19 Ocak 2019 Cumartesi

ABD, Kıbrıs’a yıllardır uyguladığı silah ambargosunu kaldırıyor

Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides, ABD’nin Kıbrıs’a yıllardır uyguladığı silah ambargosunu yakında kaldıracağını açıkladı.

Christodoulides, Washington yönetiminin Kıbrıs’ın bölge istikrarı ve güvenliğine yaptığı katkının farkına vardığını söyledi.

SİLAH AMBARGOSU 1987’DEN BERİ UYGULANIYOR 

Rum Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides, Kıbrıs’ın yeni ekipmanlar alarak askeri kabiliyetlerini artırması ve bölge güvenliğine katkı sağlamasının “getireceği artı değeri” Washington yönetiminin gördüğünü belirtti.

ABD’nin Kıbrıs’a yönelik askeri ambargosu 1987 yılında yürürlüğe girdi. ABD, adanın fazla silahlanmasının o yıllarda devam eden barış görüşmelerini engelleyeceği gerekçesiyle silah satışını durdurmuştu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni devlet olarak tanımayan ABD, Kıbrıs’ın meşru temsilcisi olarak Kıbrıs Rum Kesimi’ni görüyor. ABD’nin silah ambargosunu kaldırması durumunda sadece Rumlar ABD’den silah alabilecek.

Rum Dışişleri Bakanı Christodoulides, silah ambargosunun kaldırılması için yasal çalışmaların ABD Kongresi’nde başlatıldığını kaydetti.

ADA ÇEVRESİNDE TESPİT EDİLEN ZENGİN DOĞALGAZ KAYNAKLARI BÖLGEDE DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ 

ABD’nin Kıbrıs çevresindeki zengin doğalgaz yatakları ile ilgilenmesi Rusya’yı endişelendiriyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, geçen ay yaptığı açıklamada Rusya’nın bölgede artan etkisi üzerine ABD’nin bu durumu dengelemek için Kıbrıs’a askeri varlığını artırmaya çalıştığını ifade etmişti.

Rum Dışişleri Bakanı Christodoulides, Yunanistan, Mısır, Ürdün ve İsrail ile başlattıkları enerji merkezli işbirliğinin Lübnan ve Filistin’i de kapsayacak şekilde genişletileceğini; ABD ve Avrupa Birliği’nin de bu işbirliğine istekli olduğunu söyledi.

Kıbrıs Rum Kesimi, ada çevresinde tespit edilen zengin doğalgaz yataklarını Yunanistan, Mısır, Ürdün ve İsrail ile birlikte işletmeyi planlıyor ve bu yöndeki çalışmalarda büyük mesafe kat etti. Türkiye ise bu doğalgaz yataklarının adada nihai çözüm bulunmadan tek taraflı olarak işletilmesine karşı çıkıyor.

Türkiye, kendi sondaj gemisi ile ada çevresinde doğalgaz arama faaliyetleri yürütüyor ve Rumların özellikle Yunanistan ve İsrail ile işbirliği içerisinde ada çevresindeki zengin doğalgaz kaynaklarını çıkarıp Avrupa’ya satmasını engellemeye çalışıyor.

ABD’nin yaptığı jeolojik araştırmalara göre Doğu Akdeniz’de 3 buçuk trilyon metreküp doğalgaz deniz altında bulunuyor. Bu doğalgazın dörtte biri Mısır, İsrail ve Kıbrıs’a ait sularda bulunuyor.

Christodoulides, Türkiye ile deniz sınırlarını görüşmeye de hazır olduğunu açıkladı.

Türkiye’deki kriz Yunanistan’a fırsat oldu

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder