19 Ocak 2019 Cumartesi

7 sahneli film: Murat Aslan’a 10 yıl hapis

Yargıçlar ve Savcılar Birliği’nin (YARSAV) Başkanı Murat Arslan’a 10 yıl hapis cezası verildi. Hâkim öyle şeyler yaptı ki duruşma hukuk tarihine geçen bir kötü bir film gibiydi. İşte sahne sahne yaşananlar.

YARSAV Başakanı Murat Arslan’ın Hizmet Hareketi’ne yönelik soruşturmalar çerçevesinde yargılandığı davanın son duruşması Ankara 25’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmayı Avrupalı hukukçulardan oluşan bir heyet de takip etti. Mahkemenin başlangıcında Murat Arslan, Bylock dahil tüm suçlamaları reddetti.

1. SAHNE: BİLİRKİŞİNİN DİNLENMESİNE RED

Murat Arslan’ın avukatı Öykü Didem Aydın, savcılık sorgusunda herhangi bir Bylock suçlaması yapılmadığını, konunun mahkeme aşamasında gündeme geldiğini, mahkemenin raporuyla kendi bilirkişileri arasında farklılıklar olduğunu, bu sebepla bilirkişi Özgür Derebaşı’nın mahkemede tanık olarak dinlenilmesini talep etti.

Mahkeme bu talebi reddetti.

2. SAHNE: REDDİ HAKİM TALEBİNE RED

En önemli bilirkişi raporunun dinlenme talebinin reddi üzerine Murat Arslan’ın avukatları mahkeme heyetinin tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme, bu talebi de aynı gerekçeyle reddetti.

3. SAHNE: ÜST MAHKEMENİN DEĞERLENDİRMESİ MÜTAALASINA DA RED

Avukat Aydın, reddi hakim talebinin reddine itiraz ettiklerini belirterek, kararın CMK’nın 27 ve 31’inci maddeleri gereğince bir üst mahkeme olan 26’ınca Ağır Ceza Mahkemesi tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirti.

Mahkeme heyeti, bunun üzerine duruşma savcısına talep yönündeki görüşünü sordu. Duruşma savcısı da kararı, 26’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nin değerlendirmesi yönünde görüş bildirdi. Ancak mahkeme heyeti, talepleri, ‘duruşmayı uzatmaya yönelik’ görüşünde ısrar ederek reddetti.

4. SAHNE: AVUKATLAR İSTİFA ETTİ

Bunun üzerine söz alan Avukat Aydın, “Başından beri müvekkilin lehine olan delillerin toplanılması yönündeki talebimiz reddedildi. Reddi hakim talebimiz CMK’ya göre bir üst mahkeme tarafından değerlendirilmeliydi. Ancak siz yine aynı gerekçeyle bu talebi de reddettiniz. Bu aşamada ne yapmamız gerektiğini siz söyleyin. Biz yapacak bir şey bulamıyoruz ve istifa ediyoruz.” dedi.

5. SAHNE: YENİ AVUKAT TALEBİNE DE RED

Avukatlarının istifası üzerine Murat Aydın, yeni avukat talebinde bulundu. Ancak mahkeme heyeti bu talebi de reddederek, hüküm aşamasına avukatsız geçilmesine karar verdi.

6. SAHNE: “DARAĞACINA GÜLEREK GİDEN DEVRİMCİLERİN MİRASÇISIYIM”

Murat Aslan savunmasında, “Ben, bırakın zindanı, darağacına gülerek giden devrimcilerin mirasçısıyım. Bayrağı devraldığımız özgürlük savaşçılarının değerleri, yaşanan her gelişmede daha bir anlam kazanıyor, bize ilham kaynağı oluyor.” dedi.

Arslan şunları söyledi: “Bedel ödeme konusunda onlardan daha üstün, daha değerli değiliz. Dolayısıyla onlardan farklı bir ayrıcalığımız da yok. Bu ülkenin ve çocuklarımızın geleceği için yargıda örgütlü mücadeleyi büyütürken ödeyebileceğimiz tüm bedelleri göze alarak yola düştük.

Boyun eğmemenin ve haksızlığa, hukuksuzluğa başkaldırmanın bedelini ödüyorum şu an. Ama Nâzım’ın dediği gibi, ‘mesele esir düşmekte değil, teslim olmamakta bütün mesele.’

Yıllarca zindanda tutsak edebilirsiniz ama beni teslim alamazsınız. Faşizmin yargıcı olmaktansa tutsağı olmayı tercih ederim. Bugüne kadar kimliğini sormadan, kişiliğini sorgulamadan mağdurun, ezilenin, sömürülenin, mazlumun yanında yer aldım.

Baskıya, korkuya, zulme teslim olmadım, bundan sonra da olmam, hiçbir güce biat etmem, boyun eğmem. Ne faşizmden merhamet dilenecek kadar küçülürüm ne de korkuya teslim olacak kadar alçalırım.

Ödediğim bedeller ancak mücadelemin haklılığını gösterir, aydınlık yarınlara inancımı artırır, hak ve özgürlük adına mücadele ve kavga azmimi kamçılamaktan başka bir işe yaramaz.

Şunu da söyleyeyim: 17/25 Aralık 2014 Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçim sürecinde iktidar kanadından gelen iş birliği tekliflerine ‘evet’ deseydim şu anda burada karşınızda değil, saray sofralarında ağırlanıyor olurdum.

Ancak, siyasal iktidar koltuklarından, sofralarından, keselerinden saygınlık devşirilmesi mümkün değildir.

Bu ülkede hâlâ yalana karşı hakikatin, haksızlığa karşı vicdanın, baskıya karşı hak ve özgürlüğün mücadelesini veren azımsanmayacak bir kitle var. Bu yüzden korku imparatorluğunun, zulüm düzeninin ve faşizmin başarılı olma şansı yoktur.

Bir süreliğine hükmünü icra etse de eninde sonunda kaçınılmaz olanı yaşamaya, mutlak başarısızlığa ve yıkılmaya mahkumdur.”

7. SAHNE: HÜKÜM

Murat Arslan’ın hükmü avukatsız olarak yüzüne okundu ve Arslan, “silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

“AKP şartlar değiştiği an sebep olduğu insan hakları ihlallerini inkâr edecek”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder