19 Ocak 2019 Cumartesi

Kenevir üretimi bir anda Türkiye’nin milli meselesi oldu

Endüstriyel bir bitki olan fakat uyuşturucunun hammaddesi olarak kullanılan kenevir üretimi Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, her katıldığı her programda birinci gündemi oldu. Adeta milli bir mesele haline gelen kenevir üretimi ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, açıklamalarının ardından bürokrasiden ve iş dünyasından destek mesajları geldi.

ERDOĞAN: VEZİRKÖPRÜ BU İŞİN MERKEZİ OLACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) Samsun ilçe belediye başkan adayları toplantısında ekonomik değeri yüksek olan kenevir üretimi tekrar gündeme getirdi. Kenevir üretimi üzerinde durduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Samsun Vezirköprü’de kenevir ekimini yoğun bir şekilde sürdüreceğiz. Vezirköprü bu işin merkezi olacak” dedi.

Kırklareli Valisi Osman Bilgin

 

KIRKLARELİ VALİSİ BİLGİN: BİZDE YETİŞİYOR

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Kırklareli Valisi Osman Bilgin’de kenevir üretimi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kırklareli’nde de yaklaşık 3 ile 3,5 milyon kök arasında kendiliğinden yetişen Hint keneviri bulunduğunu anlatan Vali Bilgin, “Belli aralıklarla yetişen kenevirleri sökülüp imha edilmektedir. Bunların ekonomiye kazandırılması çok önemlidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ile temasa geçtiklerini aktaran Vali Bilgin, “Kırklareli’ni de kenevir ekim sahası içerisine aldıracağız, var olan yani kendiliğinden yetişen kenevirleri değerlendireceğiz. Vatandaşımızın talep etmeleri halinde ise kendi arazilerine devlet kontrolü altında kenevir ekimi yapılacak. Hem vatandaşımızın kalkınmasına hem de ülke ekonomisine katkı sağlanacak.” ifadesini kullandı.

MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan

MÜSİAD BAŞKANI KAAN: ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ KURALIM

AKP’ye yakınlığı ile bilinen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, uyuşturucu seviyesi düşük ‘Endüstriyel Türk Keneviri’ tohumu üretilmesi gerektiğini kaydederek, “Çiftçiler bu konuda bilinçlendirilmeli, teşvik edilmeli. Tüm bu süreçlerin takibi ve planlı bir şekilde ilerleyebilmesi için bir Türk Keneviri Araştırma Enstitüsü kurulmalıdır” teklifinde bulundu. MÜSİAD olarak her türlü desteğe hazır olduklarını belirten Başkan Kaan, Türkiye’de üretilen kenevirin Avrupa’da ve diğer bölgelerde üretilen çeşitlerine göre kalitesi ve yüksek verimliliğiyle öne çıktığını vurguladı.

ERDOĞAN: ONLAR CAYIR CAYIR EKİYOR

Daha önce katıldığı bir programda kenevir üretimini gündeme getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afyon ve kenevirle ilgili kısıtlamaların yer alması, konunun bir başka önemli boyutudur. Bize bir zamanlar afyon ekimini yasaklayanlar kendileri cayır cayır afyon ekiyorlar. Tarım Bakanlığımıza bu konuda gerekenleri söyledim. Yeniden bir kenevir ekimi süreci başlatalım. Çünkü kenevir ekiminin çok farklı alanlarda çok farklı faydalarının olduğunu göreceğiz. Bu süreci başlatacağız. Buradaki amacın ülkemizi sadece askeri açıdan değil ekonomik olarak dışarıya bağlılığını kaldırmaktır.” demişti.

KENEVİR NEDİR?

Anavatanı Orta Asya olan Kenevir, insanlık tarihinin en eski bitkisel hammadde kaynağıdır. Saplarında bulunan liflerden iplik üretilerek dokuma ve kumaş yapımında kullanılmaktadır. Esrar yapımında da kullanılan bitkinin üretimi sınırlama getirildiği için Tarım ve Orman Bakanlığından izin alınması gerekiyor. Türkiye’de, Kastamonu, Samsun, Kocaeli, Adana, Amasya, Kayseri, Sivas, İzmir, Kütahya, Antakya gibi illerde yetiştiriciliğini yapmak mümkün.

AKP hükümeti, Türkiye’yi Rus buğdayına bağımlı hale getirdi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder