19 Ocak 2019 Cumartesi

300 bin Ezidi yurdundan oldu

IŞİD’den kurtarılan Şengal’de güvenliğin sağlanamaması nedeniyle halk göçetmeye ya da kamplarda yaşamaya devam ediyor.

Irak’ta faaliyet gösteren bazı sivil toplum örgütleri, Ezidi Kürtlerin resmi yollardan Avrupa ülkelerine geçişi için yardım ediyor ancak kaçak yollardan iltica yollarına düşenler de binlerce.

Ezidi Kürt aktivist Mahmud Albirgişi, “Ezidilere herhangi bir güvence verilmedi. Katliama uğradılar ama katillerine yardım edenler bugün Şengal’e geri dönüyor. Kimsenin bu insanlık suçu nedeniyle yargılanmadığını, cezalandırılmadığını görüyorlar. Bu yüzden ülkeyi terketmek istiyorlar” diyor.

Şengal Kaymakamlığı verilerine göre, kaçak yollarla yurt dışına çıkmaya çalışan yaklaşık 300 Ezidi Kürt Ege Denizinde boğularak öldü. IŞİD saldırılarının başladığı Ağustos 2014’ten bu yana yurt dışına iltica eden Ezidi Kürt sayısı ise 118 bin.

Işıd saldırıları sonrası kaçan ezidiler

YÜZDE 85’İ DUHOK MÜLTECİ KAMPINDA

IŞİD’in Şengal’e saldırmasıyla birlikte bölgede yaşayan 300 bin Ezidi Kürt göçetti. Şu ana kadar 18 bin kişi Şengal’e geri döndü. Geri kalanların yüzde 85’i de şuan Duhok’taki mülteci kamplarında barınıyor.

Ninova İl Meclisi Başkanı Seydo Çeto, “2014’ten önce buradan göç çok az sayıdaydı. Ama malesef yaşanan acı olayların ardından Ezidileri koruma adına atılan adımların yetersiz olması halkı göçe yönlendirdi” diyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder