14 Eylül 2021 Salı

Ne amaçlanıyor? Bireysel silahlanmayı artıracak düzenleme yapıldı

İç ve dış politikada sorunlar yaşayan Erdoğan rejiminin 15 Temmuz benzeri bir kalkışma organize edebileceğinin konuşulduğu bugünlerde silahlanmayı artıracak bir düzenleme yapılması dikkat çekti. 15 Temmuz sonrası kaybolan 100 binin üzerindeki silahın akıbeti ise bilinmiyor.

BOLD – “Ateşli Silahlar Ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik”te değişikliğe gidildi. Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla yürürlüğe giren yeni yönetmeliğe göre, Cumhurbaşkanlığına bağlı kurum ve kuruluşların en üst yöneticileri de silah ruhsatı alabilecek. Ayrıca, Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Başkanı, üyeleri ve bu görevde bulunmuş olan kişiler ile büyükşehir belediyesi genel sekreteri, il özel idaresi genel sekreteri ve yine bu görevde bulunmuş olanlar da silah taşıyabilecek.

MÜHENDİS VE MİMARLAR DA SİLAH TAŞIYABİLECEK

Yönetmelikte, demirbaş tabanca verilmesine ilişkin olan bölümde yer alan “subay”, “astsubay” ve “uzman jandarma çavuşlar” ibaresine, “uzman erbaş” da eklendi. Yeni yönetmeliğe göre, özel güvenlik teşkilatı kurulmayan kurum ve kuruluşlarda görevli bekçiler görev yerinin dışına çıkarmamak şartıyla görev sırasında demirbaş silahlarını taşıyabilecek.

Posta ve telekomünikasyon tesislerinin yapım, işletme, bakım, onarım ve muhafazası ile bu tesislere ait bina ve yolların onarım işlerinde görevli yüksek mühendis, mühendis, mimar, eksper, teknisyen, hat bakıcısı, şoför, şoför dağıtıcısı, muhafız, şehirlerarası seyyar memur ve posta dağıtıcıları da görev yaptıkları sırada demirbaşa kayıtlı silahları taşıyabilecek.

TRT ÇALIŞANLARI DA MADDE İÇERİSİNE ALINDI

TRT Genel Müdürlüğü radyo ve televizyon verici istasyonları ile radyolink istasyonlarında ve enerji nakil hatlarında çalışan başteknisyen ve teknisyenlerle bu tesislerin bakım, onarım ve muhafaza hizmetlerini yürüten başmühendis, mühendis, uzman, başteknisyen, şefteknisyen ve teknisyenlerine de silah taşıma yetkisi verildi.

DEĞİŞİKLİK BİREYSEL SİLAHLANMA AÇISINDAN TEHLİKELİ

DW Türkçe’den Burcu Karakaş’a konuşan bireysel silahlanmayla mücadele eden Umut Vakfı’ndan Dr. Ayhan Akcan, yapılan değişiklikle silah taşıma ruhsatı öncelikli meslek gruplarının genişletildiğini söyledi. Yapılan değişiklikler olumlu olmamakla beraber bireysel silahlanma açısından da tehlike oluşturduğunu belirten Akcan, “Silah ruhsatının kapsamı daha da genişletilmiş ve kolaylaştırılmış. Keşke Türkiye’de sadece polis ve jandarma dışında kimsede silah olmasa” dedi.

25 MİLYON SİLAHTAN YÜZDE 85’İ RUHSATSIZ

Umut Vakfı’nın silahlı şiddet raporuna göre; Türkiye’de yüzde 85’i ruhsatsız olmak üzere 25 milyon silah bulunmakta. 2015 yılında 2 bin 175, 2018 yılında ise 3 bin 679 silahlı olay basına yansıdı. Yaralama ve ölümle sonuçlanan silahlı şiddet 4 yılda yüzde 69 oranında arttı. Her yıl ortalama 4 bin 500 kişi bireysel silahlar sonucu yaşamını yitiriyor.

15 TEMMUZ SONRASI SİLAHLANMA ARTTI

Makine Kimya Endüstrisi (MKE) Genel Müdürlüğü tarafından satışı yapılan yerli tabanca sayısı son 5 yılda yüzde 100 arttı. MKE Ankara Silah Satış Şubesi Müdürlüğü ve İstanbul Pazarlama Şubesi Müdürlüğü tarafından 2016-2020 yılları arasında 294 bin 702’si yerli ve 17 bin 203’ü ithal olmak üzere toplamda 311 bin 725 tabanca satışı yapıldı. 2016 yılında 29 bin 618 yerli tabanca satılırken, bir yıl sonra bu sayı yüzde 105 artarak 60 bin 903’a çıkmış. 2020’deki satış sayısı ise 55 bin 557 oldu.

15 TEMMUZ SONRASI SİLAH DAĞITILDI

Sosyal medya hesaplarından yaptığı ifşalarla adından söz ettiren organize suç örgütü lideri Sedat Peker, 15 Temmuz’un ardından devlet envanterine kayıtlı olmayan silahların sivillere ve AKP gençlik kollarına dağıtıldığını sürmüştü. 15 Temmuz sonrasında dağıtılan silahların 100 binin üzerinde olduğu iddia edilmişti.

Kaçırılan Hüseyin Galip Küçüközyiğit bulundu: Kızını arayıp Sincan’da olduğunu söylediler

Ne amaçlanıyor? Bireysel silahlanmayı artıracak düzenleme yapıldı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder