31 Ekim 2019 Perşembe

ABD, Bağdadi’nin öldürüldüğü operasyona ilişkin görüntü ve fotoğrafları paylaştı

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’nin Suriye’nin İdlib vilayeti kırsalında öldürüldüğü operasyonunun görüntülerini ve fotoğraflarını kamuoyu ile paylaştı.

BOLD – ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Kenneth Frank McKenzie, Pentagon’da düzenlenen basın toplantısında Bağdadi operasyonuna ilişkin havadan çekilen görüntüleri ve fotoğrafları paylaştı.

Operasyona katılan helikopterlerin üzerindeki kameralar aracılığıyla kaydedilen görüntülerde, ABD özel harekât timinin Bağdadi’nin bulunduğu duvarla çevrili binaya yaklaşması görülüyor.

Yayınlanan görüntülerden birinde silahlı bir grubun operasyonu gerçekleştiren ABD kuvvetlerine ateş açtığı, diğerinde de ABD özel kuvvetlerinin Bağdadi’nin bulunduğu binaya girdiği an görülüyor.

General Kenneth Frank McKenzie, hava operasyonu sonrasında binanın bulunduğu yerin büyük bir araba parkı gibi gözüktüğünü söyledi.

CENTCOM, TRUMP’IN İFADELERİNİ TEYİT ETMEDİ

McKenzie, IŞİD lideri Bağdadi’nin bir tünele kaçtığını ve ABD özel kuvvetleri tarafından yakalanacakken üzerindeki patlayıcıları infilak ettirdiğini yineledi.

McKenzie ancak tünelde Bağdadi ile birlikte iki çocuğun öldüğünü söyledi. ABD Başkanı Donald Trump daha önce Bağdadi ile birlikte ölen çocuk sayısını üç olarak açıklamıştı.

General McKenzie, Trump’ın basın toplantısında dile getirdiği ‘IŞİD lideri Bağdadi ağlayarak, çığlık atarak öldü’ ifadelerini de teyit edemeyeceğini belirtti. Amerikan Genelkurmay Başkanı Mark Milley de Pazartesi günü yaptığı basın toplantısında Trump’ın sözlerini teyit etmemiş ancak başkanın direkt operasyonu yapan askerlerle görüşmüş olabileceğini ifade etmişti.

CENTCOM Komutanı, “Korumaları çatışmaya devam ederken, Bağdadi iki çocukla birlikte bir tünele girdi ve burada kendisini havaya uçurdu. Bu olaya bakarak bu adamın nasıl bir kişi olduğu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Benim verilere dayalı analizim bu şekilde. Bağdadi’nin son saniyeleri hakkında başka bir bilgiyi teyit edemem” diye konuştu.

4 KADIN VE 1 ERKEK ÖLDÜRÜLDÜ

McKenzie, bina ve çevresinde intihar yeleği giyen dört kadın ve bir erkeğin de operasyonda öldürüldüğü bilgisini verdi.

Bölgede helikopter ateşiyle öldürülen toplam IŞİD militanı sayısına dair ise bilgi vermedi.

RUSYA VE TÜRKİYE’YLE İRTİBATA GEÇİLDİ

McKenzie sekiz helikopterin katıldığı operasyona havadan dördüncü ve beşinci nesil savaş uçaklarının destek verdiğini söyledi. Org. McKenzie, operasyon sırasında bölgede askeri varlık gösteren ülkelerle herhangi bir çatışma/çakışma yaşanmaması için de Rusya ve Türkiye ile irtibata geçildiğini de sözlerine ekledi.

Kenneth McKenzie, operasyonda Suriye Demokratik Güçleri’nin istihbarat ve bilgi düzeyinde rolü olduğunu, operasyonu sadece ABD özel kuvvetlerinin gerçekleştirdiğini tekrarladı, sivil can kaybını en aza indirmek için de çaba gösterildiğini vurguladı. Komutan, operasyon sırasında Bağdadi’nin bulunduğu binada olan 11 çocuğun kurtarıldığını kaydetti.

DNA TESTİYLE KİMLİĞİ TEYİT EDİLDİ

McKenzie, Bağdadi’nin ölümünden sonra yapılan DNA testleriyle IŞİD liderinin kimliğinin teyit edildiğini söyledi.

2004 yılında Irak’ta hapishanede tutulan Bağdadi’ye ait DNA örneklerinin resmi dosyalara girdiği ve operasyon sonrasında alınan örneklerin eski DNA örnekleriyle karşılaştırıldığı ifade ediliyor.

BAĞDADİ 24 SAAT İÇİNDE DENİZE GÖMÜLDÜ

CENTCOM Komutanı IŞİD lideri Bağdadi’nin cenazesinden geriye kalanların ölümünden sonraki 24 saat içinde denize gömüldüğünü doğruladı, “silahlı çatışma kanunu” kapsamındaki kurallara uyulduğunu söyledi.

Pentagon yetkilileri daha önce Bağdadi’nin cenazesi denize gömülürken İslami usullerin yerine getirildiğini belirtmişti. McKenzie, operasyonun tamamlanmasının ve hassas bilgi ve belgelerin çıkarılmasının ardından Bağdadi’nin yakalandığı binanın imha edildiğini söyledi.

CENTCOM Komutanı, IŞİD lideri Bağdadi’nin öldürülmesinin ardından ideolojinin tamamen yenilmesinin mümkün olmadığını ancak yerel düzeyde belirli bir kontrol altında tutulmasının mümkün olduğunu söyledi. “Hiç kanın dökülmediği bir gelecek görmüyoruz” dedi.

ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin: Türkiye’ye yaptırımı hazırda tutuyoruz

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder