30 Ekim 2019 Çarşamba

İş dünyasından özel bankalara çağrı: “Siz de faizleri indirin”

Merkez Bankasının 10 puanlık faiz indirimin ardından kamu bankalarının hızla faiz indirdiklerini belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, faiz indirimlerini özel bankalardan da beklediklerini kaydetti.

BOLD – Merkez Bankası geçen haftaki toplantısında politika faizini 250 baz puan indirerek yüzde 14’e çekti. Temmuzdan beri yapılan üç toplantıda toplam 10 puanlık faiz indirimine imza atan Merkez Bankasının kararı sonrası gözler bankalara çevrildi. İş dünyası özel bankaların bir an önce faiz indirimi konusunda adım atmasını talep ediyor.

SÜRECİ GÜÇLENDİRECEK ADIMLARA İHTİYAÇ VAR

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Merkez Bankasının 3 ayda politika faizini yüzde 14 seviyesine çektiğini hatırlatarak, “Piyasaları kilitleyen yüksek faizler uzun süredir ülkemizin önemli bir sorunuydu. İş dünyası olarak faiz indirim taleplerimizi her ortamda dile getirdik ve savunduk. Merkez Bankasının para politikasını şekillendirirken Türkiye iş dünyasına kulak vermesinden memnuniyet duyduk. Merkez Bankasının faiz indirimleri iş dünyamıza moral veriyor. Faiz indirimlerinin de etkisiyle yurt içi iktisadi faaliyette ılımlı bir toparlanma görülüyor. Ama bu süreci güçlendirecek adımlara ihtiyaç var” dedi.

KREDİ MUSLUKLARINI AÇMIYORLAR

Krediye erişim maliyetinin bekledikleri ölçüde azalmadığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Malumuz ilk iki faiz indiriminin sonrasında da Merkez Bankası görevini yaptı, sıra bankalarda demiştim. Sağ olsun, kamu bankalarımız bu çağrımıza olumlu cevap verdi ve faizleri hızla indirdiler. Özel bankalarda ise hala bir atalet var. Faizleri yeterince hızlı indirmiyorlar, kredi musluklarını gerektiği kadar açmıyorlar. Buradan, sizin aracılığınız ile çağrımı yenilemek istiyorum. Ekonominin büyümesine bir destek de bankalardan gelmesini bekliyoruz” dedi.

BANKALAR DA TAŞIN ALTINA ELLERİNİ KOYMALI

Özel bankaların da ellerini taşın altına koymasını ve bu indirimi kredi faizlerine daha fazla yansıtmalarını isteyen Hisarcıklıoğlu, “Bankalar kredi faizlerini bebek adımları ile değil reel sektörün ihtiyacına uygun adımlarla indirsin ki, yatırım iştahı artsın, istihdam artsın, ticaretin bereketi olsun” dedi.

AKP toplantısından Barış Pınarı sızıntısı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder