14 Eylül 2021 Salı

AKP’nin din kalkanı ve laiklik kavgası

Erdoğan ile birlikte her açılışa katılan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın son açıklamaları laiklik tartışmalarını yeniden başlattı.  Eski AKP milletvekili Mehmet Ocaktan, laiklik tartışmasının Erdoğan’ın istediği bir şey olduğunu söyleyerek muhalefeti  kullanacağı dil konusunda uyardı. Erdoğan ve AKP’nin bir çok konuda halkın gözünden düştüğünü belirten Ocaktan, iktidarın dini değerleri pazarlamaktan başka çaresi olmadığını söyledi.

BOLD – Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, son günlerin en fazla konuşulan devlet adamı. Görevi itibariyle devlet memuru statüsünde bulunan Erbaş, sık sık muhalefet partileriyle polemik yaşıyor.

AKP ve Erdoğan’ın çok istediği sosyal medya düzenlemesi ile ilgili iktidar yanlısı görüş beyan eden Erbaş, Erdoğan ve Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca ile verdiği dua pozuyla da çok konuşuldu.

LAİKLİK TARTIŞMALARINI BAŞLATTI

Erbaş’ın fotoğrafa gelen tepkilere verdiği cevap ise tepkilerin dozunu arttırdı. Erbaş, “İnanç insan ile Allah arasında olsun, evine yansımasın, ticaretine yansımasın, siyasetine yansımasın, adaletine, yargısına yansımasın istiyorlar” dedi.

Erbaş bu sözleri laiklik tartışmalarını yeniden başlattı. Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay, Diyanet İşleri Başkanlığı kulislerinde konuşulan Saray ile ilgili dikkat çekici bilgileri paylaştı. Diyanet’in koridorlarında, “Saray, atacağı her adıma başkanımızı da ortak ediyor. Onun da görüş belirtmesini istiyor” diye konuşulduğunu yazdı.

ANAYASAYI TEHDİT EDİYOR

T24 haber sitesinden Mehmet Y. Yılmaz da “Diyanet, Erdoğan’a seçim kampanyası yapıyor” başlıklı yazısında önemli değerlendirmelerde bulundu. Erbaş’ın açıklamalarının Anayasal düzeni tehdit ettiğini belirten Yılmaz, “Anayasa’sında ‘laik cumhuriyet’ yazan bir ülkede, laiklik karşıtı hareketlerin odağında artık Diyanet İşleri Başkanlığı var” dedi.

Eski AKP Milletvekili Resul Tosun’un “laiklik anayasadan çıkarılmalı” önerisi ise tartışmaları daha da alevlendirdi.

AKP’li ismin önerisine en sert tepkilerden biri Devlet Bahçeli’den geldi. Bahçeli, “Bu görüşü seslendiren veya destek verenler Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş temellerini dinamitlemek isteyen, kurucu emanetleri kundaklamak için gün sayan hastalıklı ve hasarlı zihniyetlerdir” dedi.

AKP DİNİ KALKAN YAPIYOR

AKP’nin eski milletvekili Mehmet Ocaktan Karar gazetesindeki köşesinde, “Evet artık herkes biliyor ki AK Parti iktidarı din üzerinden siyaset üretiyor, dini bir kalkan gibi kullanarak muhaliflerini açıktan tehdit ediyor” dedi.

Ocaktan, muhalefetin din ve diyanet konusunda dikkatli bir dil kullanması gerektiğini savunarak, “Çünkü bu muhalefete kurulan çok net bir tuzaktır. 128 milyar doların nereye gittiğini hala izah edemeyen, zamları, hayat pahalılığını önleyemeyen, enflasyona, 10 milyonu bulan işsizlere çare üretemeyen, yangın ve sel felaketleri karşısında çaresizlik yaşayan, yolsuzluk algısını bir türlü üzerinden atamayan iktidar için dini değerleri pazarlamaktan başka bir çıkış yolu yoktur… Ve özellikle “din dili” konusunda zaaflarının olduğuna inandığı CHP’nin bu konuda sert muhalefet yapmasını beklemektedir. Böylece iktidar “İşte CHP bu, bunlar zaten din düşmanı” şeklindeki ezberini tekrarlayıp önemli bir avantaj üstünlüğü elde etmeyi hesaplamaktadır” diye yazdı.

Saray’ın Ali Erbaş planı: Erdoğan’ın değişik hedefleri mi var?

AKP’nin din kalkanı ve laiklik kavgası yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder