30 Ekim 2019 Çarşamba

Temsilciler Meclisi’nin kabul ettiği yaptırım tasarısı sonrası ne olacak? Türkiye ne tepki verdi?

ABD Temsilciler Meclisi’nde dün gerçekleştirilen ve Barış Pınarı Harekâtı gerekçesiyle Türkiye’ye yönelik sert yaptırımların devreye sokulmasını öngören tasarı 403’e karşı 16 oyla kabul edildi.

BOLD – Başkan Donald Trump’ın Suriye’den Amerikan askerlerini çekme kararına ve Türkiye’nin harekatına her iki parti içerisindeki sert öfkenin bir yansıması olarak görülen yasa tasarısı, Temsilciler Meclisi’nin 1915 olaylarını ‘Ermeni soykırımı’ olarak tanıdığı kararın kabul edilmesinin hemen ardından gündeme alındı.

Barış Pınarı Harekatı’nın başlamasının ardından Temsilciler Meclisi’ne getirilen tasarıyı Dışişleri Komisyonu’nun Demokrat Başkanı Eliot Engel ve komisyonun en kıdemli Cumhuriyetçi üyesi Mike McCaul hazırlamıştı.

TRUMP VE ERDOĞAN’A ÖFKE

Aralarında Trump’a yakın isimlerin de olduğu çok sayıda Cumhuriyetçi ve Demokrat siyasetçi, Başkan’ın asker çekme kararıyla ABD’nin IŞİD’e karşı mücadelede sahada ortaklık kurduğu Kürt güçlere “ihanet ettiğini” ve Türkiye’nin operasyonuna “yeşil ışık” yaktığını savunuyor.

Tasarının oylanmasından önce söz alan Eliot Engel, “Başkan Trump, Erdoğan’ı bölgenin istikrarını bozan haince saldırının sorumluluğundan muaf tuttu. Başkan Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, kuzeydoğu Suriye’de yaşanan facianın sorumlularıdır. Her ikisinin de hesap vermesi gerekir” diye konuştu.

YASA TASARISININ KAPSAMI
  1. Yasa yürürlüğe girdikten sonraki 15 gün içinde Milli Savunma Bakanı, TSK Genelkurmay Başkanı, 2. Ordu Komutanı, Hazine ve Maliye Bakanı’nın ABD’ye girişlerinin engellenmesi, varsa ABD’deki mal varlıklarının dondurulması,
  2. Yasanın yürürlüğe girmesi durumunda, en fazla 120 gün içinde ABD Dışişleri Bakanı’nın, istihbarat servisi ve Hazine Bakanlığı’yla birlikte çalışarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve ailesinin tahmini mal varlığı, bilinen gelirleri ve yatırımlarına dair rapor hazırlaması,
  3. ABD’nin Silah İhracatını Kontrol Yasası’yla belirlenen herhangi bir Amerikan savunma aracı ya da hizmetinin, TSK’nın Suriye’deki operasyonlarında kullanması için Türkiye’ye gönderilmesinin engellenmesi,
  4. Tasarı yasalaştığı takdirde yürürlüğe girdikten sonraki 30 gün içinde Türk ordusu ve savunma sanayine para transferi yapan Türk mali kurumlarının belirlenmesi ve bu kuruluşlara mali yaptırımların uygulanması,
  5. Tasarının yasalaşması halinde Halkbank’a yaptırım uygulanması.
SENATO’DAKİ YAPTIRIM TASARISI

ABD Senatosu’nda da Türkiye’ye yönelik yaptırımların devreye sokulmasını öngören 2 yasa tasarısı bulunuyor.

Senato’daki ilk tasarı Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen tarafından hazırlandı. Ankara’nın Washington ve Moskova ile yaptığı anlaşmalar sonucunda Barış Pınarı Harekâtı’nı durdurmasının ardından 22 Ekim’de yaptığı basın açıklamasında Lindsey Graham, Başkan Trump ile görüştüğünü ve Beyaz Saray’ın diplomatik çabalarına fırsat tanıyabilmek adına Senato’daki yaptırım paketini şimdilik askıya aldığını açıklamıştı.

Senato’daki ikinci tasarı Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Jim Risch ve komisyonun en kıdemli Demokrat üyesi Bob Menendez tarafından hazırlandı. Menendez pazartesi yaptığı açıklamada, tasarıyı komisyonda oylamaya sunmak için uygun bir tarih belirleme üzerinde çalıştıklarını söyledi.

YAPTIRIM PAKETLERİNİN YASALAŞMASI

ABD Kongresi’nin her iki kanadının da yaptırım paketlerini birebir aynı şekilde onaylaması durumunda bu paketler Başkanın onayına sunulabilir.

Eğer Senato tasarının farklı bir versiyonunu geçirirse, Kongre’nin iki kanadından oluşturulacak bir komisyonun aradaki farklılıkları giderip ortak bir metin çıkarması gerekiyor. Bu ortak metin de iki kanattan geçtiği takdirde Başkan Trump’ın masasına gidecek.

Trump’ın düzenlemeyi veto yetkisi bulunuyor. Ancak paketin Kongre’ye geri gönderilmesi sonrası yapılacak oylamada üçte ikilik çoğunluk sağlanırsa Trum yasayı veto edemiyor.

DIŞİŞLERİ: ŞİDDETLE KINIYORUZ

ABD Temsilciler Meclisi’nde Salı günü kabul edilen Türkiye’ye yaptırım içeren tasarıya Ankara’nın tepkisi gecikmedi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Barış Pınarı Harekatımız gerekçe gösterilerek ülkemize yaptırım uygulanmasını öngören bir yasa tasarısının bugün (29 Ekim) ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmesini şiddetle kınıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

NATO müttefikliği ilişkileri ruhuyla bağdaşmayan bu kararın, ABD Yönetimi’yle 17 Ekim tarihinde Suriye konusunda varılan mutabakata da aykırı olduğu belirtildi.

ABD YÖNETİMİNE MAZLUM KOBANİ TEPKİSİ

Açıklamada ABD’nin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Kobani ile görüşmelerine de tepki gösterildi: “Son günlerde Müttefik bir ülke ile terör örgütü arasındaki farkı dahi gözardı eden söylem ve eylemleriyle, terörist bir şahsı meşrulaştırma gafletinde bulunan ABD yetkililerinin, tek taraflı yaptırım tehditleriyle bir yere varamayacaklarını görmeleri gerekmektedir.”

ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen “Ermeni Soykırımı” tasarısı ne getiriyor?

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder