19 Ocak 2019 Cumartesi

Senatör Graham: YPG sorunu ile Suriye’den çekilirsek savaş yayılacak ve Türkiye kaybedecek

BOLD- ABD’li senatör Lindsey Graham, Ankara’daki görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile yaptığı görüşmelerden sonra basın toplantısı düzenledi. Graham, Erdoğan ile yaptığı 3,5 saatlik görüşmenin verimli geçtiğini söyledi.

‘YPG PKK’nin politik koludur’ diyen Graham “YPG’nin PKK ile bağlantısı var. Kanıtlar açık ve net. Müttefik Türkiye için yarattığımız problemi çözmeliyiz. Bizimle IŞİD’e karşı savaşanlara da bir şeyler borçluyuz. İlerlemek için şansımız var, hatalarımızı düzeltmek için fırsatımız ve ve zamanımız tükeniyor, bu yüzden buradayım. IŞİD’liler hala dağlarda. Trump’ı Obama gibi hata yapmaması için uyardım. YPG’nin Türkiye’den uzaklaştırılması için Dunford’un bir çalışması var. Obama YPG’yi silahlandırarak Türkiye için kabus yarattı.” dedi. 

ABD’nin Suriye’nin kuzeydoğusundan çekilme isteğini değerlendiren Graham “(Yönetimin) Çekilme isteğini anlıyorum. Ama planlı olmayan bir çekilme kaos olur. Başkan Donald Trump’a Obama’nın yaptığını yapmaması, yani öylece çıkıp gitmemesi konusunda uyardım. Güvenli bölge Türkiye’nin güvenliği için kurulacak” diye konuştu.

“TÜRKİYE, ABD’NİN SİLAHLANDIRDIĞI İNSANLARI HEDEF ALIRSA DELİCE OLUR”

Erdoğan’ın kendisine ifade ettiği üzere Türkiye’nin terörist ve Türkiye için tehdit gördüğü unsurları temizlemek isteyeceğini belirten Graham, bunun ABD’nin silahlandırdığı insanları Türkiye’nin hedef alması anlamına geldiğini söyleyerek, “Bu da delice. Bu insanlar ki bize yardım ettiler, biz onlara bazı şeyler borçluyuz” görüşünü aktardı. Böyle olursa Suriye’de adeta yeniden Irak örneği yaratılacağını kaydeden Graham, oysa Suriye’nin kuzeyini istikrarlı hale getirerek Cenevre’de barış müzakerelerini yürütmek ve Suriye’yi Suriyelilere geri vermek gerektiğini anlattı.

Graham, ABD’nin kendi yarattığı YPG sorununun çözümüyle uğraşmaksızın çekilmesiyle bununla Türkiye’nin uğraşacağını ve ABD’nin silahlandırdıklarıyla diğer silahlı gruplar arasında savaş yaşanacağını savundu.

MENBİÇ YOL HARİTASI ÖNEMLİ

“YPG’nin neden kontrolunu kazandığı bölgeleri terk etmeyi kabul edeceği” yönündeki soru üzerine ise, Graham, Suriye’de yeniden düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu ve bunun insanlara daha iyi tercihler sunulmasıyla mümkün olduğunu savundu. Aksi takdirde Türkiye’nin terörist unsurlar olarak gördüğü ancak ABD’nin silahlandırdığı grubun peşine düşeceğini belirten Graham, bunun da Türkiye için kötü tercih olacağını dile getirdi.

ABD’nin “tampon bölge” oluşturabilmesi açısından ise öncelikle Menbiç Yol Haritası’nın hayata geçirmesi gerektiğini de söyleyen Graham, Menbiç’ten YPG’nin uzaklaştırılmasının ardından da Fırat’ın doğusuna uzanacak bir tampon bölge oluşturabileceğini öne sürdü.

Cumhuriyetçi Senatör Graham, Erdoğan ile görüştü

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder