanlılar’a silah almaları için 20 bin euro para verdiği iddiası ortaya atıldı. Külünk’e Almanyalı Osmanlılar ile bağ kurmada yardım eden kişinin eski bir UID üyesi olduğu suçlaması gözlerin UID’e çevrilmesine neden oldu.

Soruşturmayı yürüten emniyet güçlerinin Almanyalı Osmanlılar’ı “Erdoğan’ın Almanya’daki dayakçı grubu” diye nitelediğine dair notlar dosyada yer aldı. Darmstadt Savcılığı da Külünk hakkında soruşturma başlattı.

METİN KÜLÜNK

Metin Külünk

2011 seçimlerinde TBMM’ye seçilen Külünk, üç dönem; 24, 25 ve 26. dönemlerde İstanbul milletvekilliği yaptı. Külünk, AKP’nin Avrupa’daki lobi kuruluşu olarak nitelenen eski adıyla Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD), şimdiki adıyla da Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) adlı oluşumun çeşitli etkinliklerinde konuşmacı olarak yer aldı.

Onun için “Erdoğan’ın Almanya’daki Türklerden sorumlu adamı” yorumları yapılıyordu.

Bu dönemde Almanya’daki Türkiye kökenli göçmenlerin sorun ve özellikle Türkiye’ye yönelik istekleri konusunda sıklıkla açıklamalar yapan Külünk hakkında 2017 sonunda Alman medyasında suçlayıcı nitelikte haberler çıkmaya başladı.

Bu haberlerden ve Kasım 2018’de hakkında dava açılmasında sonra AKP’li vekil Külünk’ün Almanya’dan ayağı kesildi.

Yunanistan Türkiye üzerinden iltica başvurularını durdurdu: Karar ne anlama geliyor?

AKP’nin Almanya’daki ‘iki uzun kolu’: Uluslararası Demokratlar Birliği ve Almanyalı Osmanlılar yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder