18 Eylül 2021 Cumartesi

AKP düşman hukuku: 15 Temmuz’dan sonra 1 milyon 576 bin kişiye terör soruşturması açtılar

15 Temmuz’un yaşandığı 2016 ile 2020 arasında cumhuriyet savcılıkları, TCK’nın 314’ncü maddesinde yer alan silahlı terör örgütü üyeliği iddiasıyla 1 milyon 576 bin 566 soruşturma başlattığı ortaya çıktı. DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu, ” Düşman hukuku anlayışı ile yüzbinlerce masum insanın hayatı mahvedildi. Zaman adaletsizliklere son verme zamanıdır” dedi.

BOLD – DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, “Hukukun Sıradanlaşması: Silahlı Terör Örgütü Üyeliği Yargılamaları” adlı raporunda 15 Temmuz sonrası açılan binlerce hukuksuz soruşturmayı inceledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “KHK ile görevden alınan herkesi görevine iade edeceğim” açıklaması sonrası KHK’lılarla ilgili yeni bir çıkış da DEVA Partisi’nden geldi. DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, 15 Temmuz sonrası terör örgütü üyeliği suçlarından açılan soruşturmalarla ilgili rapor hazırladı.

Raporda, 15 Temmuz sonrası AKP hükumetince Gülen Hareketi mensuplarına TCK’nın 314’ncü maddesi kapsamında açılan terör örgütü üyeliği davalarının hukuk dışı olmasına dikkat çekildi.  Raporda, 2016-2020 arasında cumhuriyet savcılıklarının silahlı terör örgütünden toplamda en az 1 milyon 576 Bin 566 adet soruşturma başlattığı belirtildi.

2016-2020 arası TCK 314. maddeden başlatılan soruşturma sayıları.

BU HUKUKSUZLUKLARIN SON BULMASI İÇİN ADIM ATILMALI

Yeneroğlu, raporla ilgili sosyal medya hesabından, 15 Temmuz sonrası düşman hukuku anlayışı uygulandığını, yüzbinlerce insanın hayatının mahvedildiğini söyledi. Sadece 2016-2019 arasında toplamda en az 1 milyon 367 bin 733 adet silahlı örgüt suçu soruşturması başlatıldığına dikkat çeken Yeneroğlu, ” Bu istatistikler, 15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra silahlı terör örgütü yargılamalarının çok büyük bir ekseriyetinin ne kadar hukuksuz olduğunun en bariz ispatıdır. Bu hukuksuzlukların son bulması için adım atılması gerekir” dedi. Yeneroğlu, şunları kaydetti: “#15Temmuz darbe teşebbüsü sonrası haklı bir mücadelenin nasıl hukuk dışına çıkartılarak en temel hukuk kurallarının yok sayıldığını ve adaletin yargı eliyle nasıl katledildiğini anlattım. Sonuç: Düşman hukuku anlayışı ile yüzbinlerce masum insanın hayatının mahvedilmesi… Hiç kimsenin mensubiyeti sebebiyle peşinen suçlu ilan edilmediği, adil yargılanma hakkının esas alındığı, yürütmenin suç kategorisi üretme yetkisine sahip olmadığı, herkesin kanun karşısında eşit ve masumiyet karinesine sahip olduğu hukuk devleti çizgisine dönülmeli.”

Raporla ilgili dün yazılı bir açıklama yapan Yeneroğlu, “2016-2020 arasında cumhuriyet savcılıkları silahlı terör örgütünden toplamda en az 1 Milyon 576 Bin 566 adet soruşturma başlatmıştır. Bu istatistikler, 15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra silahlı terör örgütü yargılamalarının çok büyük bir ekseriyetinin ne kadar hukuksuz olduğunun en bariz ispatıdır” dedi.

‘YARGITAY VE AYM HUKUKSUZLUKLARA ENGEL OLMUYOR’

Yeneroğlu, şunları kaydetti: “Söz konusu sayıların bu kadar yüksek olması, siyasetin baskısı neticesinde Yargıtay’ın ceza hukukunun en temel kurallarını yok sayan içtihatları doğrultusunda açılan soruşturmaların suç işleme kastı olmayan, örgütün nihai hedeflerinden bihaber olan ve herhangi bir suça iştirak etmemiş masum kişilere kadar sirayet etmiş olmasından kaynaklandığı açıktır. Silahlı terör örgütü yargılamaları hukuk devleti ilkelerini zedelemekte, AİHM içtihatlarına tamamen aykırı bir şekilde yürütülmektedir. Ne yazık ki yargı, Yargıtay ve kısmen de Anayasa Mahkemesi bu hukuksuzluklara engel olamamakta, aksine hukuku ayak bağı olarak gören iktidarın korku coğrafyasında onun politikalarına alet olmaktadır.”

ADALETSİZLİKLERİ SON VERME ZAMANI

Yaşanan adaletsizlikler karşısında siyasetçilerin, hukukçuların ve kamuoyunun büyük bir kısmı da kulaklarını tıkamakta ve gözlerini kapatmaktadır. Ancak bu yargılamaların toplumda etkisi çok uzun yıllar sürecek travmalar meydana getirdiği gerçeği, ileriki zamanlarda çok daha hissedilir olacaktır. Bu yüzden zaman adaleti konuşma, silahlı terör örgütü üyeliği yargılamalarındaki adaletsizliklere son verme zamanıdır. Türkiye’nin acilen hukuka ve hukuk devleti ilkelerine dönmesi şarttır.”

BABACAN: BU TABLO UTANÇ VERİCİ

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da, sosyal medya hesabından Yeneroğlu’nun açıklamasını paylaşarak, “Bu tablo utanç verici. Bir ülkede 1,5 milyon insan terörle suçlanıyorsa devlet vatandaşıyla kavga ediyor demektir. Yeter artık davalarla, KHKlarla halkı sindirmeye çalışmayın” dedi.

Muhalefetin KHK açılımı Saray’ı harekete geçirdi: 15 Temmuz’a dönüş!

AKP düşman hukuku: 15 Temmuz’dan sonra 1 milyon 576 bin kişiye terör soruşturması açtılar yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder