1 Kasım 2019 Cuma

Şekerin Dosyası Kabarıyor! | Çağlayan Dergisi

Tatlı fiyatları sizin de dikkatinizi çekmiştir. “Hepsi şekerden yapılmasına rağmen, fiyatları niçin bu kadar farklı” diye düşünmüşsünüzdür. Bunun önemli bir sebebi, şeker pancarından elde edilen şekerin yerine, daha ucuz ve daha tatlı olduğu için mısır nişastasından elde edilen früktoz ağırlıklı şeker şurubunun kullanılmasıdır. Asitli içecekler ve çikolata gibi paketlenmiş ürünlerin raf ömrü açısından früktoz daha avantajlı olduğu için bu tür gıdalarda da üreticiler früktozu tercih eder.

Başlıca Zanlı: Früktoz

Früktoz meyvelerde ve balda da bulunur fakat işlenmiş gıdalardaki früktoz fıtrî değildir. Mısır, pancar ya da şeker kamışından elde edilip sağlıklı liflerden ve besleyici unsurlardan arındırılmıştır. Neredeyse tüm ilave şekerler büyük ölçüde früktoz içermektedir. Şekerler arasında yağa en hızlı dönüşen de früktozdur. Früktozun tamamı enerjiye çevrilemediği için karaciğer tarafından trigliserit denilen yağa dönüşmektedir. Karaciğer bunun bir kısmını kana salar ve bu da kolesterol seviyesini artırır.  Daha kötüsü karaciğerde kalan trigliseritler yüzünden kan şekeri düzenlenememekte ve insülin direnci ortaya çıkmaktadır.

Ayrıca genetiği değiştirilmiş mısır ithalatının serbest olduğunu düşünürsek, mısır şurubunun hangi tür mısırdan elde edildiğini bilmek tüketiciler için imkânsızdır. Bu da mısır şurubu ile ilgili soru işaretlerini artıran ayrı bir faktördür.

Şifa Hazımdadır

Günde ortalama bir kişinin 17 çay kaşığı şeker tükettiği Amerika’da, San Francisco Hastanesi’nden Dr. Dean Schillinger, hastalarının neredeyse yarısının şeker hastası olduğunu söylemektedir. İstatistiklere ise 1970’den bu yana diyabet hastalığının görünme oranı üç kat artmıştır. Schillinger bu kötü gidişatın sebebini; hareketsiz hayat, büyüyen porsiyonlar, hazır gıda tüketimi ve artan şeker kullanımına bağlamaktadır.



Yazının Kaynağı: Çağlayan Dergisi https://caglayandergisi.com/2019/11/01/sekerin-dosyasi-kabariyor/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder