19 Ocak 2019 Cumartesi

AKP’li Külünk de elektrik faturasına veryansın etti: Vatandaş niye dağıtım bedeli ödüyor?

Üst üste gelen zamlar yetmezmiş gibi elektrik dağıtım şirketleri “dağıtım bedeli”, “güvence bedeli” ismi altında fahiş ücretler tahsil ediyor. Bu duruma tepki gösteren vatandaşların yayınladığı videolar yüz binlerce defa görüntüleniyor.

Elektrik faturalarına bu defa AKP’den bir isim, eski milletvekili Metin Külünk veryansın etti. Sosyal medya hesabından paylaştığı videoda Enerji Bakanı’nı eleştiren Külünk, “Vatandaşlar gerekirse örgütlenir ve dağıtım şirketlerine karşı haklarını arar.” dedi.

BOLD- Enerji dağıtım şirketlerinin, vatandaşın elektrik faturalarına yansıttığı ekstra ücretler, son dönemde Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AKP) oy veren vatandaşları bile çileden çıkarıyor. Vatandaşlar, sosyal medya hesaplarından yayınladıkları videolarla, faturalara isyan edip, konuya çözüm bulmayan hükümeti eleştiriyor.

KÜLÜNK İSYAN EDEN ESNAFA DESTEK VERDİ

Elektrik faturalarına isyan dalgasına bu kez AKP’nin önemli isimlerinden, eski milletvekili Metin Külünk de katıldı. Külünk elektrik faturalarına isyan eden esnafa destek verdi.

Son dönemlerde elektrik faturalarında “dağıtım” ve “güvence” bedeli adı altında toplanan ek ücretlerin, faturaların yüzde 76’sını oluşturmasına dikkat çeken Külünk, Enerji Bakanından açıklama yapmasını istedi.

“VATANDAŞIN CEBİNDEN PARASI ALINIYOR”

“Vatandaşın sebebini bilmediği nedenlerle cebinden parası alınsın diye özelleştirme yapılmamıştır.” diyen Külünk,  dağıtım şirketlerini fırsatçılık yaptığını söyledi.

Külünk, şöyle devam etti: “Her gittiğimiz yerde bu problem bir kez daha, bir kez daha karşımıza çıkmaktadır. Dağıtım bedeli, güvence bedeli ne sayın bakanım? Bunlarla ilgili açıklama yapmanızı istirham ediyorum. Bu dağıtım şirketleri, özelleştirme için ödedikleri ücreti sadece elektrik dağıtımı yaparak karşılayamayacaklarını anladıkları için mi bu ücreti, böyle bedellerle vatandaşın cebinden çıkarmaya çalışmaktadır?”

GEREKİRSE MAĞDURLAR ÖRGÜTLENİR

Dağıtım şirketlerine karşı eylem başlatılabileceğini belirten Külünk, “Çok yerden, çok ciddi şikâyetler alıyoruz; sokak lambaları yanmıyor, kablolar yenilenmiyor gibi. Bununla ilgili şirketlerin biraz üstüne gittiğinizde ise ‘siyaset bu işe karışamaz’ diyorlar. Karışır. Gerektiğinde bu konudaki bütün mağdurlar toplanır demokratik haklarını kullanarak örgütlenir ve dağıtım şirketlerine karşı hukuki yollarla haklarını arar.” ifadelerini kullandı.

ELEKTRİK DAĞITIMI NASIL ÖZEL SEKTÖRE GEÇTİ?

Türkiye’de halen elektrik dağıtım hizmetleri özel sektör tarafından yürütülüyor. AKP iktidarı döneminde, elektrik dağıtımında kamunun payı hiç kalmadı.

Dönemin Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, elektrik dağıtımının özelleştirilmesi ile kayıp-kaçaktan dolayı elektrik tüketicilerinin katlandığı maliyetin düşeceğini, verimliliğin ve hizmet kalitesinin yükseleceğini kaydetmişti. Oysa şu anda tam tersi bir süreç yaşanıyor.

Elektrik dağıtım sektöründe özelleştirme süreci şöyle özetlenebilir.

  • 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun kapsamında elektrik dağıtım alanında özel sektöre devir işlemleri, ilk olarak 28 Ocak 2009 tarihinde Başkent Elektrik Dağıtım AŞ’nin yüzde 100 oranındaki hissesinin Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ’ye devredilmesi ile başlatıldı.
  • 2009 yılı içerisinde 3 dağıtım şirketi (Başkent, Sakarya, Meram Elektrik Dağıtım AŞ) 2010 yılında 6 dağıtım şirketi (Osmangazi, Çamlıbel, Uludağ, Çoruh, Fırat, Yeşilırmak Elektrik Dağıtım AŞ), 2011 yılı içerisinde 1 dağıtım şirketi (Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş.) özel sektöre devredildi.
  • 2013 yılı içerisinde ise 8 dağıtım şirketi (Akdeniz, Boğaziçi, Gediz, Aras, Dicle, İstanbul Anadolu Yakası, Vangölü ve Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ) hisseleri özel sektöre devredildi.
  • 30 Eylül 2013 tarihinde Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ’nin özel sektöre devri ile TEDAŞ’ın bağlı şirketlerinin tamamı özelleştirildi. Bununla birlikte dağıtım ve perakende satış faaliyetlerinde kamunun pazar payı kalmadı.
  • Dağıtım ihalelerini Kolin, Cengiz, Limak, Eksim, Kiler ve Çalık gibi iktidara yakın gruplar kazandı.

Elektrik dağıtım şirketlerinden yeni dolandırıcılık yöntemi

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder