30 Ekim 2019 Çarşamba

ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen “Ermeni Soykırımı” tasarısı ne getiriyor?

ABD Temsilciler Meclisi, 1915 olaylarını ‘Ermeni soykırımı’ olarak tanımlayan karar tasarısını büyük çoğunluğun desteği ile onayladı. Karara tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı, Barış Pınarı göndermesi yaptı.

BOLD – Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi’ne getirilen tasarı ezici bir çoğunlukla kabul edildi.

Meclis genel kurulunda her iki parti temsilcilerinin söz aldığı 1 saat süren tartışmanın ardından yapılan elektronik oylamada 405 üye tasarı lehinde oy kullanırken, 11 üye karşı çıktı.

Karar ile 1915 yılı ile 1923 yılları arasında Osmanlı Devleti’nde yaşanan olaylar “soykırım” olarak kabul edilmesi ve bu şekilde anılması isteniyor.

Demokrat Partili Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Adam Schiff’in sunduğu tasarıda, “Temsilciler Meclisi’nin Ermeni soykırımını resmen tanımayı ve anmayı ABD politikası olarak gördüğü” ifade ediliyor.

GÖRÜŞÜLMEDEN GENEL KURULA GELDİ

Demokrat Jim McGovern’ın başkanlık ettiği Temsilciler Meclisi Mevzuat Komisyonu Pazartesi günü toplanarak, 296 sayılı karar tasarısının ilgili komisyonda görüşülmeden doğrudan Genel Kurul’da oylanmasının önünü açmıştı.

Tasarı böylece ilgili alt komisyonlarda oylanmadan genel kurula getirildi.

BARIŞ PINARI HAREKATI ELEŞTİRİLDİ

Oylama aşamasına geçmeden önceki tartışma bölümünde söz alan hemen hemen tamamı Demokrat Kongre üyeleri, bugün çok sayıda ülkenin 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanıdığına işaret ederek, artık ABD Kongresi’nin de bunu yapma zamanının çoktan geldiğini vurguladı.

Birçok Kongre üyesi, Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı’nı eleştirirken, Kürtler’e etnik temizlik yapıldığını öne sürdü.

Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, “Bugün Kongre için büyük bir gün. Gelin bugün bu suçun (1915 olayları) bir soykırım olduğunu açıkça ortaya koyalım. Olanları asla unutmamalıyız” ifadelerini kullandı.

RESMİ BİR TANIMA DEĞİL

Söz konusu kararın bir bağlayıcılığı bulunmuyor, sembolik bir önem taşıyor. Yani Temsilciler Meclisi’nin kararı, ABD’nin 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanıdığı anlamına gelmiyor.

Bu kararın onaylanmasıyla birlikte ilk kez ABD Kongresi’nin bir kanadı 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak nitelemiş oldu.

Temsilciler Meclisi’nde Kabul edilen kararda üç ana madde şu şekilde sıralanıyor:

  1. Ermeni Soykırımı’nın resmi törenlerle anılması.
  2. ABD hükumetini Ermeni Soykırımı’nı ya da herhangi bir soykırımı inkâr etmeye yönelik çabaların reddedilmesi.
  3. Ermeni Soykırımına dair gerçeklerin eğitim yoluyla anlaşılmasının teşvik edilmesi.

Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi, oylama sonrası yaptığı açıklamada, “20. yüzyılın en büyük kötülüklerinden biri olan 1.5 milyon Ermeni erkek, kadın ve çocuğun Osmanlı İmparatorluğu tarafından sistematik bir şekilde öldürülmesinin hatırlanması” sırasında meslektaşları ile birlikte olduğu için onurlu olduğunu ifade etti.

SENATO’DA DA BİR KARAR TASLAĞI BULUNUYOR

ABD Kongresi’nin diğer kanadı Senato’da da 1915 olaylarının ‘soykırım’ olarak tanımlanmasına yönelik bir karar taslağı bulunuyor.

Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörler Robert Menendez ve Marco Rubio’nun hazırladığı taslağa, Senato genelinde desteğin olacağı ifade ediliyor.

Ancak Senato’nun Cumhuriyetçi çoğunluk lideri Mitch McConnell, şu ana kadar karar taslağını Senato gündemine almış değil.

TEMSİLCİLER MECLİSİ KARARINA TEPKİLER

Tasarının Temsilciler Meclisi’nden geçmesi Amerika’daki Ermeni toplumunda büyük coşkuya neden olurken, Türkiye ise sert tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İç politika saikleriyle alınmış olan bu kararın tarihi ve hukuki dayanağı bulunmamaktadır” denildi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da Twitter’dan, “Barış Pınarı Harekatı’yla büyük oyunu bozduk. Projeleri hüsrana uğrayanlar raflardaki köhne tasarılara sarıldılar. Bizden bu yolla intikam alacaklarını sananlar yanılıyorlar. Tarihi siyasete alet edenlerin bu utanç verici kararı; Hükumetimizin ve halkımızın gözünde yok hükmündedir!” açıklamasını yaptı.

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç da, tasarının tartışılması sırasında Twitter üzerinden bir mesaj paylaştı. Kılıç mesajında, “Yabancı ülke meclislerindeki vekillerin malum lobilerin etkisiyle aldıkları/alacakları, tarihi gerçeklerden uzak, tarafsız araştırma ve değerlendirmeye ve ilgili ülkelerin arşivlerinde yapılması gereken, incelemeye dayanmayan vizyon yoksunu kararları şanlı tarihimize leke süremez” ifadesini kullandı.

ABD, F-35 savaş uçaklarının fiyatını düşürdü

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder