15 Eylül 2021 Çarşamba

Türkiye mülteci merkezi oluyor

2024 yılına kadar Suriyeli mültecilerin Türkiye’de kalması için ek 3.5 milyon euro kaynak verecek olan AB, Taliban’ın ülke idaresini ele alması sonrası gerçekleşen yoğun Afgan göçü için de Ankara ile masaya oturuyor. AB’nin Afganlar için de Türkiye’ye ek para vermesi bekleniyor. Bu yardımlar sonrası Türkiye, AB’nin ‘mülteci merkezi’ne dönüşecek. 

BOLD ANALİZ – Suriyeli mültecilerden sonra Afgan mültecilerle Avrupa Birliği’ni (AB) tehdit eden Türkiye’nin bu çıkışına AB’dan yanıt geldi. Avrupa’dan üç konuk mülteciler konusunda Türkiye’ye geldi. Müzakereler sonrasında Afgan mülteciler konusunda Türkiye’ye verilecek rakam netleşecek.

KONU AFGAN MÜLTECİLER

Avrupa Birliği, Suriyeli ve Afgan mültecilerin Türkiye’de kalması veya ülkelerine gönderilmesi konusunda arayışlarını sürdürüyor. Bu konuda AB’den üç konuk Ankara’ya geldi. Mültecilerin geri dönüşlerinin nasıl sağlanacağına ilişkin modeller üzerinde çalışmalar yapılırken, güvenli koridorun yanı sıra briket evlerin yaygınlaştırılması ve kamp şartlarının iyileştirilmesi üzerinde duruluyor. Görüşmelerde ayrıca Suriyeli mültecilere yapılan 3.5 milyar euroluk ek yardımın yanı sıra Afgan mültecilere verilecek yardım da netleşecek.

TÜRKİYE MÜLTECİ MERKEZİ Mİ OLACAK?

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, geçen ay The Mail on Sunday gazetesi için kaleme aldığı bir makalede ülke ismi anmadan Afganistan’da kendileriyle çalışan Afganlar için bölge ülkelerde “mülteci merkezi” kuracaklarını belirtti. Wallace, “Yükümlülüklerimizin arkasında duracağız ve şimdi üçüncü ülkelerden ve mülteci kamplarından gelen insanları nasıl değerlendireceğimizi araştırıyoruz” diye yazdı. İngiliz basını ise Wallace’in makalesinde bahsettiği ülkelerin Pakistan ve Türkiye olduğunu yazdı.

SIĞINMACI ANLAŞMASI AFGANLARI DA KAPSAYACAK

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki sığınmacı anlaşmasının Afganları kapsayacak şekilde genişlemesi gündemde. Afgan mültecilerle ilgili Almanya Başbakanı Angela Merkel de Türkiye’yi işaret etti. Merkel, “Komşu ülkelerde yaşamlarını sürdürmelerine bakacağız. 2015’teki hatayı tekrarlamak istemiyoruz. Bu tür durumlar için komşu ülkelere yardım ve destek teklif edeceğiz” dedi.

SURİYELİLER İÇİN TÜRKİYE’YE EK 3.5 MİLYAR EURO DAHA VERİLECEK

AB, Suriyeliler için yaptığı para yardımını Afganları da dahil edecek. Afgan sığınmacılar Türkiye’de kalacak. Verilecek parayla Afganların Avrupa’ya geçişlerinin en aza indirilmesi hedefleniyor. Türkiye’ye Suriyeli mülteciler için daha önce 3 milyar euro para ödeyen AB, 2024 yılına kadar ek 3,5 milyar euro kaynak ayırdı.

Milli Gazete’de Oğuzhan Asıltürk’le ilgili “Durmuş Duyuran” haberi

Türkiye mülteci merkezi oluyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder