14 Eylül 2021 Salı

Erdoğan hangi yüzle işçinin karşısına çıktı

Hak temini konusunda imkanları çalışanlarının emeklerinden yana kullandıklarını anlatan Erdoğan’ın sözleri geçmiş icraatlarıyla çelişiyor. Sendikaların itirazına rağmen geçen Kasım ayında AKP, Meclis’e getirdiği sosyal güvencesiz çalışma modelinden tepkiler sonrası son anda vazgeçti. OHAL döneminde ise patronlar ve sermaye temsilcileriyle bir araya gelen Erdoğan, OHAL’i işçilerin hak arama mücadelesine karşı kullandıklarını itiraf etti.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugün Saray’da düzenlenen “İşçilerle Buluşma” programında konuştu. Çalışma hayatına İETT’de işçi olarak başladığını söyleyen Erdoğan, “Emeğiyle alın teriyle çalışmanın hem yorgunluğunu hem de bu şekilde helal rızık götürmenin verdiği manevi hazzı çok iyi biliyoruz. Çalışmak kadar emeğinin karşılığını almanın ne kadar önemli olduğunun da gayet farkındayız. Bu hakların temini için gerektiğinde imkanları zorlama pahasına tercihimizi hep çalışanlarının emeklerinden yana kullandık” dedi.

PATRONLARA OHAL’İ BÖYLE ANLATTI

Oysa tam 4 yıl önce Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kabul Salonu’ndaki sermaye temsilcilerinin katıldığı toplantıda OHAL’i işçilerin hak arama mücadelesine karşı kullandıklarını itiraf etti.

Yabancı sermayeli yatırımcılara seslenen Erdoğan, “Olağanüstü hali biz iş dünyamız daha iyi çalışsın diye yapıyoruz. Soruyorum, iş dünyanızda herhangi bir sıkıntınız, aksamanız var mı? Biz göreve geldiğimizde OHAL vardı. Ama bütün fabrikalar grev tehdidi altındaydı. Hatırlayın o günleri. Şimdi böyle bir şey var mı? Tam aksine. Şimdi grev tehdidi olan yere biz OHAL’den istifadeyle anında müdahale ediyoruz. Diyoruz ki hayır, burada greve müsaade etmiyoruz, çünkü iş dünyamızı sarsamazsınız” dedi.

ONBİNLERİN GREV HAKKI ENGELLENDİ

Geçen Ekim ayında ertelenen Soda Sanayii AŞ işçilerinin grevi sonrası açıklama yayınlayan DİSK, AKP döneminde grev hakkı engellen işçi sayısı 194 bini aştığını duyurdu.

SOSYAL GÜVENCESİZ ÇALIŞMA MODELİ

AKP geçen Kasım ayında tamamladığı yasa çalışmasıyla ‘esnek çalışma adı altında ‘işsizlik maaşsız’ ve ‘kıdem tazminatsız’ işçi modelinin altyapısını hazırladı. Model, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin 2 yıllık sözleşmeli çalışabileceği bir sistemi öngörüyordu. Sendikalar, “Sosyal güvencesiz geçici işçi modelini yaygınlaştıracak bu düzenlemeyi sakıncalı buluyoruz” diyerek yasa tasarısına tepki gösterdi. Tepkiler üzerine AKP, çalışma hayatında köklü değişiklikler içeren tasarıyı Genel Kurul’da son anda geri çekti.

AKP’nin din kalkanı ve laiklik kavgası

Erdoğan hangi yüzle işçinin karşısına çıktı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder