2 Kasım 2019 Cumartesi

Fitch, Türkiye’nin not görünümünü ‘negatif’ten ‘durağan’a yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu BB- olarak teyit ederek not görünümünü negatiften durağana revize etti.

BOLD – Fitch, Türkiye’nin kredi notunun “Yatırım Yapılamaz – Spekülatif” olarak tanımlanan BB- olduğunu, görünümünün ise negatiften durağana yükseldiğini açıkladı.  Türkiye ekonomisinin dengelenme konusunda ilerleme kaydettiği belirtilen Fitch açıklamasında, temmuz ayından beri aşağı yönlü risklerde bir rahatlama olduğu belirtildi.

Açıklamada, bu rahatlamalara gerekçe olarak, cari işlemler dengesinin iyileşmesi, döviz rezervlerinin artması, ekonomik büyümenin devam etmesi, enflasyonun düşmesi, faiz oranlarının aşağı çekilmesine rağmen Türk lirasının değer kazanması, daha destekleyici küresel finansman koşullarının oluşması ve ABD’nin Suriye ile ilgili Türkiye’ye yönelik aldığı yaptırım kararının kaldırılması gösterildi.

DIŞ FİNANSMAN İHTİYACI HALA YÜKSEK

Türk lirasının, Merkez Bankasının 1000 baz puan faiz indirim yapmasına rağmen temmuz ayından beri ABD dolarına karşı 5.48-5.92 arasında işlem görerek istikrarlı kaldığına vurgu yapılan açıklamada, ülkenin dış finansman ihtiyacının hala yüksek ve bir kırılganlık kaynağı olmaya devam ettiği aktarıldı.

Jeopolitik risklerin Türkiye’nin notu üzerindeki etkisinin devam ettiğine yer verilen açıklamada, Türkiye’nin Suriye’deki askeri operasyonunun, daha geniş kapsamlı bir çatışma olmazsa, ülkenin kredi notu üzerinde önemli bir etkisinin olmasının beklenmediği ifade edildi.

Kuruluş, Türkiye’nin 2019 yılı büyüme beklentisini yukarı yönlü revize ederek, yüzde 0.3’ten yüzde 0.8’e yükseltti. Fitch, ülkenin gelecek yıl için büyüme tahminini ise yüzde 3.1 ve 2021 için de yüzde 3.6 olarak açıkladı.

7 YIL SONRA İLK OLUMLU ADIM

Fitch, Türkiye’de enflasyonun gelecek yılın sonunda yüzde 12, 2021 sonunda ise yüzde 10 olacağı tahmininde bulunurken, yıllıklandırılmış bütçe açığının GSYİH’ye oranının bu yıl yüzde 2.4’ten yüzde 3.3’e yükselmesinin beklediğini bildirdi.

Ekonomik görünümünün “negatif”ten “durağan”a revize edilmesi, Fitch’in 7 yıl aradan sonra Türkiye ekonomisi değerlendirmesinde attığı ilk olumlu yönde adım olarak dikkati çekti.

Kemal Tanca iflasın eşiğinde

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder