13 Eylül 2021 Pazartesi

Almanya’da anketlerde önde giden SPD: Türkiye’de demokrasideki sorunları görmezden gelemeyiz

Almanya’da seçim öncesi anketlerde ilk sırada Sosyal Demokratlar önde gidiyor. Sosyal Demokratların Başbakan adayı Scholz da Hristiyan Demokratların adayı Laschet’le çıktığı televizyon tartışmasını kazandı. SPD’nin Eş Geneş Başkanı Borjans ise Türkiye’deki demokrasideki sorunları görmezden gelemeyeceklerini söyledi.

BOLD – Almanya’da seçim öncesi yapılan anketlerde Sosyal Demokratlar’ın Başbakan Adayı Olaf Schol önde gidiyor. Scholz, Hristiyan Birlik Partileri’nin Başbakan adayı Armin Laschet ile yaptığı son televizyon tartışmasını da kazandı.

26 Eylül’de yapılacak seçimde Almanya Başbakanlığı görevini bırakacak olan Angela Merkel’in yerine adaylıkları öne çıkan 3 siyasetçi televizyon tartışmasında karşı karşıya geldi.

Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin başbakan adayı ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Armin Laschet, Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz ile Yeşiller Partisi’nin başbakan adayı ve partinin Eş Başkanı Annalena Baerbock, Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD ve İkinci Televizyon Kanalı ZDF’nin ortak yayınında, mevcut gelişmeler ve gelecekteki hedeflerine ilişkin soruları cevapladı.

Alman medyasına göre Merkel’in kabinesinde Maliye Bakanlığı görevini yapan Sosyal Demokratların Scholz, Laschet karşısında son televizyon tartışmasını seçmen gözünde kazandı.

90 dakikalık tartışmaya katılan diğer isim Yeşiller Partisi’nin adayı Annalena Baerbock ise tartışmanın ‘en fazla beğenilen’ siyasetçisi oldu.

SOSYAL DEMOKRATLAR KAMUOYU ARAŞTIRMALARINDA ÖNDE

Televizyon tartışması sonrasından hemen sonra yapılan kamuoyu yoklamasının, Muhafazakarlar cephesindeki endişeyi artıracağı değerlendiriliyor.

Muhafazakar ittifakın kamuoyu nezdindeki popülaritesi yüzde 20 ile en düşük seviyesine indi. Buna karşın Olaf Scholz’un bağlı olduğu Sosyal Demokratlar geriden gelmesine karşın yüzde 26 oy oranına ulaştı.

Yeşiller partisinin oy oranı ise yüzde 15 civarında değerlendiriliyor.

Ünlü Alman yayın organı Der Spiegel, Almanya’da İkinci Dünya Savaşı döneme damga vuran Muhafazakarların ittifakının tarihi bir bozgun ile karşı karşıya olduğunu yazdı.

ARMİN LASCHET GAFLARI İLE KONUŞULDU

Başbakan Angela Merkel’e yakınlığıyla bilinen Armin Laschet, Ocak ayında CDU’nun genel başkanı seçilmişti.

Almanya’nın en büyük eyaleti Kuzey Ren-Vestfalya’nın başbakanı olan deneyimli siyasetçi Laschet, merkez sağda, ılımlı ve kapsayıcı bir siyaseti savunmasıyla, göçmenlere yönelik sıcak yaklaşımıyla ve Merkel’in bugüne kadar izlediği siyasi çizgiye verdiği destekle tanınıyor.

Merkel’in tam desteğini arkasına alsa da, özellikle Temmuz ayında 100’den fazla kişinin hayatını kaybettiği tarihi sel felaketi sırasında bölgeye yaptığı ziyarette gülerken kameralara yakalanması çok konuşuldu.

Buna karşın Sosyal Demokratların adayı Olaf Scholz, henüz kazasız bir seçim kampanyası yürütüyor.

SPD: SORUNLARI DA KONUŞMALIYIZ

Almanya’da seçim öncesi anketlerde ilk sırada görülen SPD’nin Eş Genel Başkanı Norbert Walter Borjans ise DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “Türkiye hem Almanya hem de Avrupa Birliği için önemli ama sorunları da konuşmalıyız” dedi.

Borjans, partisinin 26 Eylül’de yapılacak seçimler sonrasında iktidara gelmesi halinde Türkiye politikasını, mevcut sorunlara rağmen olumlu bir istikamette sürdürmekten yana olduğu mesajını verdi. Ancak SPD’li politikacı, “Türkiye’de demokrasi alanında kaydedilen olumsuzlukları görmezden gelemeyiz” dedi.

“SPD’nin Türkiye ile iyi bir ilişkisi ve Türkiye’ye büyük ilgisi var” diye konuşan Borjans, “Biz hep şunu söyledik, görüşmeleri durdurmanın bir mantığı yok. Sorunlara sadece konuşarak çözüm bulunabilir. Ama buna karşın elbette SPD de bazı sorunlu noktalar olduğunu görüyor. Türkiye’de kardeş parti Sosyal Demokratlar da dahil siyasi faaliyetler engelleniyor. Bu durum bizim basitçe kabullenip, ‘boş ver bunu görmezden gelelim ve gündeme bakmaya devam edelim’ diyeceğimiz bir durum değil. Bu Türkiye’de düşünce özgürlüğü ve demokrasiden yana olanlara karşı hiç adil olmayan bir tutum olur. Bu alanda noksanlar var, sorunlar var. Eğer onlara değinmezsek yanlış yapmış oluruz” diye konuştu.

“AB İLE MÜZAKERELERE SON VERİLMEMELİ”

Türkiye’de demokratik değerlerde kaydedilen gerilemeleri yakından gözlemlediklerini kaydeden sosyal demokrat politikacı, bu alanda yaşanan olumsuz gelişmelerin Türkiye’nin AB üyeliği sürecine de olumsuz yansıdığını ifade etti.

Türkiye’nin AB üyeliği konusunda da karşılıklı diyaloğun sürdürülmesi gerektiğine işaret eden Borjans, buna karşın AB’nin salt Türkiye ile değil kendi içindeki üye ülkelerle de görüş ayrılıkları bulunduğunu belirtti.

Borjans, “Sadece dışarıda olanlarla yaşanmıyor bu tür sorunlar. Bu tür farklılıkların ve sorunların üzerine de konuşmak mümkün olmalı. Aksi halde öyle bir iklim oluşur ki, burada ülkede de bize faydası olmaz. Kesinlikle birlikte konuşmalıyız. Müzakereleri asla sonlandırmamalıyız” dedi.

Ekonomist Norbert Walter Borjans 2019 yılından bu yana Saskia Esken ile birlikte SPD’nin genel başkanlığını yürütüyor. SPD, Hristiyan Birlik partileri CDU/CSU ile birlikte oluşturulan koalisyonun ortağı olarak hükümette yer alıyor. 26 Eylül’de yapılacak seçimlerde SPD’nin başbakan adayı ise Olaf Scholz gösterildi.

Almanya sınır dışıları hızlandırdı: 6 ayda 5 bin kişi ülkelerine gönderildi

Almanya’da anketlerde önde giden SPD: Türkiye’de demokrasideki sorunları görmezden gelemeyiz yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder