12 Eylül 2021 Pazar

Büyüme döneminde 61 bin esnaf, 48 bin şirket battı

TÜİK’in açıkladığı büyüme verinin ardından açıklama yapan CHP’li Veli Ağbaba, rakamların sokağa yansımadığını gözler önüne serdi. Ağbaba, büyümenin gerçekleştiği dönemde 61 bin 736 esnafın kepenk indirdiğini, 48 bin şirketin de faaliyetlerinin sonlandırıldığını söyledi.

BOLD – Pandemi tedbirleri sürecinde zor günler geçiren esnaf, normalleşme sürecinde de geçmiş borçlarının altında eziliyor. Salgın tedbirleri süresince sürekli olarak aç kapa yapılan, gelir kaybına göre hibe desteği verilmeyen ve bunun yerine banka kredilerine muhtaç hale getirilen esnaflar ayakta durmakta zorlanıyor. Bu durum resmi verilere dahi yansımış durumdadır.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi verilerine göre bu yılın ilk 8 ayında meslekten ve sicilden terkinini yaparak iflas eden esnaf sayısı 61 bin 736’ya yükseldi. Bu iflasların 21 bin 731 ‘i ise normalleşme sürecinin başladığı Haziran ve Ağustos aylarında yaşandı. Bir başka deyişle iflasların yüzde 35’i tam kapanmanın bittiği ve normalleşme döneminin başladığı Haziran ve ağustos aylarında yaşandı. Bu yılın ilk 8 ayında iflas eden her 100 esnaftan 35’i biri kapanmanın olmadığı üç ayda gerçekleşti” dedi.

YENİ İŞYERİ AÇANLARDA DA REKOR AZALMA

Esnaf ve Sicil gazetesindeki bir diğer veri ise tescil edilen esnaf sayısında görüldü. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası (TESK), verilerine göre ise bu yıl ocak-ağustos döneminde yeni tescil edilen esnaf ve sanatkâr sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 oranında azalarak 185 bin 126 oldu.

Hükumetin olumlu açıklamalarına gönderme yapan Ağbaba konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Normalleşme süreci ile şirket ve gerçek kişi ticari işletmelerinde de tıpkı esnaflarda olduğu gibi iflaslar devam ediyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB), Ticaret Sicil istatistiklerine göre bu yıl ocak-temmuz döneminde toplam 9 bin 105 şirket tasfiye edildi, 18 bin 491 şirket ve gerçek kişi ticari işletmesi kapandı. 21 bin 240 şirket de re’sen kapatıldı. Dolayısıyla bu dönemde toplam 48 bin şirket ve gerçek kişi ticari işletmesi kapandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi sözde yüzde 21,7 oranında büyürken, esnaflara ve şirketlere bu büyümeden sadece iflas düşmüş oldu.”

TÜRKİYE YÜZDE 21,7 BÜYÜDÜ

TÜİK, bu yılın ikinci çeyreğine (Nisan-Haziran) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Buna göre GSYH 2021 yılı ikinci çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 21,7 arttı.

Türkiye’nin ihracatla büyümeye devam ettiğini kaydeden Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ikinci çeyrekte 21,7 ile rekor bir büyüme kaydedildiğini belirtti.

Mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısının 10,8 olduğunu ifade eden Muş, “Bu değer 1998’den bu yana kaydedilen en yüksek katkıdır. Büyümenin yarısı mal ve hizmet ihracatı kaynaklı gerçekleşmiştir.” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, ikinci çeyrek büyümesinin yüzde 57’sinin yatırımlar ve net dış talepten geldiğini belirtti.

Elvan, “Sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyüme için; düşük enflasyon, kur istikrarı ve öngörülebilirlik kritik öneme sahip. Gelir dağılımı adaletini daha da iyileştirecek bir büyümeyi sürekli kılmanın çabasındayız.” dedi.

AKP’nin bitmeyen travması

Büyüme döneminde 61 bin esnaf, 48 bin şirket battı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder