30 Ekim 2019 Çarşamba

BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen, Türk, Rus ve İran dışişleri bakanları ile görüştü

Suriye’nin yeni anayasasını hazırlama hedefiyle 30 Ekim’de Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde Cenevre’de toplantılarına başlayacak olan Anayasa Komitesi için son hazırlıklar devam ediyor.

BOLD – BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, anayasa taslağı oluşturma hedefiyle ilk kez bugün toplanacak olan Anayasa Komitesi öncesinde Rusya, Türkiye ve İran Dışişleri Bakanlarıyla bir araya geldi.

Birleşmiş Milletler‘in Cenevre Ofisi’nde dün yapılan toplantıya Pedersen ile birlikte Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif katıldı.

Pedersen, Anayasa Komitesi toplanmadan önce aralarında ABD’nin de bulunduğu yedi ülkenin temsilcileriyle de görüşmüştü.

Suriye’de Beşar Esad hükumeti, muhalifler ve BM’nin belirlediği sivil toplum temsilcilerinden 50’şer kişinin temsil edildiği 150 kişilik komitede listelerin ise henüz kesinlik kazanmadığı açıklanmıştı.

AYRILIKÇI GÜNDEMLERE SIFIR TOLERANS

Görüşme sonrası açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türk ve İranlı mevkidaşlarıyla Suriye topraklarında ayrılıkçı gündemlere karşı duruşlarını teyit ettiklerini söyledi.

Türkiye, Rusya ve İran’ın ortak bildirisinin Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve tam bağımsızlığını teyit ettiğinin altını çizen Lavrov, “Ayrıca Suriye topraklarında ayrılıkçılık konusundaki sıfır toleransımızı da teyit ettik.” ifadesini kullandı.

İRAN: DIŞ MÜDAHALE OLMAMASI GEREKİR

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de bugün Cenevre’de toplanacak Suriye Anayasa Komitesi’nin çok zorlu sürecin bir başlangıcı olduğunun altını çizdi. Komite’nin sadece Suriyelilere ait olması ve onlar tarafından yönlendirilmesi gerektiğini ifade eden Zarif, anayasanın tüm Suriye halkı tarafından kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

Anayasa Komitesi’ne baskı yapılmaması çağrısında bulunan Zarif, ayrıca sürece dış müdahale olmaması gerektiğinin altını çizdi.

Zarif, Suriyeli mültecilerin ülkelerine gönüllülük esasına göre dönmesi gerektiğini dile getirerek, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

TÜRKİYE: SİYASİ ÇÖZÜM İÇİN DÖNÜM NOKTASI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Twitter hesabından yaptığı açıklamada Suriye Anayasa Komitesi’nin Suriye’de siyasi çözüm için bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

KOMİTE İÇİN 4 YILDIR ÇALIŞILIYOR

Kurulma süreci, 2015 yılında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı ile başlatılan Komite, Suriye rejimi ve muhaliflerin listeler konusunda uzlaşamaması nedeniyle yıllardır hayata geçirilememişti. Rejim ve muhalifler arasında uzlaşmaya, BM Özel Temsilcisi Pedersen’in yoğun çabaları sonucu Eylül ayında varılmıştı.

Anayasa hazırlama sürecinin ne kadar zamanda sonuçlanacağı ise belli değil.

BM Suriye Temsilcisi Pedersen, Anayasa Komitesi için son hazırlıklarını yapıyor

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder