1 Kasım 2019 Cuma

Beşar Esad: YPG’nin silahlarını derhal teslim etmesi istenmeyecek

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, El Sourya ve El İhbariye televizyonlarına verdiği röportajda, ülkesinin nihai hedefinin “ABD askerlerinin çekildiği, Kürtlerin kontrolündeki bölgelerde devlet otoritesinin yeniden kurulması” olduğunu söyledi.

Devlet otoritesinin aşama aşama sağlanacağını belirten Esad, bu bölgelerde devlet otoritesi sağlanırken “sahada oluşan yeni gerçekliğe saygı duyulacağını” ve YPG’nin silahlarını derhal teslim etmesinin istenmeyeceğini ifade etti.

BOLD – Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Suriye El Sourya ve El İhbariye televizyonlarına verdiği röportajda önemli açıklamalarda bulundu.

NİHAİ HEDEF, DEVLET OTORİTESİNİN KURULMASI

Esad, ülkesinin nihai hedefinin “ABD askerlerinin çekildiği, Kürtlerin kontrolündeki bölgelerde devlet otoritesinin yeniden kurulması” olduğunu söyledi.

Devlet otoritesinin aşama aşama sağlanacağını belirten Esad, bu bölgelerde devlet otoritesi sağlanırken “sahada oluşan yeni gerçekliğe saygı duyulacağını” ifade etti.

ÖNCELİK BÖLGEDE KONTROLÜ SAĞLAMAK

Esad, ordunun nihai anlaşmayla ülkenin kuzeyini kontrol altına aldıktan sonra YPG’nin silahlarını derhal bırakmasını istemeyeceklerini kaydetti.

Suriye ordusunun ülkenin kuzeydoğusuna geri dönüşünü “bu hedef doğrultusunda atılan ilk adım” olarak niteledi.

Esad, Kürtlerden ellerindeki, büyük çoğunluğu ABD’den gelen silahları Suriye ordusuna hemen teslim etmelerini istemeyeceğini, Suriye ordusunun öncelikle bu bölgelerde kontrolü sağlayacağını belirtti.

SURİYE ORDUSU 2012’DE BÖLGEDEN AYRILDI

2012’de Suriye ordusu, muhaliflerle savaşmak için ülkenin kuzeydoğusundan çekilmiş ve YPG bölgeyi kontrol etmeye başlamıştı.

2019’a kadar bölgeyi ABD desteğinde kontrolü altında tutan YPG, ABD askerlerinin bölgeden çekilmesi ve Türkiye’nin 9 Ekim’deki Barış Pınarı Harekâtı nedeniyle 13 Ekim’de Şam’la anlaşmaya varmıştı.

Anlaşmaya göre sınırda ABD askerinin çekildiği bölgelerin kontrolü YPG’den Suriye ordusuna geçmişti.

TÜRKİYE-RUSYA ORTAK DEVRİYELERİ “GEÇİCİ”

Türkiye ile Rusya’nın ortak devriyeleri için “geçici” ifadesini kullanan Esad, “Nihai ve stratejik hedeflerle taktik yaklaşımları birbirinden ayırmalıyız” dedi.

Türkiye’nin ABD ile anlaşarak Rasulayn ile Tel Abyad arasında kurmayı planladığı  “güvenli bölge” konusunda da konuşan Esad, bu bölge için “Ankara’nın aldığı toprakları da en sonunda Suriye ordusu geri alacak” dedi.

Esad, Türkiye ve Rusya arasında varılan ve 30 kilometrelik derinliği kapsayan ‘güvenli bölge’ anlaşmasını, bu hedefe ulaşılması için Şam’a “yardımcı olacak bir adım” olarak değerlendirdi.

PETROL SAHALARI VE İDLİB

Suriye’nin ülkenin doğusundaki petrol kuyularında asker tutma planını değerlendiren Esad, “Bu, Washington’ın aslında sömürgeci bir güç olduğunun göstergesi” dedi.

Esad, röportajda “İdlib’i geri almak için yapılan büyük savaşların sona erdiğini, burada devletin kontrolünü yeniden sağlamak için başka çözümlere yönelebileceğini” söyledi.

Türkiye, yakaladığı 18 Suriye askerini Rusya arabuluculuğunda iade etti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder