1 Kasım 2019 Cuma

Astronotlar uzayda nasıl uyuyor?

5 astronotun bir uzay mekiğinde nasıl uyuduklarını gösteren bir video paylaşıldı. Astronotların kimi ayakta, kimiyse boşlukta ve elleri havada uyuyor.

BOLD – Uzayı gözlemlemek ve bilinmeyenlere ışık tutmak için yapılan uzay görevlerinde birçok iş yine insana bağımlı oluyor. Peki görevleri bağlamında uzaya çıkan bu kadar astronotlar insanın en temel ihtiyacı olan uyku ihtiyaçlarını bir uzay mekiğinde yolculuk yaparken nasıl gideriyor?

Bu durumun en net görülebileceği yer NASA’nın daha önce paylaştığı ve Talk WiD Tech tarafından yeniden paylaşılan bir video.

Videoda uzay mekiğinin içerisinde yolculuk yapmakta olan 5 astronotun farklı pozisyonlarda uyudukları görülüyor. Ancak astronotların hiçbiri normal bir pozisyonda uyumuyor.

Bu gönderiyi Instagram'da gör

Astronauts sleeping on the Space Shuttle. Space has no "up" or "down," but it does have microgravity. As a result, astronauts are weightless and can sleep in any orientation. However, they have to attach themselves so they don't float around and bump into something. Space station crews usually sleep in sleeping bags located in small crew cabins. Each crew cabin is just big enough for one person. Generally, astronauts are scheduled for eight hours of sleep at the end of each mission day. Like on Earth, though, they may wake up in the middle of their sleep period to use the toilet, or stay up late and look out the window. Different things such as excitement or motion sickness can disrupt an astronaut's sleep pattern. During their sleep period, astronauts have reported having dreams and nightmares. Some have even reported snoring in space. . Follow @talkwidtech to learn new amazing stuff everyday. . More on @lookwidfun . #space #shuttle #astronaut #gravity #science #geek #physics #interesting #technology #talkwidtech #facts #nasa #engineering #chemistry #amazing

Talk WiD Tech (@talkwidtech)'in paylaştığı bir gönderi ()

İlk iki astronot sanki ayakta uyur gibi dik pozisyonda uyuyor. Videonun başında görünen ilk astronot ise beyaz bir torbanın içinde önü fermuarla kapatılmış şekilde uyku çekiyor.

Videonun ilerleyen kısımlarında görünen diğer iki astronot ise sanki havada uçuyorlarmış gibi yatar pozisyonda uyuyor. Her iki astronot da kolları havada olacak şekilde uyuduklarından görüntü biraz da olsa insanı korkutuyor. İki astronotun altında yine başka bir astronot uyuyor.

Videodaki manzarayı ortaya çıkaran etmen uzay. Uzayda herhangi bir ‘aşağı’ ve ‘yukarı’ kavramı bulunmadığından astronotlar herhangi bir pozisyonda uyuyabiliyor.

Ancak yine de astronotlar, etrafta uçmayı ve bir yerlere çarpmalarını engellemek için kendilerini sabit bir yere bağlıyor.

Her bir astronotun programında günde 8 saatlik uyku yer alıyor. Ayrıca uzayda uyuyan astronotlar da yerde uyumaktan farksız şekilde rüya ve kabuslar görüyor.

Elbette astronotlar tuvalet gibi diğer ihtiyaçlarını da gidermek için özel alanlara sahip. Uluslararası Uzay İstasyonu günümüzde 6 astronot için iki ayrı tuvalete sahip.

İstasyonda bulunan astronotlar Dünya’dan 402 kilometre yükseklikte bulunuyor ve saatte 27.000 kilometre hızla hareket ediyor…

ABD Hava Kuvvetleri’nin gizemli uzay aracı iki yıllık gizli görevinden döndü

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder