15 Eylül 2021 Çarşamba

İngiltere’de “Türkiye demokrasiyi hak ediyor” çağrısı

15 Eylül Demokrasi Günü dolayısıyla İngiltere’nin başkenti Londra’nın en işlek caddelerine “Türkiye Demokrasiyi Hak Ediyor” yazılı dev reklam panoları asıldı.

BOLD – İngiltere’de 15 Eylül Demokrasi Günü dolayısıyla Türkiye için demokrasi çağrısı yapıldı. Merkezi ABD’de olan insan hakları kuruluşu Advocates of Silenced Turkey (AST), 15 Eylül Uluslararası Demokrasi Günü’nde, Londra’da günlük 250 bin kişinin gördüğü farklı noktalardaki dev reklamlarla “Turkey Deserves Democracy – Türkiye Demokrasiyi Hak Ediyor” çağrısında bulundu. AST bu çağrı ile Türkiye’de hem kaçırılmaların durdurulmasını hem de tüm siyasi tutukluların bırakılmasını talep ediyor.

15 Temmuz’dan sonra 200 binden fazla kişi keyfi olarak gözaltına alındı. 80 binden fazla kişi terör suçlamasıyla tutuklandı. 170 binden fazla kamu görevlisi de ihraç edildi. İşten çıkarılanlar gelirlerini, sosyal yardımlarını, sağlık sigortalarını hatta evlerini kaybettiler. Tutuklular devlet görevlileri tarafından ağır işkence ve kötü muameleye maruz kaldı.

Kanunlara rağmen hamile veya yeni doğum yapmış kadınlar, bebekli anneler hapse atıldı. Şu anda, altı yaşından küçük 300’den fazla çocuk, anneleriyle birlikte Türkiye’nin dört bir yanındaki hapishanelerde, hükümetin muhaliflerine yönelik baskılarının bir parçası olarak tutuklu bulunuyor. Hem Türkiye’de hem de Asya ve Avrupa ülkelerinde birçok insan kaçırıldı. Aylar sonra cezaevlerinde ya da gözaltı merkezlerinde ortaya çıkan bu insanlar kendilerine işkence yapıldığı anlattı.

Hazırladığı reklam panolarıyla Türkiye’deki hak ihlallerine dikkat çeken AST, uluslararası insan hakları camiasını Türk hükümetinin hukuka aykırı uygulamalarına karşı durmaya çağırdı:

● Siyasi tutuklulara yönelik keyfi tutuklamalar, gözaltılar ve haksız kovuşturmalara son verin ve onları serbest bırakın.
● Hem Türkiye’de hem de yurtdışında kaçırmalara son verin.
● Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin faillerini durdurun, önleyin ve cezalandırın.
● Kürt hak ihlallerine son verin.
● Azınlıklara karşı ayrımcılığa son verin.
● Devlet görevlilerinin işkence ve kötü muamele uygulamalarını durdurun, önleyin ve cezalandırın.
● Hukuk mesleğinin bağımsızlığını sağlayın, koruyun ve kanunlara uyun.

 

İngiltere’de “Türkiye demokrasiyi hak ediyor” çağrısı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder