30 Ekim 2019 Çarşamba

Türkiye ve Rusya, Soçi Mutabakatı kapsamında ortak devriyelere başlayacak

Türkiye-Suriye sınırındaki 10 kilometre derinlikteki bölgede Türk Silahlı Kuvvetleri ile Rusya ordusuna bağlı birliklerin ortak devriye faaliyetlerine başlamaları bekleniyor.

Soçi’de Türkiye ve Rusya arasında varılan mutabakat kapsamında YPG’nin Türkiye-Suriye sınırından 30 kilometre derinliğe çekilmesi için verilen 150 saatlik süre dün akşam TSİ ile 18.00’de doldu.

BOLD – Milli Savunma Bakanlığı, Suriye’nin kuzeydoğusunda YPG’nin çekilmesi ve Rusya işe başlatılacak ortak devriyelerle ilgili açıklama yaptı.

Bakanlık açıklamasında, “Mevcut Barış Pınarı Harekât alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 kilometre derinlikte, Kamışlı şehri hariç, Türk-Rus ortak devriyelerine başlanacaktır. Bu kapsamda devriye güzergâhlarında mayın, EYP temizlik faaliyetlerine ve keşif uçuşlarına başlanmıştır” denildi.

Türkiye’nin Soçi’de varılan mutabakatla ilgili hususları yerine getirmede gerekli hassasiyeti gösterdiği belirtilen açıklamada, “150 saatlik sürenin sonunda, Rusya Federasyonu tarafından, YPG’nin ağır silahlarıyla birlikte Türkiye-Suriye sınırından itibaren 30 kilometrenin, ayrıca da Münbiç ve Tel Rıfat’ın dışına çıkarıldığı bildirilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Ankara’daki Rus askeri heyeti, bu devriyelerin nasıl olacağı ve Suriye’de daha geniş bir güvenlik durumuyla ilgili Milli Savunma Bakanlığı’nda temaslarını sürdürüyor.

RUSYA: ÖNGÖRÜLEN SÜREDEN ÖNCE TAMAMLANDI

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, söz konusu sürenin dolmasına az bir zaman kala yaptığı açıklamada, “Güvenlik koridorunun oluşturulacağı bölgeden silahlı birliklerin geri çekilmesi, öngörülen süreden önce tamamlandı. Suriye sınır muhafızları ve Rus jandarma güçleri bu bölgeye girdi” demişti.

Geçen hafta devriye görevlerinde yer almak üzere yaklaşık 300 Rus askeri polisi Suriye’ye gönderilmişti.

ALTUN: DEVRİYELERLE NETLEŞECEK

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise Twitter hesabından dün yaptığı açıklamada, çekilmenin gerçekleşip gerçekleşmediğini ortak devriyelerle netleşeceğini belirtmişti.

ERDOĞAN: RUSYA ÇIKARILDIĞI BİLGİSİNİ VERDİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı töreninde yaptığı konuşmada, “Rusya, terör örgütlerinin buradan (güvenli bölgeden) tamamıyla çıkarıldığı bilgisini yetkili mercilerimize vermiş bulunuyor” dedi.

Erdoğan, “Bir taraftan ABD, bir taraftan Rusya ile 120 ve 150 saatlik yaptığımız mutabakatlar bitmiş bulunuyor” diye konuştu.

AKAR: ORTAK DEVRİYE YAKINDA BAŞLAYACAK

Cumhuriyet Bayramı töreninde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Savunma Bakanı Hulusi Akar da, “Ayın 22’sinde Rusya’da yaptığımız mutabakatın taktik ve tekniğini konuşuyoruz, nasıl uygulayacağız araziye… Gayet güzel gidiyor görüşmeler, konuşmalar. Bunlar sonuçlandığı zaman da sizlerle paylaşacağız” dedi.

“Ortak devriye konusunda bir zamanlama var mı?” sorusu üzerine Akar, “Önümüzdeki günlerde, kısa süre sonra başlayacak, onda sorun yok.” dedi.

Bakan Akar askeri heyetler arası görüşmelerde bu konunun görüşüldüğünü dile getirdi.

ABD askeri apar topar ayrıldığı Suriye’ye petrol için geri döndü

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder