19 Ocak 2019 Cumartesi

Saray talimat vermişti: Merkez Bankası 33,3 milyar TL’yi seçim öncesine yetiştirdi

Merkez Bankası’nın kamuoyunda ciddi tartışmalara sebep olan, “Olağanüstü Genel Kurulu” tamamlandı. Bankanın 2018 kârının yüzde 90’ının (yaklaşık 33,5 milyar lira) Hazine’ye avans olarak aktarılmasına onay verildi.

BOLD- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Olağanüstü Genel Kurulu tamamlandı. Toplantıda Merkez Bankası’nın 2018 yılı kesinleşmemiş hesap dönemi kârından hesaplanan tutarın yüzde 90’ının avans olarak dağıtılması kabul edildi. Hazine’nin avans talebi onaylandı.

Genel Kurul’da büyük bölümü Hazine ve Maliye Bakanlığı’na aktarılacak tutara ilişkin bir rakam telaffuz edilmedi. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya ilgili tutarın “Banka Meclisi” sonrası kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.

HAZİNE TALEBİNE ONAY

Hazine,  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) kâr payının yüzde 90’ını avans olarak talep etti. TCMB’nin kesinleşmemiş 2018 yılı kârından gerekli yasal karşılıklar ayrıldıktan sonra yüzde 90’ının avans olarak dağıtılması Genel Kurul’ca onaylandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak aktarılacak tutarı daha önce 37 milyar TL olarak açıklamıştı. 37 milyar liranın yüzde 90’ı olan 33,3 milyar TL Hazine’ye bu ay avans olarak aktarılacak

2017 YILINDA HAZİNE’YE 12 MİLYAR TL AKTARILMIŞTI

TCMB her yıl nisan ayında gerçekleştirdiği Genel Kurul sonrası kârının büyük bölümünü ana hissedar Hazine’ye aktarıyor. TCMB Hazine’ye 2016 yılında yaklaşık 6,41 milyar TL, 2017 yılında yaklaşık 12 milyar TL aktarmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak geçen hafta yaptığı açıklamada, bütçe kapsamında TCMB’den Hazine’ye devredilecek kârı 20 milyar TL olarak öngördüklerini ancak bu tutarın 37 milyar TL seviyelerinde beklentinin üzerinde gerçekleşeceğini söylemişti.

ESAS MUKAVELEDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Toplantıda banka esas mukavelesinde yer alan “Genel Kurul toplantıları her yılın nisan ayı içinde ve banka meclisinin tespit edeceği günde toplanır.” İfadesi de değiştirildi.

Yeni ifade, “Genel kurul toplantıları her yıl hesap dönemi sonundan itibaren üç ay içinde ve banka meclisinin tespit edeceği günde toplanır.” diye yazıldı ve değişiklik kabul edildi.

HER YIL NİSANDA YAPILAN GENEL NİÇİN OCAK AYINA ÇEKİLDİ?

Bir hissedarın, Genel Kurul’un neden nisan ayı yerine bu dönemde yapıldığına yönelik sorusunu cevaplandıran TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, Olağanüstü Genel Kurul gündeminin hissedarlardan gelen talep üzerine oluşturulduğuna işaret etti.

Çetinkaya, “Yeni Türk Ticaret Kanunu, anonim şirketler için şirket genel kurul toplantılarının her faaliyet dönemi sonunda ilk üç ay içinde yapılmasını düzenliyor. Bankamızın bu düzenlemesi, mevcut şartlarda bir istisna gibi görünüyordu.” diye konuştu.

Önceki düzenlemede nisan ayı içinde tarih belirleme yetkisinin yine Banka Meclisi’ne verildiğini belirten Çetinkaya, “Yetki yine Banka Meclisi’nde olmakla birlikte Türk Ticaret Kanunu ile uyumlu hale getirilip ‘ilk üç ay’ ile ifade ediliyor. Değişiklik tamamen bununla sınırlı.” dedi.

GENEL KURUL NEDEN TARTIŞMALARA SEBEP OLMUŞTU?

Merkez Bankası’nın her yıl nisan ayında sessiz sedasız yapılan genel kurul toplantısı, bu yıl tartışmaların odağındaydı. Bunun en önemli sebebi, AKP hükümetinin genel kurulu nisan yerine ocak ayına çekmesi oldu. Merkez Bankası her yıl, bir önceki yılın döviz işlemlerinden elde ettiği kârı, nisandaki genel kurul sonrası, ana hissedar konumundaki Hazine’ye aktarıyor.

Bu yıl genel kurulun ocak ayına çekilmesini, eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve bazı ekonomistler, “Hükümetin yerel seçim öncesi, seçim yatırımları için gerekli nakit ihtiyacını karşılamaya dönük hamlesi.” diye yorumlayarak, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a sert eleştiriler yöneltmişti.

Merkez Bankası niçin “acil Genel Kurul” kararı aldı?

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder