19 Ocak 2019 Cumartesi

Polis kurşunu ile ölüme müebbet istendi, mahkeme cezayı sıfırladı

16 yaşındaki Mazlum Turan’ın polis kurşunuyla öldürülmesinde hüküm açıklandı. Müebbet talebine rağmen mahkeme cezayı sıfırlayan bir karara imza attı.

Mazlum Turan, Mardin Kızıltepe’de “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle polis memuru Süleyman Esenboğa’nın silahından çıkan kurşunla hayatını kaybetti.

POLİS MEMURU BİR GÜN BİLE HAPİS YATMAYACAK

Polis Esenboğa’nın yargılandığı davada savcı “müebbet hapis” talebinde bulundu, ancak mahkeme heyeti 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası vererek cezayı erteledi. Karar göre 16 yaşındaki Turan’ı öldüren polis bir gün bile hapis yatmayacak.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 28 Ağustos 2015’te trafik kontrolü esnasında meydana gelen olaya ilişkin davada Mardin 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde karar duruşması yapıldı.

Tutuksuz yargılanan sanık polis Süleyman Esenboğa görev yaptığı Mersin’den Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile bağlandı.

TALEP MÜEBBET ANCAK

Savcılık makamı, mevcut tüm deliller ve beyanlar dikkate alındığında Mazlum Turan’ın ölümüne yol açan kurşunun 6 metre mesafeden yatay bir şekilde ateşlenmiş olmasından hareketle, sanığın böylesi bir sonucun yaşanabileceğini öngörmesine rağmen ateş açtığının sabit olduğunu belirtti.

Savcı, sanığın beyanında ileri sürdüğü gibi “olayın yaşanmasına yerden seken kurşununun sebep olmadığının açık olduğunu” ifade etti. Sanık polis memurunun “Olası kastla adam öldürme” suçunu işlediğinin sabit olduğunu belirten savcı, sanığa müebbet hapis cezası verilmesini talep etti ve tutuklanmasını istedi.

ATEŞ AÇMAM KANUNA UYGUN

Sanık polis Süleyman Esenboğa, “Aracın camlarında film olması, uzun farlarının yanıyor olması nedeniyle ben araçta kim ya da kimlerin olduğunu bilme imkânına sahip değildim. Bu olayda koşar vaziyetteydim. Doğrudan hedef almam için durup, nişan almam ve ateş etmem gerekir.” dedi.

2 KEZ İNDİRİME GİDİLEN CEZA ERTELENDİ

Son savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık polis Esenboğa’na “taksirle ölüme neden olma” suçundan 3 yıl hapis cezası verdi. Ancak verdiği bu cezada “sınırın kast olmaksızın aşılması” sebebiyle 4’te 1 oranında oranında indirime gidip 2 yıl 3 aya düşüren mahkeme, yine sanığın duruşmalardaki “iyi hali” gerekçesiyle cezayı 1 yıl 10 ay 15 güne düşürdü.

Mahkeme, sanık Esenboğa’nın istemi doğrultusunda hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar vererek, cezayı 5 yıl erteledi.

“KÜRDÜN CANININ TAVUK KADAR DEĞERİ YOK”

Turan Ailesi avukatı Erdal Kuzu, mahkemenin verdiği kararın ardından Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu:

“Sivillere karşı kolluk kuvvetlerince işlenen suçlarda verilen cezasızlık örneklerinden biri daha bu kararla ortaya çıktı. Bu kararla anlaşılıyor ki mahkemelere göre Kürdün canının bir tavuk kadar önemi yok. Mahkeme hükmün açıklanmasını geriye bırakarak, istinaf mahkemesine gitmememizin de önünü kapatmış oldu. Şu an bu davaya ilişkin yapabileceğimiz tek şey üst mahkemeye itiraz etmek. İtirazımızı yapacağız.”

Bir Özel Harekât polisinin “hendek operasyonları” anıları-1

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder