19 Ocak 2019 Cumartesi

Almanya’da silahlanmada ani yükseliş

Almanya’da silah taşımasına izin verilenlerin sayısı son yıllarda baş döndürücü biçimde artıyor. Sebebi üzerine farklı görüşler var.

Alman gazetesi Neue Osnabrücker Zeitung, Alman Federal İçişleri Bakanlığı’nın silahlanmayla ilgili rakamlarını yayınladı. Habere göre; 2014’ten bu yana, silah ruhsatı sahiplerinin sayısı iki katına çıktı ve 600.000’e ulaştı. 2014 yılında 261.332 ruhsatlı silahlı kişi sayısı, 2018 yılının Ekim ayında 599.940’a, Aralık ayında ise yüzde 130 civarında bir artışla 603.482’ye yükseldi.

Silah ruhsatı sahipleri, gaz tabancası, sinyal silahı, tahriş edici silahlar kullanabiliyor. Ancak bu yalnızca acil durumlar için geçerli. Ruhsat alabilmek için ön koşul, başvuru sahibinin yasal yaşta olması ve kişisel olarak uygun ve güvenilir görülmesi. Silahlar yalnızca acil durumlarda kullanılabiliyor ve halka açık yerlere götürülemiyor.

Öte yandan, kesici silahlar Almanya’da yasak. Ancak rapora göre bu tür silahların sayısı geçtiğimiz yıl 27.000 artarak 5.4 milyon silah mühimmat ve ekipmana ulaştı. Geçtiğimiz yıl, 3.6 milyon av tüfeği, tüfek ve uzun namlulu silah tespit edilmişti.

Almanların silahlanmasının ve bu silahlanmanın artmasının birçok nedeni olduğu belirtiliyor. Alman Polisi, birçok vatandaşın suçlarla ilgili çok hızlı yayılan haberler nedeni ile yaşadığı güvensizlik hissinin silah alımını arttığını söylüyor. Örneğin Köln’de silah ruhsatı sahiplerinin sayısı Yılbaşı Gecesi’ndeki saldırıların ardından önemli biçimde yükseldi.

Sol parti sözcüsü Ulla Jelpke ise politikacıları suçluyor: “Açıkçası bu, İçişleri Bakanı Horst Seehofer ve AfD gibi sağcıların kışkırtmalarının, korkutma taktiklerinin sonucudur”.

Ayrıca Alman Polis başkanı Oliver Malchow, silah kullanımının daha fazla şiddete yol açabileceği konusunda da uyarıyor: “Bu tür durumlarda, insanlar kendilerini savunmak için daha fazla silahlanmaya gidiyor, bu kullanıcının kendisini de bir suçlu yapabilir.”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder