30 Ekim 2019 Çarşamba

İstanbul’a dolaylı kayyum: İmamoğlu’nun yetkilerini sıfırlayacak yeni Boğaziçi kanunu geliyor

Hükumet, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırladığı yasa tasarısı ile İstanbul’un en değerli bölgesi Boğaziçi’nde, İBB ile 4 ilçe belediyesine ait tüm yetkilere son vermeyi planlıyor.

BOLD- Hükumet Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırladığı, kanun teklifi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile boğazdaki 4 ilçe belediyesine ait tüm yetkilere son vermeye hazırlanıyor. Boğaziçi Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören 28 maddelik düzenleme ile kurulacak Boğaziçi Başkanlığı ile iki yeni kurulun üyelerini ve başkanı Erdoğan atayacak. Sözcü gazetesinin haberine göre; Boğaziçi Başkanlığı ve yönetimi kurulu, boğazlarda imar ve cins değişiklikleri dahil her türlü yetkiyi kullanabilecek.

İMAMOĞLU DEVRE DIŞI KALACAK

Kanun teklifine göre, Boğaziçi’nde imar ve denetleme yetkisi bulunan Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu, Boğaziçi İmar İdare Heyeti ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü kaldırılacak. Böylece kurullardaki bakanların, idare heyetindeki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün yetkileri de sonlandırılmış olacak. Bundan dolayı kanun teklifi İstanbul’a dolaylı kayyum yorumlarına neden oldu.

BAŞKAN VE KURUL ÜYELERİNİ CUMHURBAŞKANI ATAYACAK

Merkezi İstanbul’da olması planlanan yeni Boğaziçi Başkanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olacak. Kamu tüzel kişiliğine sahip özel bütçeli kurumun 160 memur ve 50 işçi ile faaliyetlerine başlaması planlanıyor. Başkan ve 3 yardımcısını Cumhurbaşkanı atayacak. 11 üyeden oluşacak 2 ayrı kurulun üyeleri de yine Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Yeni kurulacak başkanlık, boğazlarda parselasyon planı, arazi düzenlemesi trampa, kamulaştırma, ihdas, alan düzeltme, cins değişikliği, taksim, terk gibi kritik yetkilerle donatılacak. Başkanlık, Boğaziçi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Düzenleme Kurulları ile bakanlık boğazlardaki yapılaşma, imar düzenlemeleri, yıkım, kentsel dönüşüm ve denetim gibi her konuda yetki kullanıp uygulatacak.

KAÇAK YAPILAR YASAL OLACAK

Edinilen bilgiye göre, yeni kanun teklifi, yıkılıp yerine yeşil alan yapılması gerekilen Boğaziçi’ndeki kaçak yapıların yenine yeni binaların yapılmasına izin veriyor. Şuan Boğaziçi’ndeki yapıların yüzde 60’ı kaçak durumda. Yasa tasarısı meclisten geçerse kaçak yapılar bu yolla yasal hale gelecek.

Erdoğan’a vize ambargosu! ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye’ye yaptırım yasa tasarısını kabul etti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder