15 Eylül 2021 Çarşamba

Kürtçe eşliğinde halayla örgüt propagandası!

AKP’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde yaptığı etkinlik ve kutlamalarda sıkça kullandığı Kürtçe halayı HDP’liler çekince haklarında soruşturma başlatıldı. Batman’da düzenlenen mitingde çalan Kürtçe şarkıya eşlik edip, halay çeken 13 kişi hakkında “örgüt propagandası” iddiasıyla soruşturma başlatılıp hapis cezası isteniyor.

BOLD – Batman’da 14 Ağustos günü düzenlenen mitingde sahneden çalınan Şivan Perwer’e ait Kürtçe şarkı eşliğinde halay çeken 13 kişi hakkında soruşturma başlatıldı.

ŞİVAN PERVER’İN ŞARKISI SUÇ SAYILDI

Batman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından mitinge ilgili başlatılan soruşturma doğrultusunda aralarında HDP Batman İl Eşbaşkanları Fatma Ablay ve Ömer Kulpu’nun da bulunduğu 13 isim ifadeleri alınmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü’ne çağrıldı. Emniyete gidenlere “Şivan Perwer’e ait ‘Serhildan jiyane’ (Yaşamak Başkaldırmaktır) isimli ve içerisinde örgütsel çok sayıda ifadeye yer veren şarkıya eşlik ederek, halay çektiğiniz tespit edilmiş, konuyla ilgili olarak ifadeniz alınmak üzere TEM Şube Müdürlüğü’ne çağrıldınız” denilerek, “örgüt propagandası” iddiasıyla ifadeleri alındı.

TRAJİKOMİK BİR SORUŞTURMA

Konuya ilişkin Mezopotamya Ajansından Fethi Balaman’a konuşan HDP İl Eşbaşkanı Ömer Kulpu, haklarında bu gerekçe ile soruşturma başlatılmasını “trajikomik” olarak değerlendirdi. Mitingin gerçekleştirildiği gün sanatçıların enstrümanlarına polis tarafından el konulduğunu dile getiren Kulpu, buna rağmen sanatçıların sahneye çıkarak şarkılarını kitle ile birlikte seslendirdiğini ifade etti. Bu şarkılardan birinin de Şivan Perwer’in ‘Berxwedan jiyane’ adlı şarkısı olduğunu belirten Kulpu, “Enstrümanlara izin vermeyip, sanata olan tahammülsüzlüğü gösterenler, bu sefer de söylenen şarkılara eşlik eden, halay çeken ve ritim tutanlara soruşturma başlattı” dedi.

HALAY ÇEKMEK DÜNYANIN NERESİNDE SUÇ?

HDP İl Eşbaşkanı Fatma Ablay ise, 14 Ağustos’taki büyük mitingde halkla bir araya geldiklerini, fakat HDP’nin tüm çalışmaları gibi bu mitingin de illegalize edilmeye çalışıldığını ifade etti. Başvurulan engellemelere rağmen sanatçıların seslendirdiği “Berxwedan Jiyane” şarkısına binlerce kişinin eşlik ettiğini kaydeden Ablay, “Halay çeken, ritim tutan binlerce kişi o gün meydandaydı. Sanatçılar her şeye rağmen sanatını icra etti. Ancak gelinen aşamada trajikomik bir durum ile karşı karşıya kaldık. Yani dünyanın neresinde şarkı söylemek, ritm tutmak, halay çekmek suç sayılıyor?” dedi.

AKP’Lİ BAKAN DA KÜRTÇE ŞARKI İLE HALAY ÇEKTİ

2015 yılında dönemin Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gaziantep’te katıldığı bir düğün töreninde Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekti. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’a Vali Erdal Ata ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de eşlik etti. 31 Mart 2019 tarihinde Şırnak Belediye Başkanlığını kesin olmayan sonuçlara göre AKP adayı Mehmet Yarka’nın kazanması sonrası AKP’liler bu başarıyı il binasında davul zurna eşliğinde Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekerek kutladı. 14 Temmuz 2021’da Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde terörden arındırılan Çarçel Yaylası’nda Şemdinli Belediye Başkanı Tahir Saklı, Başkan Yardımcısı Zeki Ercan, AKP İlçe Başkanı Fahri Şakar, AKP Gençlik Kolları Başkanı Halis Kayran Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekip, eğlendi.

Türkiye mülteci merkezi oluyor

Kürtçe eşliğinde halayla örgüt propagandası! yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder